Zakendoen in Zambia

Gepubliceerd op:
15 augustus 2019
Laatst gecontroleerd op:
18 mei 2022

Zambia heeft een bescheiden economie. Toch biedt dit land ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Zambia? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Zambia.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Zambia? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk kunnen we u helpen om van uw export naar Zambia een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Zambia

Zambia is een jonge presidentiële republiek, die vroeger onder meer bekend stond als Noord-Rhodesië en de Central African Federation. Het land was jarenlang een Britse kolonie voordat het in 1964 onafhankelijk werd.

Zambia ligt ingeklemd tussen liefst 8 landen, waaronder Malawi, Zimbabwe, Tanzania, Congo (Kinshasa) en Namibië. Het land grenst nergens aan zee.

In Zambia woont een groot aantal etnische groepen, zoals de Bemba, Tonga, Ngoni en Nsenga. Engels is de officiële taal, maar er zijn vele lokale talen zoals Lunda, Luvale, Bemba en Tonga. Het land is grotendeels christelijk, met bijna 75% Protestant en 20% Rooms-Katholiek. Van de 18,3 miljoen inwoners (2019) woont iets meer dan 40% in stedelijk gebied, waarvan ongeveer 2,5 miljoen in hoofdstad Lusaka.

Zambia is een arm land met een hoog geboortecijfer en een lage levensverwachting. Het land kent een laag emigratiecijfer, maar de Zambianen die wel emigreren zijn vaak de hoogopgeleiden.

Economie van Zambia

De economie van Zambia was jarenlang een van de sterkst groeiende in Afrika, met een gemiddelde groei van bijna 7% in de jaren tussen 2005 en 2014. De laatste jaren is die groei wat verminderd. De Zambiaanse economie schommelde na 2014 tussen de 3 en 4% groei. Omdat de inkomensongelijkheid in Zambia enorm groot is, zorgde die groei nauwelijks voor een afname van de armoede.

De Zambiaanse economie drijft voor een groot deel op mijnbouw, in het bijzonder de winning van koper. Dat maakt deze economie bijzonder kwetsbaar voor veranderende koperprijzen. Hoewel mijnbouw voor de grootste opbrengst zorgt, werkt een groot deel van de Zambiaanse beroepsbevolking in de landbouw. De Zambiaanse agrarische sector produceert onder meer rijst, pinda’s, katoen en tabak.

Recente economische ontwikkelingen

Door de gevolgen van de coronacrisis kwam Zambia in een diepe recessie terecht. De economische groei van 1,4% in 2019 veranderde in een een krimp van bijna 5% in 2020. Mijnbouw, toerisme en investeringen zijn flink gedaald, terwijl de inflatie juist sterk steeg. In 2021 steeg de vraag naar koper en daarmee herstelde de economie zich ook enigszins. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 147.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank.

Handel Nederland - Zambia

Voor Nederland staat Zambia op nummer 128 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar landen als Congo en Kaapverdië. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Zambia € 61,0 miljoen.

Wilt u meer weten over het land Zambia, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zambia.

Handelsrelatie EU-Zambia

Zambia valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Zambia behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen Zambia

Landbouw

Hoewel de Zambiaanse economie afhankelijk is van mijnbouw, biedt vooral de agrarische sector kansen voor Nederlandse investeerders. Bekijk de investeringsgids over de pluimveesector hieronder voor meer informatie.

Mijnbouw

Meer weten over mijnbouw? Meer informatie over de mijnbouw in Zambia vindt u op de website van het Zambiaanse ministerie voor Mijnbouw.

Maritieme handel rondom het Tanganyikameer

Het Tanganyikameer is van groot economisch belang in Oost-Afrika. Vooral voor de landen die grenzen aan het meer: Burundi, DR Congo, Tanzania en Zambia. Met verbeterde en duurzame infrastructuur (transportcorridors) kan de maritieme handel rondom het Tanganyikameer zich ontwikkelen.

Bekijk de video hieronder of lees de rapporten 'Lake Tanganyika turning corridors into sustainable opportunities' en 'Maritime Trade on Lake Tanganyika: Trade Opportunities for Zambia' voor meer informatie.

Heeft u vragen over zakendoen in Zambia? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de landbouw, mijnbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Zambia

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Zambia. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Zambia staat op plaats 85 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Zambia mogelijk zijn.

Exportregels voor Zambia

Procedures en documenten

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor Zambia kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de honorair consul

Nederland heeft geen ambassade in Zambia. Wel is er een honorair consul in Lusaka. Bekijk de contactinformatie van de honorair consul op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Zambia.

Meer weten?

 

Vragen over ondernemen in Zambia?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?