Exportregels Verenigde Arabische Emiraten

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 januari 2022

Om uw product te exporteren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moet uw product voldoen aan bepaalde eisen in de VAE en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in de VAE. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie over deze onderwerpen.

Let op: hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in de VAE, helpen we u om van uw export naar de VAE een succes te maken.

Access2Markets: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen
 • registratie van de exportproducten
 • benodigde exportdocumenten
 • vergunningen
 • invoerrechten

Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op de Access2Markets portal. Voer eerst uw HS-code en uw land in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar de VAE? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-experts. Zij helpen u graag verder.

Handelsrelatie EU - VAE

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Kijk op de website van de Europese Commissie of de handelsverdragen met de Golfregio ook voor uw product van toepassing zijn.

VAE Product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar de VAE laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in de VAE geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op de pagina Producteisen in de VAE leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in de VAE.

Uw producten exporteren naar de VAE

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

  Exportdocumenten in de VAE

  Documenten voor inklaring

  Zijn uw goederen bij de douane van de VAE aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Access2Markets portal licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst de HS-code in). Denk onder andere aan:

  • een handelsfactuur;
  • een customs import declaration;
  • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart of een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
  • een Certificate of Non-Preferential Origin;
  • een 'Ship Pre-Arrival Notification Report'.

  Productspecifieke documenten

  Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in de VAE leest u meer over certificaten die nodig zijn in de VAE.

   Tot slot: wat mag u niet invoeren?

   De VAE telt diverse goederen die verboden zijn om in te voeren. Dubai Customs heeft een overzicht van de producten die verboden zijn om in te voeren. Ook kunt u kijken op de Access2Markets portal. Onder het hoofdstuk ‘Prohibited imports’ vindt u toegelicht welke goederen u mag exporteren. Vul eerst de HS-code in.

    Meer weten?

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?