Stikstofherstelbemesting

Laatst gecontroleerd op:
5 januari 2024
Gepubliceerd op:
7 november 2019

Verwacht u door extreme regenval minder opbrengsten dan anders? Of is de kwaliteit van uw gewas hierdoor lager? Dan mag u op bouwland 25% extra kunstmest gebruiken. Voor deze herstelbemesting zijn voorwaarden. Aanmelden doet u voordat u de extra kunstmest uitrijdt.

Voorwaarden voor deze regeling

  • U verwacht minder opbrengsten of een lagere kwaliteit van een gewas door veel regen. Hiervan is sprake als het in elk geval 50 millimeter in één etmaal (tussen 8:00 uur en de daaropvolgende 24 uur) of 60 millimeter in 2 opeenvolgende etmalen (tussen 8:00 uur en de 48 uur daarna) heeft geregend. Het KNMI kan dit bevestigen.
  • De verwachte financiële opbrengst van het gewasperceel is zonder extra bemesting in elk geval 25% minder.
  • Een geregistreerd schade-expert bevestigt de neerslag en uw verminderde opbrengst in een rapport. Deze bewaart u zelf in uw administratie.
  • U gebruikt niet meer dan 25% extra stikstof bovenop de standaard stikstofgebruiksnorm. Dit doet u alleen met kunstmest.
  • Aanmelden doet u voordat u de kunstmest uitrijdt.

Wanneer en hoe aanmelden

U meldt de herstelbemesting van tevoren op mijn.rvo.nl. Logt u in met eHerkenning? U heeft betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig. Logt u in met DigiD? Dit kan met een SMS-code of de DigiD-app. 

 

Na uw aanmelding

Na het versturen ziet u direct een ontvangstbevestiging in het scherm. U kunt daarna meteen beginnen met uitrijden voor herstelbemesting. De ontvangstbevestiging kunt u zelf bewaren, maar staat ook in Mijn Dossier onder documenten. De ontvangstbevestiging is uw aanmeldbewijs en laat u zien bij een controle.

Heeft u zich aangemeld, maar voert u de herstelbemesting toch niet uit? Dan geeft u dit ook aan ons door. Dit doet u in hetzelfde formulier.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer weten? Wij hebben voor u de veelgestelde vragen over stikstofherstelbemesting verzameld.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?