Internationaal: resultaten uitgelicht

Gepubliceerd op:
10 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
26 oktober 2022

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) helpt ondernemers met hun internationale ambities. Dit doen wij met marktverkenningen, evenementen, matchmaking, hulp bij financiering, en kennisoverdracht. Maar ook via ontwikkelingsprojecten die duurzame, inclusieve economische groei stimuleren.

Het doel: Succesvol zakendoen op een maatschappelijk verantwoorde manier. Goed voor Nederland, goed voor de wereld. Op deze pagina brengen wij de meest actuele resultaten in beeld van opdrachten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitvoert.

Exportwijzer

De Exportwijzer is een tool voor ondernemers met internationale ambities. Een gids die ze eenvoudig meeneemt langs vormen van ondersteuning en informatie over wet- en regelgeving. De Exportwijzer helpt ondernemers met een concreet stappenplan om de export van hun producten of diensten volgens de regels te laten verlopen. De tool bestaat uit 2 onderdelen. Het deel over de RVO-ondersteuning is door RVO zelf gemaakt. Het deel over wet- en regelgeving is een samenwerking tussen RVO, Douane en KVK. De Exportwijzer kwam tot stand in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Economische Zaken.

Sanctieloket Rusland

In het voorjaar van 2022 is het Sanctieloket Rusland live gegaan. Die is bedoeld voor ondernemers die te maken hebben met de sancties tegen Rusland en Belarus, en met andere gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Afgezien van informatie over de sancties, heeft het Sanctieloket Rusland ook een apart telefoonnummer voor ondernemers die persoonlijk advies of steun nodig hebben.

Zakendoen na Brexit

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten. RVO biedt ondernemers naast de landeninformatie over het VK, ook specifieke informatie aan over Zakendoen met het VK als land buiten de EU.

Themacampagne 'Grensverleggend Duurzaam' succesvol afgerond

In de zomer van 2022 stond bij RVO Internationaal de themacampagne 'Grensverleggend Duurzaam' centraal. Doel was: RVO positioneren als kennisautoriteit voor internationaal duurzaam ondernemen, en de ondernemer hiertoe stimuleren en activeren. In de campagne stonden 3 RVO-klantadviseurs centraal: Shanti Pahladsingh, Sandra Kolodzinskyi en Wendele van der Wiele. Van ieder van hen is een campagnepagina en een video gemaakt. Daarnaast deden ze een duo-interview met een ondernemer (Jumbo Cargo, Doser en Nature’s Pride). Verder is er een landingspagina Grensverleggend Duurzaam en een e-book gemaakt, met een bundeling van de informatie rondom Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De campagne bevat haakjes naar andere RVO-diensten.

Bekijk de Landingspagina Grensverleggend Duurzaam

Coronavirus Q&A's

RVO heeft voor een aantal landen en regio's een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden over zakendoen en het coronavirus opgesteld. Denk aan vragen van ondernemers over lokale coronamaatregelen, zakenreizen, gevolgen voor de handel en transport. Dat doen we in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassades en consulaten-generaal. We streven ernaar de vragen en antwoorden zo actueel mogelijk te houden. We bieden die informatie aan voor 17 landen en 6 regio's.

Zakelijke informatie van ambassades

Bij onze landenpagina's bieden we nu ook informatie over de zakelijke hulp die ambassades ter plaatse bieden. Bekijk bijvoorbeeld de speciale pagina van het ambassadenetwerk in China.

De Nederlandse ambassades, handelskantoren (NBSO's) en consulaten bieden onder meer hulp bij het opbouwen van een netwerk in het land. En ze bieden steun bij onverhoopte handelsbelemmeringen. Daarnaast kennen zij de lokale zakencultuur goed. RVO werkt nauw samen met de Nederlandse ambassades en andere organisaties over de hele wereld.

E-learning IMVO China ziet het levenslicht

De International Business Academy (IBA) is een RVO-cursus rijker. Op dit digitale platform kunnen ondernemers gratis e-learnings volgen over zakendoen in België, China, Duitsland, Frankrijk en de VS.

Resultaten Internationaal Ondernemen

Dit overzicht (pdf) van de resultaten van de Handelsagenda van Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) geeft een concreet beeld van de uitvoering van het beleid op het gebied van internationaal ondernemen in 2019 en 2020. De infographics laten met feiten en cijfers de activiteiten én resultaten zien.

Trade Relations Programma rapport 2e jaar

RVO heeft het afgelopen jaar met de Trade and Innovate NL (TINL)-partners met 921 bedrijven accountmanagementgesprekken gevoerd: het Trade Relations Programma. Die gesprekken gingen over hun internationaliseringsambities. Met de uitkomsten van de gesprekken kan het TINL-netwerk de ondernemer in zijn internationale klantreis beter ondersteunen. RVO is een van de partners van TINL. Lees hier meer over in het tweede rapport van het Trade Relations Programma.

RVO ondersteunt ondernemende vrouwen

Lees onze pagina Ondernemende vrouwen en maak kennis met de verhalen van vrouwelijke ondernemers in Nederland. Bekijk ook hoe de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bijdraagt aan de economische zelfstandigheid van vrouwen in ontwikkelingslanden.

CBI: ondersteuning export naar Europa

Het Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI, onderdeel van RVO) gaf in 2021 steun aan 532 mkb-bedrijven in ontwikkelingslanden. Met 42 projecten werd de export vanuit die landen gestimuleerd. De export naar Europa bedroeg € 167 miljoen; de export naar niet-Europese markten € 333 miljoen. We ondersteunden 41.045 banen. Daarnaast maakten 312.000 eigenaren en medewerkers van bedrijven in ontwikkelingslanden gebruik van CBI Marktinformatie. Bekijk voor meer informatie de Engelstalige infographic.

Briefing Conference 2022: fysiek en geslaagd

4 dagen lang waren de lokale experts van ambassades, consulaten-generaal en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) in Den Haag voor de Briefing Conference. Van 27 tot en met 30 juni lieten zij zich bijpraten over beleid en instrumenten om Nederlandse ondernemers te ondersteunen. Ook informeerden en inspireerden RVO-collega's de lokale experts tijdens keuzesessies. Op woensdag 29 juni gingen de lokale experts 1-op-1 in gesprek met de circa 400 aanwezige ondernemers tijdens de Bedrijvendag Buitenlandnetwerk. De week werd op afgesloten met bedrijfsbezoeken in de sectoren Water & Maritiem, LSH, Energie en Smart Cities.

Lees meer over ons Buitenlandnetwerk

 

Handelsmissies

Handelsmissies zijn bedoeld voor ondernemers met internationale ambities die snel de juiste contacten willen leggen in een land. Bekijk alle handelsmissies die nog gepland staan.

In 2022 zijn er al diverse uitgaande handelsmissies geweest:

 • Oktober: Handelsmissie Westkust VS: Urban Mobility en LSH
 • Oktober: Handelsmissie Verenigd Koninkrijk - Kunstmatige Intelligentie en Duurzame Mobiliteit (met minister Schreinemacher en staatssecretaris Heijnen)
 • Augustus: Handelsmissie Düsseldorf: Start-ups
 • Juni: Handelsmissie Toronto: Start-ups
 • Juni: Handelsmissie start-ups Parijs: VivaTech
 • Juni: Handelsmissie Polen: offshore-windenergie
 • Juni: Handelsmissie Brazilië: havenontwikkeling
 • Juni: Handelsmissie Saoedi-Arabië en Qatar: e-health
 • Mei: Handelsmissie San Francisco: cybersecurity
 • Mei: Handelsmissie westkust VS: smart en green mobility
 • Mei: Virtuele handelsmissie China
 • Mei: Handelsmissie Zwitserland: Life Sciences & Health
 • Mei: Handelsmissie Verenigde Staten: automotive-industrie
 • Mei: Handelsmissie Frankrijk: ag-tech
 • Mei: Handelsmissie België: infrabouw en bouw (met minister Schreinemacher en staatssecretaris Heijnen)
 • April: Handelsmissie Zuid-Afrika: digitale transformatie
 • April: Handelsmissie Estland, Letland en Litouwen: offshore windenergie
 • Maart: Handelsmissie Spanje: water
 • Maart: Handelsmissie Frankrijk: bedekte teelten
 • Maart: Handelsmissie Abu Dhabi en Dubai (VAE): Expo 2020 Dubai
 • Maart: Handelsmissie Oman en Saoedi-Arabië: watermanagement

Business dialogues

In 2022 zijn de volgende Business Dialogues gehouden:

 • September: Gulf Business Dialogue

Alle Evenementen

Alle RVO-evenementen over internationaal ondernemen vindt u op de website.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?