Zakenreis of klus in het VK? Vergeet niet hieraan te denken

Laatst gecontroleerd op:
3 februari 2022
Gepubliceerd op:
27 juli 2021

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is nu een land buiten de EU. Wat betekent dat als u of een van uw medewerkers op zakenreis gaat of daar een klus heeft? We hebben een aantal van de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden op een rij gezet.

Bent u werkgever en heeft u Nederlands personeel bij een Britse vestiging? Weet dan wat uw werknemers moeten doen op het gebied van werk- en verblijfsvergunningen

Paspoort of identiteitskaart? 

Reizen naar het VK kon voorheen met uw Nederlandse identiteitskaart, maar sinds 1 oktober 2021 heeft u hiervoor een paspoort nodig. Zie voor uitzonderingen het overzicht van de Britse overheid.

Werkvisum nodig?

Als u korter dan zes maanden het VK bezoekt en geen (betaald) werk verricht heeft u geen verblijfsvisum nodig. Voor bepaalde zakelijke activiteiten heeft u ook geen werkvisum nodig. Bekijk voor het volledige overzicht en de voorwaarden de website van de Britse overheid. Denk daarbij aan onder meer:

  • optredens als u artiest bent
  • het bezoeken van vergaderingen, conferenties en beurzen
  • onderhandelingen over zakendeals
  • niet-commerciële lezingen
  • bezoeken en inspecties van bouwplaatsen

Gaat u naar het VK met het doel om voor korte of langere periode te gaan werken of diensten te verlenen? Bekijk dan de informatie over de verschillende werkvisa van de Britse overheid. Houd ook rekening met de veranderingen voor dienstverlening.

Een volledig overzicht van de werkzaamheden waar u wel of niet een visum voor nodig heeft, en waar u verder rekening mee moet houden, vindt u in deze brochure van de Britse overheid (pdf).

Heeft u daarna nog specifieke vragen? Neem contact op met de Britse Ambassade in Den Haag via DITNetherlands@fco.gov.uk.

Heeft u een tijdelijke klus en neemt u gereedschap of apparatuur mee?

Met een ATA-carnet, een internationaal douanedocument, kunt u spullen tijdelijk uitvoeren. Denk daarbij aan gereedschap, apparatuur voor een concert en samples voor beurzen. Bekijk de website van het KVK voor meer informatie over een ATA-carnet.

Houd er ook rekening mee dat u voor tijdelijke klussen een A1-verklaring nodig heeft om in Nederland sociaal verzekerd te blijven. Sociaal verzekerd wil zeggen dat u verzekerd bent van een inkomen bij bijvoorbeeld ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen of werkloosheid.

Bent u chauffeur en werkt u zelfstandig? 

Als u met de veerboot vertrekt vanuit een Nederlandse haven, moet u zich van tevoren registreren en uw lading vooraf aanmelden in Portbase. Op de website GetReadyforBrexit.nl vindt u alle stappen waar u rekening mee moet houden.

De Britse overheid heeft ook nieuwe formaliteiten ingevoerd. U moet zich aanmelden voor de Goods Vehicle Movement Service (GVMS) van de Britse overheid als u goederen transporteert. Dat is voor vrijwel alle havens verplicht. Zonder deze aanmelding kunt u niet meer aan boord gaan van een veerboot, de grens tussen de EU en het VK passeren en goederen laten inklaren door de douane.

Meer weten? Kijk op de Britse overheidswebsite Gov.uk welke havens gebruik gaan maken van GVMS. Lees verder de informatie van evofenedex: Nieuwe regels voor goederenvervoer naar het VK of bekijk het webinar over GVMS van de Britse douane terug.

Pas op voor onverwachte mobiele kosten

Binnen de EU kost u niks extra als u met uw telefoon het internet op gaat. Sinds 1 januari 2021 is uw mobiele provider niet langer verplicht om geen extra kosten in rekening te brengen als u gebruik maakt van roaming in het VK. Check dus goed bij uw provider wat de tarieven voor het VK zijn, zodat u niet onverwacht een hoge telefoonrekening heeft.

Bankpassen en contant geld

U kunt met uw Nederlandse bankpas blijven pinnen in het VK. Bent u van plan contant geld mee te nemen? Houd er dan rekening mee dat u hier aangifte van moet doen als u € 10.000 of meer wilt meenemen.

Vliegen en recht op compensatie

De EU-rechten voor passagiers zijn vervallen in het VK. Dat houdt in dat u bij vertraging of uitval van uw vlucht in het VK geen recht heeft op compensatie. Ook de regels en rechten voor passagiers met een beperking gelden niet meer. Als de reis door een Nederlandse of EU-vervoerder wordt uitgevoerd, moeten de EU-regels wel worden nageleefd.

Check veelgestelde vragen en antwoorden over Brexit

Meer weten? Lees dan de vragen en antwoorden over Brexit op Rijksoverheid.nl
 

Hulp bij uw zaken in het Verenigd Koninkrijk?

De economische experts ter plaatse helpen u graag verder!

E: lon-ea@minbuza.nl
T: +44 20 7590 3259

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?