Marktrapport Singapore: kansen in de halfgeleiderproductie

Gepubliceerd op:
27 maart 2023

Wat gebeurt er op het gebied van digitalisering en automatisering (smart industry) in Singapore? En welke kansen liggen daar voor Nederlandse bedrijven in de halfgeleiderproductie? Op deze pagina vindt u een samenvatting van ons marktrapport hierover. U kunt het volledige rapport aanvragen via het formulier op deze pagina. 

Rapport: Singapore Industry 4.0

Het onderzoek naar kansen op het gebied van de productie van halfgeleiders in Singapore is uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade in Singapore. Dit rapport laat zien welke zakelijke kansen er liggen in de Singaporese smart industry., met een nadruk op de halfgeleiderproductie. U leest ook hoe u op deze kansen kunt inspelen.

Achtergrond van de halfgeleiderproductie in Singapore

De maakindustrie van Singapore heeft een lange geschiedenis als partner van veel internationale bedrijven. De Singaporese overheid wil koploper blijven als het gaat om geavanceerde productie. Tot en met 2030 werkt zij daarom aan het opzetten van een productie-ecosysteem, onderzoeksfaciliteiten en de wereldwijde invoering van slimme technieken (i4.0 adoption).

De halfgeleiderindustrie vormt het grootste onderdeel van de Singaporese maakindustrie. In 2021 was deze sector goed voor 31% van het bbp van Singapore. De rol van het land in de halfgeleiderketen is bovendien belangrijker geworden. Dit komt door een grotere vraag naar elektronica voor eindgebruikers, die samenvalt met een wereldwijd tekort aan halfgeleiderchips.

Kansen voor de Nederlandse smart industry

Uitbreiding van capaciteit

Er is behoefte aan uitbreiding van capaciteit bij Singaporese bedrijven. Dit levert kansen op voor Nederlandse smart-industrybedrijven op het gebied van processen, technologie en organisatie. Zij kunnen bedrijven in Singapore helpen om zoveel mogelijk capaciteit te creëren tegen zo laag mogelijke kosten. Dit kan bijvoorbeeld door connectiviteit, automatisering, intelligence, procesverbeteringen, en organisatiestructuur en -beheer. Als het gaat om de bouw van nieuwe fabrieken, kunnen Nederlandse bedrijven helpen om dit 'slim en groen' te doen.

Halfgeleiderbedrijven helpen 'slim' keuzes te maken

Singaporese halfgeleiderbedrijven kunnen hulp gebruiken bij connectiviteit tussen fabrieken en partners uit de toeleveringsketen. Hierbij wisselen deze partijen draadloos en digitaal gegevens uit. Zo kan iedereen beter en sneller beslissingen maken.

Automatisering

De kansen voor Nederlandse bedrijven op het gebied van automatisering in Singapore lopen erg uiteen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Visuele technologie die wafelproductie controleert en op afstand bestuurt.
  • Visuele hulpmiddelen die kunstmatige intelligentie gebruiken om gebreken op te sporen tijdens het inspecteren, testen en monteren.
  • Systeemintegratie voor volledige (end-to-end) automatisering in slimme productie.

Toeleveringsketen

In Singapore is er vraag naar:

  • oplossingen voor de toeleveringsketen en logistieke planning, die zorgen voor tijdige levering;
  • magazijn- en voorraadbeheer;
  • handelaren ('stockists') die onderdelen en benodigdheden voor halfgeleiderbedrijven leveren.

3 tips voor Nederlandse bedrijven

1. Leer de Singaporese cultuur goed kennen

Om de markt succesvol te betreden, is kennis van de unieke cultuur en de bedrijfsprocessen in Singapore erg belangrijk. Zo is stiptheid essentieel en het uitwisselen van visitekaartjes een must. Lees meer do's-and-don'ts in Singapore.

2. Doe mee aan evenementen

Meedoen aan internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de Singaporese halfgeleidermarkt. Onze klantadviseurs kunnen u goede evenementen aanwijzen.

3. Neem contact op met de ambassade

De ambassade in Singapore heeft uitgebreide kennis van de Singaporese markt en een groot lokaal netwerk. De medewerkers van de ambassade kunnen u helpen bij het leggen van de juiste contacten in de halfgeleidermarkt. Vergroot uw kansen in Singapore door contact op te nemen met de ambassade.

Ontvang gratis het volledige rapport

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?