Do's-and-don'ts in Zambia

Gepubliceerd op:
2 november 2021

Bij het zakendoen in Zambia moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Zambia

Denk aan de sociale structuur

Houd rekening met de sociale structuur in Zambia. Zambianen hechten veel waarde aan het behoren tot een bepaalde familie, stam en gemeenschap.

Informeer naar familiezaken

Kom niet meteen 'to the point' bij een zakelijk gesprek. Informeer bij een eerste ontmoeting met een zakenrelatie eerst naar familiezaken of gezondheid. Neem daar de tijd voor. Zambianen stellen die interesse op prijs.

Schud de rechterhand

Steek de rechterhand uit bij het handenschudden. Zambianen beschouwen de rechterhand als 'schoon' voor dagelijkse gebruiken als eten, groeten en schrijven.

Trek niet te snel conclusies

Zambianen communiceren voor Nederlandse begrippen vrij indirect, om zo conflicten te vermijden. Een Zambiaan zegt ook niet direct 'Nee', maar laat in plaats daarvan een stilte vallen.

Kom niet te laat

Vergaderingen beginnen meestal niet precies op tijd in Zambia, maar als zakenrelatie kun je het beste wel op tijd komen. Bij binnenkomst is het belangrijk om oudere personen eerst te begroeten.

Wees niet te gehaast

Aan het begin van een vergadering stellen de aanwezigen zich eerst formeel aan elkaar voor. Daarna kiest men onderling een voorzitter. Probeer deze stappen niet te overhaasten.

Vragen over ondernemen in Zambia?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?