Exportregels Nigeria

Laatst gecontroleerd op:
15 juni 2023
Gepubliceerd op:
6 juni 2013

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Nigeria exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Nigeriaanse markt.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Nigeria. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Nigeriaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Nigeria vervoert, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Nigeriaanse eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Nigeria:

Uw producten exporteren naar Nigeria

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • Producteisen
 • Registratie van de exportproducten
 • Benodigde exportdocumenten
 • Vergunningen
 • Invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en het land in.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Uw klant kan daar ook om vragen. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Wilt u meer weten over het certificaat van oorsprong of een aanvragen? Bekijk dan meer over het certificaat van oorsprong op de KVK-website. Of neem contact op via telefoon of chat.

Tijdelijke invoer: geen ATA-carnet

Het ATA-carnet wordt in Nigeria niet erkend. Bij tijdelijke invoer betaalt u een borg ter hoogte van het invoerrecht en andere heffingen. De regel is dat u bij wederuitvoer binnen 6 maanden uw geld terugkrijgt. Houd er echter rekening mee dat u in de praktijk uw borg moeilijk terugkrijgt.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Nigeria

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Nigeriaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (voer eerst uw HS-code en het land in). Denk onder andere aan:

 • Een handelsfactuur, proformafactuur en andere documenten die nodig zijn voor de douane;
 • Het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
 • Een paklijst is vereist als de goederen in containers worden verzonden;
 • Een certificaat van niet-preferentiële oorsprong;
 • Een Form M (zie hieronder).

Form M: belangrijk voor export

Importeurs moeten een Form M invullen en laten goedkeuren door een erkende bank. De bank stuurt het formulier aan de Nigerian Customs Service voor verdere verwerking. Elk product zonder geldige Form M wordt vernietigd. Het Form M is alleen geldig voor de douaneafhandeling in verband met een Certificate of Conformity. De enige uitzondering is als de producten zijn vrijgesteld van een conformiteitsbeoordeling.

Access2Markets geeft meer informatie over Form M in 'Import Procedures'. Voer eerst uw HS-code en het land in.

Lees meer over de conformiteitsverklaring op de pagina over producteisen in Nigeria of bekijk de website van de Nigeriaanse Douane.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op Producteisen in Nigeria leest u meer over certificaten die nodig zijn in Nigeria.

Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Handelsakkoord West-Afrika en EU

De EU heeft in 2016 een Economic Partnership Agreement afgesproken met landen in West-Afrika. Dit akkoord is nog niet officieel goedgekeurd. Ivoorkust en Ghana hebben 'stepping stones' akkoorden getekend, maar Nigeria niet. U kunt als ondernemer in Nigeria dus nog niet profiteren van de voordelen van dit handelsakkoord.

Nigeria is lid van Ecowas, de Economic Community of West African States. Bekijk de website van Ecowas voor meer informatie.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Voor een groot aantal goederen geldt in Nigeria een invoerverbod. Controleer voor u gaat exporteren naar Nigeria of er wijzigingen zijn in het invoerregime. Een overzicht van Nigeriaanse invoerverboden vindt u via de Nigerian Customs Service.

En bekijk ook de informatie op Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Nigeria mag exporteren. Voer eerst uw HS-code en het land in.

Meer weten?

Op de website van de Nigeriaanse overheid Trade.gov.ng vindt u praktische informatie over de invoer of uitvoer van goederen of diensten.

Ook bij de Nigerian Customs Service vindt u informatie over procedures en formulieren.

Vragen over exportregels in Nigeria?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?