Do's-and-don'ts in Zweden

Gepubliceerd op:
11 maart 2020

Bij het zakendoen in Zweden moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Stockholm draagt bij aan deze pagina.

Wist u dat RVO.nl u kan helpen bij het oriënteren op de markt én bij het leggen van zakelijke contacten? Wij geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Zweden

Stel u open op

Potentiële zakenpartners willen veel over hun zakenpartners weten, maar zijn over zichzelf terughoudender. Een open opstelling is raadzaam. Het is normaal als er stiltes vallen tijdens een vergadering. Geef uw gesprekspartner dan de tijd om na te denken. Zweden uiten kritiek op een indirecte manier en zeggen niet snel duidelijk ja of nee. Onderbrekingen worden gezien als onbeleefd en slechte zakelijke etiquette.

Doe bewust zaken

Voor Zweedse ondernemers staan bewust zakendoen en maatschappelijk verantwoord ondernemen voorop. Denk aan gendergelijkheid, mensenrechten en het klimaat. Zweden vinden de betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van diensten en goederen erg belangrijk. Producten zijn onderhevig aan strenge kwaliteitscontroles. Zweedse zakenpartners worden sneller overtuigd door meetbare resultaten en cijfers, zoals rapporten, kwalificaties en Zweedse certificaten.

Vertrouwen

Werk aan vertrouwen

Breek het ijs door tijdens gesprekken een paar woorden Zweeds te spreken. Wat kennis van de Zweedse cultuur helpt ook. De zakenpartner zal over het algemeen interesse tonen voor uw producten of diensten. Dat betekent niet altijd dat er op korte termijn een overeenkomst gesloten wordt. Als er eenmaal een bedrijfsrelatie is opgebouwd, zijn Zweden trouwe klanten en betrouwbare zakenpartners.

Let op horizontale structuur

De algemene organisatiestructuur binnen Zweedse bedrijven is horizontaal. Hiërarchie en status zijn minder belangrijk. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden delegeren is vanzelfsprekend. Dat resulteert in een grote mate van zelfstandigheid. Medewerkers in een leidinggevende positie komen echter zelden autoritair over. Het gebruik van titels komt weinig voor en men spreekt elkaar aan met de voornaam.

Kleed naar het weer

De seizoenen kennen wat extremere verschillen dan in Nederland. De zomers kunnen heter zijn en de winters kouder. In de winter is het gebruikelijk om met winterkleding en stevige warme schoenen naar het werk te komen, die worden verruild voor nettere werkschoenen op kantoor.

Kom op tijd

Goed plannen is onderdeel van de Zweedse levensstijl. Agenda’s worden lang van tevoren vol gepland. Te laat komen is onbeleefd. Wees dus ook op tijd. Mocht u onverhoopt toch te laat komen, bel dan even om dat door te geven. Zweden komen hun afspraken na en verwachten dat ook van hun zakenpartners.

Kleed niet te opzichtig

Zweden hechten veel waarde aan maatschappelijke gelijkheid. Op de werkvloer is men casual gekleed, maar voor zakelijke afspraken kleedt men zich wat conservatiever. Zweden zijn over het algemeen stijlvol, maar opzichtigheid wordt niet gewaardeerd. Ze waarderen bescheidenheid, stijl en discretie.

Wees niet te impulsief

Besluitvormingsprocessen vergen tijd in Zweden. Zweden beschouwen impulsieve beslissingen als niet serieus. Voordat ze een beslissing nemen, onderzoeken ze eerst grondig alle feiten en mogelijke alternatieven. Bovendien hecht men hoge waarde aan eenstemmigheid en harmonie. Zweden mijden conflictsituaties het liefst.

Vermijd dure geschenken

Relatiegeschenken zijn bij een eerste kennismaking niet gebruikelijk. Eventueel een kleine attentie, zoals Nederlandse lekkernijen. Vermijd dure geschenken. De Zweedse belastingdienst beschouwt ze als een vorm van inkomen. Het is netjes om bijvoorbeeld een fles wijn of chocola mee te nemen bij een uitnodiging thuis.

Vragen over ondernemen in Zweden?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?