Do's-and-don'ts Oeganda

Gepubliceerd op:
1 september 2020

Bij het zakendoen in Oeganda moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Oeganda

Zakelijke omgangsvormen in Oeganda

Behandel visitekaartjes met respect

Visitekaartjes zijn voorzien van de volledige voornaam en achternaam, zonder titulatuur. Er zijn geen speciale regels voor het aannemen en overhandigen van visitekaartjes. Maar het is altijd goed om de kaartjes met respect te behandelen.

Wees formeel

Zakelijke contacten zijn zeker in het begin formeel, hoewel tutoyeren gebruikelijk is (laat dat aan de gesprekspartner over). Oegandese zakenmannen en zakenvrouwen kleden zich conservatief. Korte rokken (boven de knie) zijn niet gebruikelijk. Personen worden het best aangesproken met Mr/Mrs/Miss gevolgd door de achternaam.

Spreek Engels

Engels is de handelstaal. Ook overeenkomsten zijn vaak volgens Engels model, wat meestal uitgebreide en gedetailleerde juridische contracten oplevert.

Kom niet te laat

Oegandezen verwachten dat hun handelspartner op tijd is. Zelf verschijnen ze vaak te laat op een afspraak. De afspraken duren meestal langer dan gepland, hou daar rekening mee.

Begroet niet te uitbundig

Bij een ontmoeting is handen schudden gebruikelijk. Wacht bij een vrouw tot zij haar hand uitsteekt. Een lichte buiging met het hoofd is ook een geaccepteerde begroeting.

Kom niet zomaar op visite

Een Oegandees zal een zakenpartner niet snel thuis uitnodigen. Relatiegeschenken worden wel op prijs gesteld, maar niet verwacht. Bij ontmoetingen roept roken meestal geen negatieve reacties op, evenmin als matig gebruik van alcohol.

Vragen over ondernemen in Oeganda?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?