Uitgaande handelsmissies

Laatst gecontroleerd op:
16 februari 2023
Gepubliceerd op:
18 februari 2011

Heeft u internationale ambities en wilt u snel de juiste contacten leggen in een land? Ga dan mee op een handelsmissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze missies zijn vaak onder leiding van een bewindspersoon.

Overzicht handelsmissies

Bent u benieuwd welke handelsmissies er op de planning staan? Bekijk ons overzicht met handelsmissies.

Doelgroep handelsmissies

Deelname aan een handelsmissie staat open voor ondernemers uit het Koninkrijk der Nederlanden. Dit gaat dus om ondernemers uit Nederland, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, maar ook om ondernemers uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Voordelen handelsmissies

De overheid wil dat zowel grote als kleine bedrijven meegaan op handelsmissie. Ook als kleine of startende ondernemer kunt u profiteren van de vele voordelen van een handelsmissie.

Deelname aan een handelsmissie levert u in korte tijd veel voordelen op:

 • u ontmoet potentiële zakenpartners;
 • uw internationale netwerk groeit;
 • u heeft beter zicht op marktkansen in een land;
 • u kunt kennis uitwisselen;
 • u vergroot de naamsbekendheid van uw bedrijf;
 • wanneer bewindspersonen en diplomaten meegaan op missie, openen zij deuren die anders gesloten blijven. Ook kunnen ze handelsbelemmeringen aankaarten.

Voorwaarden handelsmissies

Wilt u deelnemen aan een handelsmissie, dan moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) is een vast onderdeel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft hiervoor een IMVO-kader opgesteld. Dit kader geldt zowel voor handelsmissies mét, als voor handelsmissies zonder bewindspersoon. 

Hoe ziet een programma van een handelsmissie eruit?

Het programma van een handelsmissie bestaat meestal uit:

 • individuele gesprekken met voor u geselecteerde potentiële buitenlandse zakenpartners en overheden;
 • interactieve sessies waarbij experts ingaan op zaken die relevant zijn voor uw onderneming en waarbij u potentiële zakenpartners ontmoet;
 • netwerkdiners waarbij u nieuwe contacten opdoet en bestaande banden aanhaalt;
 • netwerkevenementen waar u in een informele sfeer kennis opdoet en netwerkt met buitenlandse zakenpartners en overige missiedeelnemers.

Kosten

De kosten voor deelname aan een handelsmissie kunnen verschillen. De precieze kosten staan per missie vermeld. Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

Praktijkverhalen en resultaten handelsmissies

Hoe beleven ondernemers een handelsmissie? Wat waren de verwachtingen vooraf en wat leverde de missie hen uiteindelijk op? Hebben zij nog tips voor andere internationale ondernemers? U leest het allemaal in de praktijkverhalen.

Wilt u meer weten over de resultaten van de verschillende handelsmissies? Lees dan de evaluatie internationale handelsmissies (pdf) en krijg meer inzicht in de ervaringen van deelnemende bedrijven.

Digitale handelsmissies

Een digitale handelsmissie biedt veel van dezelfde mogelijkheden als een gewone handelsmissie, maar u hoeft er niet voor op pad. Digitale vormen van handelsbevordering bieden ondernemers een laagdrempelige manier om zich te oriënteren op kansen en mogelijkheden in buitenlandse markten.

Vanachter uw computer doet u mee met webinars, digitale netwerkbijeenkomsten, matchmakingsessies en break-outsessies. Zo kunt u uw netwerk uitbreiden en uw zakelijke kansen vergroten. 

Missieboekjes

Voor elke uitgaande handelsmissie stelt RVO een missieboekje samen. Dit Engelstalige boekje bevat informatie over de handelsbetrekkingen van Nederland met het betreffende land. Ook vindt u hierin de profielen van de deelnemende bedrijven en contactinformatie van de meereizende bewindspersonen en andere delegatieleden.

Bekijk de missieboekjes van de handelsmissies vanaf 2012.

Samenwerking

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en RVO werken bij de organisatie van handelsmissies nauw samen met andere ministeries, het wereldwijde buitenlandnetwerk en andere handelsbevorderende organisaties.

In samenwerking met het Internationaal Strategisch Overleg (ISO) zorgt het ministerie voor de reisagenda van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierin staan alle geplande en voorgenomen handelsmissies van de Rijksoverheid en decentrale overheden.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?