De betrokken ondernemer - Stap 3: Waar kun je terecht?

Laatst gecontroleerd op:
8 februari 2022
Gepubliceerd op:
19 oktober 2021

Je kunt op verschillende plekken terecht voor informatie, hulp of netwerktips op het gebied van samenwerken met het onderwijs.

 • Stap in jouw omgeving af op de onderwijsinstelling van jouw voorkeur en informeer naar de mogelijkheden.
 • Informeer bij je gemeente bij de wethouder die verantwoordelijk is voor het onderwerp Arbeidsmarkt en Onderwijs. Misschien is er in jouw gemeente een triple helix samenwerking, waarbij andere ondernemers en scholen zijn aangesloten. Mogelijk zijn er ook andere regionale initiatieven waarbij je kunt aansluiten. Een voorbeeld is het programma rond de Maatschappelijke Diensttijd voor jongeren waar je je als bedrijf bij kunt aansluiten.
 • Er zijn veel programma's en 'intermediaire' organisaties op het snijvlak van onderwijs-bedrijfsleven. Ze zijn voor ondernemers soms een makkelijker ingang tot onderwijsinstellingen dan het onderwijs zelf. Zo heeft het Platform Talent voor Technologie verschillende programma's, zoals:
  • Digitale Werkplaatsen: hier helpen studenten mkb'ers met digitalisering.
  • Sterk Techniekonderwijs: 28 regionale netwerken van vmbo, mbo, bedrijfsleven en regionale overheid werken aan het versterken van de match tussen het technisch beroepsonderwijs en arbeidsmarkt.
  • MKB ID netwerk: een netwerk van bedrijven die actief zijn op het gebied van human capital en soms samenwerken met het onderwijs.

Ondernemerschapsprogramma’s

Daarnaast zijn er veel organisaties die het onderwijs ondersteunen met ondernemerschapsprogramma's. Zij zijn vaak op zoek naar ondernemers die willen meewerken, al dan niet met een concreet aanbod. Enkele voorbeelden van dergelijke organisaties, voornamelijk actief in het mbo en voortgezet onderwijs, zijn:

Stimuleringsregelingen

Er zijn verschillende programma's en stimuleringsregelingen op het gebied van onderwijs-bedrijfsleven en human capital die bedrijven ook financieel op of andere manier een steuntje bieden.

Regelingen van RVO

Regelingen van andere organisaties

 • SLIM-subsidie (KVK/Ondernemersplein) - Een regeling voor investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van uw personeel?
 • Nederland leert door (Rijksoverheid) - Via de subsidieregeling NL leert door is het voor iedereen, ook voor uw werknemers, mogelijk kosteloos scholing te gaan volgen.
 • STAP-budget (Rijksoverheid) - Een subsidie voor werkenden - vanaf 1 maart 2022 - voor scholing en ontwikkeling. 

Interessante initiatieven en netwerken

 • mkbideenetwerk.nl - Met MKB Idee ondersteunden we ondernemers met een goed idee voor de ontwikkeling van werknemers in hun bedrijf. Via het MKBideenetwerk.nl biedt informatie over oplossingen en goede voorbeelden.
 • Digitale Werkplaatsen (wijzijnkatapult.nl) - Bij deze Werkplaatsen wordt je als mkb-ondernemer geholpen met digitaliseren door studenten uit het hbo, mbo of wo. 

Vragen over O2LAB?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?