Exporteren naar het VK: Digitale data

Laatst gecontroleerd op:
29 juli 2021
Gepubliceerd op:
22 juli 2021

Levert u ICT of digitale diensten in het VK? Bewaart u data in het VK? Deze datastromen vallen niet meer onder de EU-wetgeving. Persoonsgegevens kunt u wel blijven uitwisselen zoals u gewend was toen het VK nog een EU-lidstaat was.

ICT-dienstverlening in Nederland via het VK

Een deel van de ICT-dienstverlening in Nederland verloopt via het VK.

  • Het VK is geen EU-land meer, dus controleer of de leverancier die uw data verwerkt of opslaat aan de EU-wetgeving voldoet.
  • Overweeg op zoek te gaan naar alternatieven als het product of de dienst essentieel is voor uw bedrijfsvoering.
  • Slaat u uw data op een externe server op? Controleer dan of de externe server in het VK staat (zie het volgende aandachtspunt).

Digitale diensten in het VK

Maakt u gebruik van digitale data en diensten in het Verenigd Koninkrijk? Zoals software, salarisadministratie en andere programma’s en ICT-oplossingen?

  • Ga dan in gesprek met de leverancier van die producten, programma’s of diensten.
  • Controleer of de softwareleverancier aan de Europese wetgeving voldoet.

De Europese Commissie (EC) heeft op 28 juni 2021 aangegeven dat het vertrek van het VK uit de EU geen gevolgen heeft voor de doorgifte van gegevens van de EU naar het VK. U kunt gegevens dus blijven doorgeven aan het VK zoals u gewend was.

Adequaatheidsbesluiten VK

De EC heeft 2 adequaatheidsbesluiten genomen voor het VK (1 voor de AVG en 1 voor de Richtlijn politie en justitie). Daarmee oordeelt de EC dat het niveau van bescherming van persoonsgegevens in het VK gelijkwaardig is aan dat in de EU. U hoeft dus geen doorgifte-instrumenten te gebruiken zoals een modelcontract, wat u normaal nodig zou hebben voor doorgifte naar een land buiten de EU. 

Lees meer op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gegevens ontvangen uit VK

Organisaties in de VK kunnen vrij persoonsgegevens versturen naar organisaties in de EU. Dat heeft de Britse regering laten weten. Dus ontvangt u gegevens uit het VK? Dan heeft de Brexit ook daarop dus geen invloed.

Lees meer op de website van de Britse overheid.

Zorg, welzijn en sport: eigen Helpdesk

Voor de sectoren zorg, welzijn en sport bestaat een eigen AVG-Helpdesk. Daar vindt u sectorspecifieke informatie over Brexit.

Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?