Zakencultuur in het Verenigd Koninkrijk

Laatst gecontroleerd op:
11 december 2023
Gepubliceerd op:
18 februari 2019

Wilt u zakendoen in het Verenigd Koninkrijk? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de bedrijfscultuur en gebruiken. Op deze pagina geven wij en de ambassade in Londen u enkele tips. 

Tips over de bedrijfscultuur in het Verenigd Koninkrijk

Spreek professioneel Engels

Bereid gesprekken goed voor. Britten waarderen het enorm als iemand zich goed en vlot kan uitdrukken in de Engelse taal. Zorg ook voor professioneel vertaalde Engelstalige websites en rapporten. Haal Amerikaans en Brits Engels daarbij ook niet door elkaar.

Begrijp de Brit

Ook al versta je het Engels woord-voor-woord, wees dan voorzichtig met het interpreteren van wat Britten zeggen. Britten zijn heel sterk in dubbelzinnigheid en minder direct dan Nederlanders, ook als zij het ergens niet mee eens zijn. Is iets niet duidelijk, vraag dan voor de zekerheid om verduidelijking.

Investeer in relaties

Spreek regelmatig af met zakenrelaties en neem de tijd voor persoonlijk contact. Houd daarbij wel gepaste zakelijke afstand. Bekijk ook relevante brancheverenigingen. Bijna elke specifieke branche heeft een of meerdere verenigingen in het Verenigd Koninkrijk.

Doe aan smalltalk

Kom niet meteen ter zake, maar maak eerst een luchtig praatje over bijvoorbeeld het weer of sport. Probeer complexe politieke onderwerpen te vermijden. Let er wel op dat Britten gereserveerder zijn dan Nederlanders; gesprekken gaan niet gauw over privézaken. 

Wees beleefd, formeel en punctueel

Britten hechten veel waarde aan beleefdheid en sociale conventies. Zeg 'please' bij elk verzoek. Kies ook de juiste aanspreekvorm in schriftelijke communicatie (let bijvoorbeeld op het verschil tussen Ms., Miss en Mrs.). Kom niet te laat en respecteer hiërarchie. Britten vinden het ook belangrijk om er netjes uit te zien.

Leg afspraken vast

Britten hechten veel waarde aan schriftelijke communicatie. Leg afspraken dus goed vast. Houd er rekening mee dat men scherp kan zijn op de terms & conditions in contracten, vanwege de wisselende wetgeving rondom Brexit. 

Geef niet op

Geef niet op als veel werk niet direct het gewenste resultaat oplevert. Dit geldt ook voor contractonderhandelingen. Daarvoor nemen Britten graag de tijd. Vertrouwen winnen kost tijd in de Britse zakencultuur; maak persoonlijk contact, wees niet ongeduldig en oefen geen druk uit.

Verwar VK/GB/Engeland niet

Verwar het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland niet met elkaar. Het kan gevoelig liggen om bijvoorbeeld tegen een Schot te zeggen dat hij Engels is. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales (deze 3 vormen Groot-Brittannië) en Noord-Ierland.

Wees voorzichtig met spot

De welbekende Britse humor en zelfspot worden ook in werksituaties vaak gebruikt. Maar wees als buitenstaander voorzichtig om te spottend over te komen. Zelfspot en reflectie op Nederland kan in de juiste context gewaardeerd worden, zolang het niet te negatief wordt. 

Vragen over ondernemen in het Verenigd Koninkrijk?

Onze klantadviseurs helpen u graag verder. Ook bij vragen over zakelijke omgangsvormen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?