Exporteren naar het VK: Transport

Gepubliceerd op:
22 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
7 september 2023

Het VK is geen EU-land meer. Houd rekening met douaneprocedures en wachttijden. Stippel de route vooraf goed uit, met name bij transport van levensmiddelen, groente en fruit en levende dieren.

Aandachtspunten als u transporteert naar het VK

 1. Een CEMT-vergunning is niet nodig, vervoer is mogelijk op basis van de Eurovergunning. Raadpleeg de NIWO-website voor meer informatie.
 2. Controleer de vergunningen voor beroepsgoederenvervoer buiten de EU en de beroepskwalificaties van Brits personeel. Zo is het Brits vakdiploma per 1 januari 2021 niet meer geldig in de EU.U heeft verder te maken met vergunningen voor het beroepsgoederenvervoer buiten de EU. Zelf vervoeren kan duurder zijn, omdat u investeert in transportmiddelen.
 3. Sinds Brexit heeft u te maken met procedures over douanevervoer.
 4. Transporten via de Nederlandse ferry- en shortseaterminals moeten op de website van Portbase worden voorgemeld. Een stap-voor-stap uitleg over welke actie wanneer en door wie gedaan moet worden staat op de website Getreadyforbrexit.eu.
 5. U heeft transportdocumenten nodig. Afhankelijk van het soort vervoer: over de weg, per spoor, per schip of met het vliegtuig.
 6. Controleer de verpakkingseisen voor uw product in Nederland en wat de regels zijn voor verpakkingshout zoals houten pallets. (Bekijk onze informatie over Producteisen.)
 7. Zorg dat uw transportverzekeringen in orde zijn. Mogelijk valt schade in het Verenigd Koninkrijk niet binnen de huidige dekking. Sluit dan een aanvullende verzekering af.
 8. Gebruik bij internationaal transport ICC Incoterms®. (Zie punt 4.)
 9. De douaneprocedures aan de Britse zijde vindt u in het Border Target Operating Model (BTOM) van de Britse overheid
 10. Meer informatie over de veranderingen vindt u bij Transport en Logistiek Nederland.
 11. Vervoert u goederen via het VK naar Ierland? Dan heeft u te maken met grensformaliteiten, zowel aan de grens EU-VK als de grens tussen het VK en EU-lid Ierland. Meer informatie vindt u op de website van de Douane.

Licentie vrij vrachtverkeer

De licentie voor vrij vrachtverkeer in Europa is sinds Brexit niet geldig in het VK. Voor EU-vervoerders geldt dat ze maximaal 2 cabotageritten binnen het VK mogen uitvoeren. Bijvoorbeeld: Rotterdam – Londen – Manchester – Newcastle – Rotterdam.

Bereid het transport goed voor, dan voorkomt u oponthoud.

Problemen aan de grens?

Heeft u vragen door problemen bij de grensdoorgang in het VK?

Bel met de hulplijn van de Britse douane (HMRC):
T: +44 300 322 9434 (ieder moment van de dag bereikbaar – kies optie 1 voor urgente problemen).
U kunt ook mailen of chatten.

Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?