Exportregels Verenigde Arabische Emiraten

Laatst gecontroleerd op:
11 juli 2023
Gepubliceerd op:
16 mei 2013

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de markt in de VAE.

VAE Product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar de VAE laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in de VAE geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op de pagina Producteisen in de VAE leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in de VAE.

Uw producten exporteren naar de VAE

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen. Lees onze informatie over Incoterms.

Vind ook meer informatie over Incoterms op de site van de KVK en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • Producteisen
 • Registratie van de exportproducten
 • Benodigde exportdocumenten
 • Vergunningen
 • Invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en het land in.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.

Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Lees hoe u een ATA-carnet aanvraagt bij de KVK.

Andere exportdocumenten

Bekijk het overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.

Exportdocumenten in de VAE

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de douane van de VAE aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Access2Markets portal licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst de HS-code in). Denk onder andere aan:

 • een handelsfactuur;
 • en paklijst;
 • een vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
 • een leveringsbon;
 • een verzekeringscertificaat.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in de VAE leest u meer over certificaten die nodig zijn in de VAE. Kijk ook in de Access2Markets portal.

  Handelsrelatie EU - VAE

  Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

  Tot slot: wat mag u niet invoeren?

  Diverse producten zijn verboden om in te voeren in de VAE. Van sommige zaden tot bepaald speelgoed en specifieke nylon visnetten. Dubai Customs heeft een overzicht van de producten die verboden zijn om in te voeren.

  Een overzicht vindt u ook in de Access2Markets portal. Onder het hoofdstuk 'Prohibited Imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar de VAE mag exporteren. Vul eerst de HS-code en het land in.

  Meer weten?

  Vragen over exportregels in de Verenigde Arabische Emiraten?

  Onze adviseurs denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?