Do's-and-don'ts in Mexico

Laatst gecontroleerd op:
20 december 2023
Gepubliceerd op:
29 november 2019

Bij het zakendoen in Mexico moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks van de zakelijke etiquette in Mexico. De Nederlandse ambassade in Mexico-stad en de NBSO in Querétaro dragen bij aan deze pagina.

Do's and don'ts in Mexico

Huur een tolk in

Spreek Spaans of schakel een tolk in. Spaans is de officiële taal van Mexico. Weinig mensen in de zakenwereld spreken Engels. Alleen in het noorden komt dit meer voor. Daar zijn mensen ook wat directer in de omgang.

Gebruik de goede aanspreekvorm

Gebruik de aanspreekvorm 'usted' (u) bij een eerste ontmoeting. Vaak volgt dan de uitnodiging om 'tú' (jij) te gebruiken. Wees bewust van de status van familie en titels in Mexico. Gebruik in geschreven communicatie de titel, zoals 'profesor' of 'doctor', gevolgd door de achternaam. Indien er geen sprake is van een titel, is 'señor' (meneer) of 'señora' (mevrouw) gebruikelijk.

Groet op zijn Mexicaans

Mexicanen zijn warmer in de omgang dan Nederlanders. Het veiligste is wel om alleen met een handdruk te groeten, zeker als man. Als de handdruk gevolgd wordt door een kus op de wang, wees dan niet verrast en ga erin mee. Verwacht meer fysiek contact, zoals schouderklopjes. Ook oogcontact is belangrijk.

Zet netwerken in

Begin direct met werken aan een netwerk. Het helpt om geïntroduceerd te worden door een persoon die al gewerkt heeft met de zakenpartner. Zeker als deze persoon invloedrijk is en status heeft, zorgt dit voor een goede start. Dit kan ook een zojuist op een beurs opgedaan contact zijn.

Wees positief over Mexico

Prijs het land, de toeristische bestemmingen en het eten. Mexicanen horen dit graag. Het is enorm belangrijk om niet neerbuigend over te komen bij het beschrijven hoe het in Nederland gaat. Een betere benadering is 'samen zoeken naar oplossingen en leren van elkaars ervaringen'.

Bouw een band op

Mexicanen hechten aan een persoonlijke relatie. Wees niet afstandelijk, maar vriendschappelijk, zelfs aan het begin van het contact. Vraag naar familie en zoek naar overeenkomsten in het persoonlijke leven. Mexicanen doen eerder zaken op basis van loyaliteit en vertrouwen dan om puur economische redenen.

Negeer de hiërarchie niet

Toon respect voor de hiërarchie. In Mexico heeft de onderhandelende partij vaak een duidelijke leider. Ondergeschikten mengen zich in de discussie, maar zijn vaak terughoudend. Let goed op wie bevoegd is om bepaalde beslissingen te nemen. Mexicanen proberen andersom ook uit te zoeken wie de leider is. Dit kan ongemakkelijk zijn.

Wees niet te gehaast

Wees op tijd, maar ga er niet vanuit dat de Mexicaanse zakenpartner dat ook is. Na wat smalltalk zal er over zaken worden gepraat. Details worden liefst vermeden, het gaat meer om visie en grote lijnen. Reken erop dat een zakelijk overleg uitloopt. Mexicanen nemen graag de tijd. Ga niet haastig richting een deal en oefen geen druk uit.

Wees niet te direct

Gebruik geen Nederlandse humor. Sarcasme en directheid kunnen worden opgevat als beledigend. Een humoristisch verhaal, zelfspot en woordspelingen worden gewaardeerd. Mexicanen staan wel bekend om passie en emoties. Een Mexicaan laat het zeker weten als hij zich gelukkig of juist boos voelt. Mexicanen zeggen niet graag nee. Een aarzelend ja valt het beste te interpreteren als een nee.

Vragen over ondernemen in Mexico?

Onze adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?