Exportregels Zuid-Afrika

Laatst gecontroleerd op:
1 augustus 2023
Gepubliceerd op:
16 mei 2013

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Zuid-Afrika exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Zuid-Afrikaanse markt.

Zuid-Afrikaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Zuid-Afrika laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Zuid-Afrika geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Zuid-Afrika:

Uw producten exporteren naar Zuid-Afrika

De uitvoeraangifte

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • Producteisen
 • Registratie van de exportproducten
 • Benodigde exportdocumenten
 • Vergunningen
 • Invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en het land in.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.

Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Lees hoe u een ATA-carnet aanvraagt bij de KVK.

Andere exportdocumenten

Bekijk het overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.

Exportdocumenten in Zuid-Afrika

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Zuid-Afrikaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Clearance' (vul eerst het land en de HS-code in). Denk aan documenten als:

 • handelsfactuur, pro-formafactuur;
 • paklijst;
 • documenten waaruit het land van oorsprong van goederen blijkt;
 • vrachtdocumenten;
 • registratie bij de South African Revenue Service (SARS).

Goederen mogen alleen binnenkomen via bepaalde vastgestelde havens en vliegvelden. Kijk voor een overzicht van deze havens en vliegvelden in Access2Markets (vul eerst uw HS-code en het land in).

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Zuid-Afrika leest u meer over certificaten die nodig zijn in Zuid-Afrika.

Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Handelsakkoord Zuid-Afrika en EU

De EU heeft sinds 2016 een handelsakkoord met landen in de Southern African Development Community (Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en eSwatini), met daarin afspraken over afschaffing of verlaging van Europese invoerrechten op tal van producten en tariefverlagingen voor een grote groep Europese producten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan Access2Markets. Vul eerst het land en de HS-code in.

Douane-unie tussen vijf landen in Zuidelijk Afrika

De Southern African Customs Union (SACU), is een douane-unie tussen vijf landen in Zuidelijk Afrika. De douane-unie bestaat uit Zuid-Afrika, Botswana, Lesotho, Namibië en eSwatini. SACU heeft vrij verkeer van goederen, een uniforme handelspolitiek ten opzichte van derde landen en deling van de opbrengsten van de geheven invoerrechten. Deze afspraken zorgen voor een uniform in- en uitvoertarief ten opzichte van derde landen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Op de website van de Zuid-Afrikaanse douane vindt u een overzicht van de verboden goederen. Ook kunt u kijken op Access2Markets. Onder het hoofdstuk ‘Prohibited goods’ vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Zuid-Afrika mag exporteren. Vul eerst het land en de HS-code in.

Meer weten?

Bekijk de website van de Zuid-Afrikaanse douane (South African Revenue Service (SARS)) voor veelgestelde vragen over import, export en transit.

Vragen over exportregels in Zuid-Afrika?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?