Do's-and-don'ts in Zweden

Laatst gecontroleerd op:
28 juli 2023
Gepubliceerd op:
11 maart 2020

Bij het zakendoen in Zweden krijgt u te maken met de lokale cultuur en gebruiken. Wij hebben een paar do's en don'ts, tips en tricks. Stel u bijvoorbeeld open op en kleed u niet te opvallend. 

Zakelijke omgangsvormen in Zweden

Stel u open op

Mogelijke Zweedse zakenpartners willen veel over hun zakenpartners weten, maar zijn over zichzelf terughoudender. Een open opstelling is aan te raden. Het is normaal als er stiltes vallen tijdens een vergadering. Geef een gesprekspartner dan de tijd om na te denken.

Doe bewust zaken

Voor Zweedse ondernemers staan bewust zakendoen en maatschappelijk verantwoord ondernemen voorop. Denk aan gendergelijkheid, mensenrechten en het klimaat. Zweden vinden de betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van diensten en goederen erg belangrijk. Er zijn strenge kwaliteitscontroles voor producten.

Werk aan vertrouwen

Vertrouwen

Breek het ijs door tijdens gesprekken een paar woorden Zweeds te spreken. Wat kennis van de Zweedse cultuur helpt ook. Zweedse zakenpartners worden sneller overtuigd door meetbare resultaten en cijfers, zoals rapporten, kwalificaties en certificaten. Als er een bedrijfsrelatie is opgebouwd, zijn Zweden trouwe klanten en betrouwbare zakenpartners. 

Let op horizontale structuur

De algemene organisatiestructuur binnen Zweedse bedrijven is horizontaal. Hiërarchie en status zijn minder belangrijk. Medewerkers in een leidinggevende positie komen nauwelijks autoritair over. Het gebruik van titels komt weinig voor en Zweden spreken elkaar aan met de voornaam.

Kom niet te laat

Goed plannen is onderdeel van de Zweedse levensstijl. Agenda’s worden lang van tevoren vol gepland. Te laat komen is onbeleefd, wees dus op tijd of bel bij vertraging. Zweden komen hun afspraken na en verwachten dat ook van hun zakenpartners.

Kleed u niet te opvallend

Zweden vinden maatschappelijke gelijkheid erg belangrijk. Op de werkvloer zijn ze informeel gekleed, maar voor zakelijke afspraken kleden Zweden zich wat conservatiever. Zweden zijn over het algemeen stijlvol, en waarderen bescheidenheid in kleding.

Wees niet te impulsief

Besluiten nemen kost tijd in Zweden. Impulsieve beslissingen nemen zij niet serieus. Voordat Zweden een beslissing nemen, onderzoeken ze eerst uitgebreid alle feiten en mogelijke alternatieven. Ook vinden ze harmonie belangrijk en vermijden ze conflicten. 

Vermijd dure geschenken

Neem geen relatiegeschenken of kleine attenties, zoals Nederlandse lekkernijen, mee bij een 1e zakelijke kennismaking. Vermijd dure geschenken; de Zweedse belastingdienst ziet geschenken als een vorm van inkomen. Het is netjes om bijvoorbeeld een fles wijn of chocola mee te nemen bij een thuisvisite op uitnodiging.

Vragen over ondernemen in Zweden?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?