Zakencultuur in Zuid-Afrika

Laatst gecontroleerd op:
11 juli 2024
Gepubliceerd op:
14 mei 2019

Wilt u zakendoen in Zuid-Afrika? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de Zuid-Afrikaanse bedrijfscultuur en gebruiken. Op deze pagina geven we u enkele praktische tips. De ambassade in Pretoria draagt bij aan deze pagina.

7 Tips voor zakencultuur in Afrika

3 RVO-experts leggen uit hoe de cultuur van het zakendoen verschilt in Afrika ten opzichte van zakendoen in Nederland. Dat helpt u in de omgang met uw zakenpartners.

Tips over de Zuid-Afrikaanse bedrijfscultuur

Win vertrouwen

Voer eerst een informeel gesprek met uw Zuid-Afrikaanse partner voordat u tot zaken overgaat. Persoonlijk contact wordt erg gewaardeerd in de zakencultuur in Zuid-Afrika. Is het vertrouwen eenmaal gewonnen, dan kunt u vriend aan huis worden bij uw zakenpartner.

Houd rekening met beloften

Houd er rekening mee dat sommige Zuid-Afrikanen vaak geen nee durven te zeggen. Enthousiasme en het tevreden willen stellen van de klant leiden soms tot beloften van uw zakenpartner die hij of zij niet kan nakomen.

Dwing service af

Zuid-Afrikanen zijn erg behulpzaam, maar niet altijd servicegericht. Vaak moet u service zelf afdwingen. Een follow-up van een Zuid-Afrikaanse zakenman of -vrouw kan soms even duren.

Respecteer de hiërarchie

Het hogere management neemt de beslissingen in de Zuid-Afrikaanse bedrijfscultuur. Let daarop als u wacht op een beslissing van een manager die lager in de hiërarchie staat.

Plan zakelijke afspraken

Plan zakelijke afspraken ruim voordat u naar Zuid-Afrika afreist. Zorg er ook voor dat u de juiste personen te spreken krijgt, dus de personen die de beslissingen nemen. Houd er rekening mee dat veel zaken lopen via lokale agenten.

Draag geen batikoverhemden

De Zuid-Afrikaanse zakenkleding is vrij informeel. Casual Friday is bij veel bedrijven een ingeburgerde omgangsvorm. Van juni tot september is normale winterkleding geschikt. Vermijd het dragen van 'Madiba'-overhemden (batikoverhemden) bij vergaderingen.

Let op met relatiegeschenken

Geef geen relatiegeschenk bij een eerste ontmoeting. Een Zuid-Afrikaan verwacht niet meteen relatiegeschenken. Als u later een relatiegeschenk wil geven, dan wordt Delfts blauw gewaardeerd.

Vermijd gevoelige onderwerpen

Praat liever niet over politiek, apartheid of misdaad. Het klimaat en sport zijn betere gespreksonderwerpen. Let erop dat de multiculturele samenstelling van de Zuid-Afrikaanse bevolking een zeer gevoelig onderwerp is in Zuid-Afrika.

Vragen over ondernemen in Zuid-Afrika?

Onze adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?