Do's-and-don'ts in Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op:
18 januari 2021
Laatst gecontroleerd op:
14 juni 2023

Bij het zakendoen in Saoedi-Arabië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Riyadh draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Saoedi-Arabië? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

Zakelijke omgangsvormen in Saoedi-Arabië

Spreek een woordje Arabisch

Enkele Arabische woorden van de kant van de bezoeker zullen zeer op prijs worden gesteld. Bijvoorbeeld 'Shukran' (dank u wel) dat meestal wordt beantwoord met 'afwan' of 'ahlen'. Ook 'Insha'a allah' wordt vaak gebruikt en betekent een belofte of de hoop dat iets zal gebeuren.

Kom op tijd

Kom op tijd op zakelijke afspraken. Iedereen wordt met zijn titel en naam aangesproken. Bij zakelijke afspraken zit de belangrijkste bezoeker meestal aan de rechterhand van de gastheer. Presenteer visitekaartjes (liefst Engels-Arabisch) met de Arabische zijde naar boven.

Houd rekening met man-vrouwverschillen

In Saoedi-Arabië zijn de mannen- en vrouwenwerelden strikt gescheiden. Zo gelden voor vrouwen strenge kledingvoorschriften. Houd rekening met die verschillen bij de keuze om een man of vrouw naar Saoedi-Arabië te sturen als afgevaardigde van het bedrijf.

Verwacht geen snel resultaat

Heb geduld, want het opbouwen van een relatie is heel belangrijk. De eerste afspraak moet vooral zorgen voor wederzijds vertrouwen. Val niet met de deur in huis, maar begin een algemeen gesprek. Vermijd onderwerpen als politiek, religie en seks. Bel snel weer terug na de eerste afspraak.

Geef geen ongepast geschenk

Niet alle relatiegeschenken zijn geschikt om aan te bieden. Wel geschikt zijn een (luxe) pen met de naam of het logo van uw bedrijf, agenda's, kalenders met Nederlandse taferelen en Delfts blauw. Alcohol is volledig ongepast als geschenk.

Maak geen verkeerde gebaren

Een ontspannen houding draagt bij aan de juiste sfeer. Maar let wel op met handgebaren en andere bewegingen. Wegkijken van een mannelijke gesprekspartner kan in Saoedi-Arabië oneerbiedig overkomen. Laat ook niet de schoenzolen zien bij het over elkaar slaan van de benen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?