Internationaal: resultaten uitgelicht

Laatst gecontroleerd op:
5 juli 2024
Gepubliceerd op:
10 februari 2022

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt ondernemers met hun internationale ambities. Dat doen wij met marktverkenningen, evenementen, matchmaking, hulp bij financiering, informatie over landen en regio's. Maar ook via ontwikkelingsprojecten die duurzame, inclusieve economische groei stimuleren. Bekijk hieronder de resultaten van de opdrachten die wij uitvoeren.

Exportwijzer: eerste hulp bij exportambities

De Exportwijzer is een tool voor (startende) ondernemers met internationale ambities. Aan de hand van een aantal vragen biedt de Exportwijzer praktische informatie over de exportmogelijkheden in andere landen. De tool bestaat uit 4 onderwerpen, waarvan 3 ontwikkeld door RVO: Coaching en ondersteuning, Subsidies en financiering en Zakenpartners in het buitenland. Het onderwerp Wet- en regelgeving is door RVO ontwikkeld in samenwerking met KVK en de Douane.

In 2023 hebben bijna 2.600 bezoekers de Exportwijzer ingevuld. De Exportwijzer is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken.

Bezoek de Exportwijzer

Sanctieloket Rusland: veelbevraagde bron van informatie

Het Sanctieloket Rusland is bedoeld voor ondernemers die te maken hebben met de sancties tegen Rusland en Belarus, en met andere gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Het loket bevat informatie over de diverse sancties. Daarnaast heeft het Sanctieloket Rusland ook een apart telefoonnummer voor ondernemers die persoonlijk advies of steun nodig hebben. Er is veel behoefte aan deze informatie. In 2022 waren de pagina's over sancties Rusland de meest bezochte pagina's van heel Internationaal Ondernemen.

Bekijk het Sanctieloket Rusland en bekijk de contactgegevens van het Ondernemersloket.

Landeninformatie: compacte informatie over zakendoen in de hele wereld

RVO biedt over steeds meer landen informatie over zakendoen.  Momenteel verstrekken wij informatie over 150 landen en gebieden in de wereld. Van Peru tot Portugal, van Italië tot India. De ondernemer met exportambities vindt hier bijvoorbeeld informatie over welke zakelijke kansen een land of regio biedt, welke producteisen en exportregels er gelden, welke zakencultuur je kunt verwachten of hoe je ergens een bedrijf kunt starten. Deze toegankelijke en compacte informatie is gebaseerd op eigen onderzoek van de landenspecialisten, en op de input van RVO-klantadviseurs en Nederlandse ambassades.

De landeninformatie had in 2022 ruim 830.000 unieke paginaweergaven en vormt ongeveer de helft van het online bezoek aan Internationaal Ondernemen op de website van RVO.

Bekijk het overzicht van Landen en gebieden.

ondernemende-vrouwen-subsidie-financiering

Ondernemende vrouwen: vrouwelijke ondernemers inspireren elkaar

RVO wil meer vrouwen inspireren om de stap naar het buitenland te maken met hun bedrijf. Via RVO hebben vrouwelijke ondernemers een platform met inspiratieverhalen en tips van andere vrouwen. Dit platform breidt zich langzaam maar zeker steeds meer uit. Maak kennis met de vrouwelijke ondernemers in Nederland. En bekijk ook hoe RVO vrouwen met internationale ambities verder kan helpen.

Bekijk de pagina Ondernemende vrouwen.

Business Dialogues, Business Days en Themadagen

Kennis opdoen en netwerken in eigen huis

Via de evenementen Business Dialogues, Business Days en Themadagen krijgen ondernemers alle ins en outs te horen over zakendoen in een bepaalde regio. Ieder jaar organiseert RVO verscheidene regio-evenementen.

Sprekers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid zorgen voor een gevarieerd programma en geven antwoorden op vragen over zakendoen in de regio waar de Business Dialogue, Day of Themadagen over gaat. Hoe staan economie, handelspolitiek en zakenkli­maat ervoor in het doelland/regio? Wat zijn de uitdagingen en hoe kunt u het beste hiermee omgaan? Een Business Dialogue en Business Day duren een halve dag tot een dag, en de themadagen kan meerdere dagen duren.

Bekijk alle RVO-evenementen op de website.

CBI: duurzaam versterken van mkb in ontwikkelingslanden

CBI staat voor Centrum ter Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden. RVO voert dit programma uit namens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel is om in ontwikkelingslanden de economische, sociale en ecologische duurzaamheid van lokale midden- en kleinbedrijven (mkb’s) in ontwikkelingslanden te versterken. Dat gebeurt via de export van producten en diensten naar Europese en regionale markten. In 2022 ondersteunde CBI 499 bedrijven.

Bekijk meer resultaten in het (Engelstalige) jaarrapport 2022 op de website van CBI

Waterzekerheid en waterveiligheid in ontwikkelingslanden

Watertekorten en klimaatverandering bedreigen ecosystemen en biodiversiteit. RVO en partners zetten zich in voor het vergroten van waterzekerheid, en het ontwikkelen van inclusieve en klimaatbestendige waterbeheersystemen.

In de infographic hieronder vindt u highlights van wat er tot en met 2023 met een aantal van onze projecten is bereikt. Bekijk deze video om te zien hoe onze partners zich inzetten in ontwikkelingslanden.

Handelsmissies: bron van kennis, inspiratie en netwerkkansen

Handelsmissies blijven ideaal voor ondernemers met internationale ambities om snel de juiste contacten te leggen in een land.

Tijdens een uitgaande handelsmissie krijgen ondernemers een gedetailleerd beeld van kansen in een bepaalde sector in een bepaald land of regio. RVO, het buitenlandnetwerk en andere stakeholders bieden deelnemers de mogelijkheid om handelskennis en -contacten op te doen en te netwerken. De handelsmissies gaan naar alle werelddelen. Ministers en staatssecretarissen gaan geregeld mee met de handelsmissies.

Bekijk alle handelsmissies die gepland staan of lees lees de informatie over uitgaande handelsmissies.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?