"Ik vind het mooi om vrouwen enthousiast te maken over ondernemen"

Gepubliceerd op:
16 november 2023

Annet van Egmond is al jaren internationaal ondernemend kunstenaar. Ze ontwierp speciaal voor vrouwen 2 duurzame lampen die werken op zonne-energie. Wat is haar verhaal en welke adviezen heeft zij voor andere vrouwelijke ondernemers met ambities over de grens?

Annet van Egmond

Kroonluchters in Berlijn

Annet van Egmond deed al vroeg ervaring op met internationaal ondernemen. Na haar opleiding Beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) startte ze in 1989 Van Egmond Producties. "In dit bedrijf was ik actief als beeldhouwer, lichtontwerper en art director. Ik laste toen vooral kroonluchters."

Na 1990 kwam Van Egmond Producties echt van de grond, nadat een van haar kroonluchters werd opgehangen bij Herbert Weinand Gallery in Berlijn. "Nu maak ik sculpturen, schetsen, tekeningen en schilderijen."

Van Egmond woont en werkt in de vroegere muziekschool van Bussum, waar ze met haar team een sfeervolle Art Space heeft ingericht. Deze expositieruimte biedt plaats aan haar werk: strakke en tegelijk speelse sculpturen van hout en metaal. Van Egmond: "De Art Space is geschikt voor presentaties en ideaal als tijdelijke expositieruimte. Met de ruimte wil ik ook getalenteerde kunstenaars een podium bieden."

Duurzaam en draagbaar licht voor vrouwen

De 2 duurzame, draagbare lampjes die de kunstenares ontwierp, heten ‘Solar Puck Alarm’ en ‘Miss Nightingale’. Solar Puck Alarm is een kleine ronde schijf met ingebouwd alarm. De puck past precies op een bierflesje, zodat er gemakkelijk een bureaulamp van gemaakt kan worden.

Volgens Van Egmond is de lamp ideaal voor ontwikkelingslanden. "Veel mensen hebben daar geen toegang tot elektriciteit. De Solar Puck Alarm biedt kinderen en vrouwen onderweg veiligheid en maakt het mogelijk thuis te lezen en studeren." 

De andere lamp, Miss Nightingale, ziet eruit als een elegante kandelaar met kaars. De zonnelamp is geïnspireerd op de grondlegster van de moderne verpleegkunde, vertelt Van Egmond. "Florence Nightingale verzorgde gewonde soldaten tijdens de Krimoorlog en bracht met haar kandelaar licht in de duisternis."

De prototypes zijn klaar. "Mijn missie is om met deze zonnelampjes licht te brengen naar arme gebieden waar geen licht is. Ik ben nog op zoek naar een grote multinational om dat mogelijk te maken."

Met een handelsmissie mee naar de Verenigde Staten

In 2017 ging Annet van Egmond mee met een handelsmissie naar de Verenigde Staten. De missie - georganiseerd door RVO - stond onder leiding van prins Constantijn. Ze bezocht onder meer de techbeurs Consumer Electronics Show (CES) en Silicon Valley.

Ze vond het een zeer positieve ervaring. "We waren met ongeveer 90 mensen: technici, ontwerpers en vertegenwoordigers van grote ondernemingen in Nederland. Er waren mensen bij met kennis van zonne-energie en glas. Ik vond dat prins Constantijn het erg goed deed. Hij motiveerde de deelnemers en deed zijn best voor Nederland."

Tussen de stands met technische producten konden bezoekers van de techbeurs ook Miss Nightingale bewonderen. Van Egmond presenteerde het product samen met andere ontwerpers.

annet van egmond

"De handelsmissies stellen Nederlandse ondernemers in staat om hun werk in het buitenland te presenteren en contact te leggen met investeerders en producenten."

Annet van Egmond
Oprichter van Miss Solar Light
Annet van Egmond

Zichtbaarheid vergroten met hulp van RVO

Annet van Egmond is tevreden over de steun en begeleiding vanuit RVO. "De mensen van RVO zijn heel betrokken. De handelsmissies stellen Nederlandse ondernemers in staat om hun werk in het buitenland te presenteren en contact te leggen met investeerders en producenten."

Volgens Van Egmond speelt de overheid een belangrijke rol in het promoten van kunst over de grens. "Dutch Design werd pas een begrip toen Nederland in 1993 startte met subsidies voor kunstenaars en investeerde in de designpresentaties in Milaan."

Ze denkt dat de overheid de zichtbaarheid van Nederlandse kunstenaars over de grens kan vergroten. "Bijvoorbeeld door stands te organiseren op nationale of internationale kunstbeurzen of kunstgaleries financieel te steunen. Die hebben het moeilijk door gestegen huurprijzen en hoge energie- en personeelskosten."

Adviezen voor vrouwelijke ondernemers

Annet van Egmond vindt het mooi om andere vrouwen enthousiast te maken over ondernemen. Maar ze waarschuwt ook dat ondernemen veel van je vraagt. "Ik heb altijd lange dagen gemaakt en moest vaak kinderopvang regelen. Daarom is het goed als je onderneming een passie is. Iets waar je dag en nacht mee bezig wilt zijn."

Haar 2 adviezen voor vrouwen die net als zij internationaal willen ondernemen: "Wees niet bang. Probeer het gewoon. Dan heb je nooit spijt dat je het niet gedaan hebt. En verdiep je goed in het land waar je zaken wilt doen. De cultuur, de lokale markt: het werkt in het buitenland allemaal net even anders."

RVO helpt je verder

Ben je een vrouwelijke ondernemer met internationale ambities? Bekijk onze pagina voor Ondernemende Vrouwen. Hier vind je informatie over subsidies en financiering, evenementen en handelsmissies en onze Exportwijzer.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?