Exportregels Verenigd Koninkrijk: invoerverplichtingen

Gepubliceerd op:
22 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
4 december 2023

Als u een product exporteert naar het Verenigd Koninkrijk (VK), dan moet u of uw klant het in het VK invoeren. Daarvoor moet u of uw klant in het VK een aantal dingen regelen. Waar u op moet letten, en bij welke Britse instanties u moet zijn ... Dat leest u op deze pagina.

Met de 3 stappen op deze pagina ontdekt u wat u, of uw klant, moet regelen in het VK. Wilt u weten wat u in Nederland of bij Nederlandse instanties moet regelen? Kijk dan op de pagina Exportregels VK: wat regelt u in Nederland?

1. Regel uw invoerverplichtingen

Producten aanmelden bij de Britse douane

Exporteert u naar het VK? Dan moet er, naast de uitvoeraangifte in Nederland, voor de Britse douane in het VK een invoeraangifte gedaan worden. Wie verantwoordelijk is voor de douaneaangiften, is afhankelijk van de afspraken (Incoterms®) die u heeft gemaakt met de koper van uw goederen.

Ga dus in gesprek en maak afspraken over de risico's en het afdekken ervan. Lukt het niet om afspraken te maken? Dan kunt u de invoeraangifte aan Britse zijde zelf doen. U heeft hiervoor een Brits EORI-nummer (douanenummer) en een Brits btw-nummer nodig.  Als deze er nog niet zijn, moeten ze worden aangevraagd. De Britse overheid legt op haar website stap voor stap uit hoe het importproces werkt.

Iedereen mag zelf zijn douaneaangifte doen. In de praktijk is dit best ingewikkeld. Als u geen ervaring hiermee heeft, kunt u het beste een douane-expediteur inschakelen om aangifte te doen. Regel een douane-expediteur in Nederland of in het Verenigd Koninkrijk.

Handelt u zelf of via een Britse douane-expediteur de douaneformaliteiten in het VK af? En wilt u aanspraak maken op de preferentiële tarieven die voortkomen uit het handelsakkoord? Dan moet u voldoen aan de geldende oorsprongsregels.

Nieuwe regels Britse douane: Border Target Operating Model

Sinds 1 januari 2021 voert de Britse douane hun regels gefaseerd in volgens het zogeheten Border Target Operating Model. Wilt u meer weten? Lees over de laatste ontwikkelingen en kijk op de website van de Britse overheid.

Pre-notificatie en volledige douaneaangiften blijven gelden

Pre-notificatie is sinds 1 januari 2022 verplicht, en dit blijft gelden. Pre-notificatie gaat om het vooraf aanmelden van alle landbouwproducten en levensmiddelen in het Britse systeem IPAFFS. Lees hier meer over op de website van de NVWA.

Waar regelt u uw invoeraangifte?

Invoeraangifte kunt u doen via het IT-platform Customs Declaration Service. U vindt meer informatie over dit systeem (pdf) op de website van de Britse overheid.

2. Regel de documenten die u nodig heeft in het VK

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Britse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Access2Markets licht toe wat u moet regelen via 'Procedures en formaliteiten' (voer eerst het land en de HS-code in). Denk onder andere aan:

  • een handelsfactuur, proformafactuur en andere documenten die nodig zijn voor de douane;
  • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart, een Air Waybill bij luchtvracht en een Rail Waybill bij vracht via goederentreinen);
  • een paklijst, die is vereist als de goederen in containers worden verzonden;
  • een certificaat van niet-preferentiële oorsprong.

Tip: heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Met ons stappenplan leert u deze waardevolle databank goed te gebruiken.

Productspecifieke documenten

Nadat uw goederen de Britse grens over zijn gegaan, moet de importeur het douanekantoor van binnenkomst informeren over de te importeren goederen. De lading zal gecontroleerd worden op verboden goederen. Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor deze inspectie. Op de pagina Producteisen in het VK leest u meer over certificaten die nodig zijn in het VK.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Voor sommige goederen geldt in het VK een invoerverbod. Controleer voor u gaat exporteren naar het VK of er wijzigingen zijn in het invoerregime. Een overzicht van Britse invoerverboden vindt u via de Britse overheidswebsite Gov.uk.

3. Let op de btw-regels in het VK

Btw-regels in het VK

Hou er rekening mee dat het VK geldt als niet-EU-land voor de belastingen. Bij handel met niet-EU-landen gelden andere btw-regels. Zo geldt voor de EU het btw-tarief van 0% voor leveringen naar het VK. In het VK betaalt u of uw klant btw, afhankelijk van de waarde van het artikel. Kijk op de website van de KVK voor meer informatie.

De Britse overheid heeft informatie gepubliceerd over btw (VAT) in het VK. In de Trade Tariff database van het VK vindt u de hoogte van de btw per product.

Op Belastingdienst.nl/brexit vindt u meer informatie over btw en zakendoen buiten de EU.

Invoertarieven en overige heffingen

Als u naar het VK exporteert, krijgt u te maken met te betalen VAT, invoerrechten en extra administratieve zaken zoals het aantonen van de oorsprong van de goederen.

In het handelsakkoord is vastgelegd dat de handel in goederen van preferentiële oorsprong tussen de EU en het VK in beginsel plaatsvindt zonder tarieven. Om voor de tariefvrijstelling in aanmerking te komen, moet u laten zien dat uw producten aan de voorwaarden voldoen. Lees hier meer over op de pagina over preferentiële oorsprong.

Kijk in de Trade Tariff database van de Britse overheid voor actuele handelstarieven, btw-tarieven en uitzonderingen per product. Het VK heeft een eigen Trade Remedies Authority voor het behandelen van klachten rond anti-dumping en subsidies. Lees meer over Trade Remedies op de website van de Britse overheid.

Problemen aan de grens?

Heeft u vragen over problemen bij de grensdoorgang in het VK?

Bel met de hulplijn van de Britse douane (HMRC):
T: +44 300 322 94 34 (ieder moment van de dag bereikbaar – kies optie 1 voor urgente problemen).

Meer weten?

  • Op zoek naar meer specifieke exportinformatie over het VK? Access2Markets (A2M) is een belangrijke bron voor informatie over Britse exportregels, invoertarieven en producteisen. Als u nog niet eerder met A2M hebt gewerkt, kan ons stappenplan u op weg helpen.
  • Let op dat er vaak producteisen zijn die niet verplicht zijn, maar wel sterk aan te bevelen. Komt u er niet uit of heeft u andere vragen over de export naar het VK? Neem dan contact op voor een afspraak met één van onze VK-adviseurs.

Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder met persoonlijk advies.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?