Do's-and-don'ts in Suriname

Gepubliceerd op:
22 januari 2021

Wilt u zakendoen in Suriname? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de Surinaamse bedrijfscultuur en gebruiken. Op deze pagina geven we u enkele praktische tips.

Wilt u meer weten over de zakencultuur en zakelijke omgangsvormen in Suriname? Samen met de Nederlandse ambassade in Suriname helpen we u verder.

Tips over de Surinaamse bedrijfscultuur

Werk aan relaties

Relaties zijn erg belangrijk in de Surinaamse bedrijfscultuur. Begin niet meteen over cijfers en zaken, maar leer iemand eerst kennen op persoonlijk vlak.

Houd rekening met de hiërarchie

Organisaties zijn vaak minder plat. Is de directeur van een organisatie aanwezig bij een vergadering? Dan wordt de aanwezigheid van een hooggeplaatste van de tegenpartij gewaardeerd. Surinamers stellen beleefdheid en respect op prijs. Een directe manier van spreken wordt niet altijd gewaardeerd. Formuleer zaken met een negatieve lading zo zorgvuldig mogelijk.

Kom op tijd

Surinamers zijn over het algemeen op tijd op afspraken en verwachten dat ook van anderen. 

Gebruik geen onofficiële tussenpersonen

Probeer een netwerk op te bouwen met rechtstreekse contacten. De ambassade kan u hierbij helpen. Tussenpersonen willen vaak betaald worden voor hun facilitering. Hierbij loopt u mogelijk risico om betrokken te raken bij corruptie.

Wees niet informeel

De informele cultuur van Suriname is niet van toepassing op de zakencultuur in het land. Het is belangrijk dat u beseft dat er veel waarde wordt gehecht aan titels en functies. Tutoyeren bij een eerste ontmoeting is niet gebruikelijk.

Verwacht geen transparantie

De Surinaamse zakencultuur is niet erg transparant. Uit angst voor concurrentie of wantrouwen geven bedrijven niet alle informatie prijs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?