Service menu right

Internationaal: resultaten uitgelicht

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) helpt ondernemers met hun internationale ambities. Dit doen wij met marktverkenningen, evenementen, matchmaking, hulp bij financiering, en kennisoverdracht. Maar ook via ontwikkelingsprojecten die duurzame, inclusieve economische groei stimuleren.

Het doel: Succesvol zakendoen op een maatschappelijk verantwoorde manier. Goed voor Nederland, goed voor de wereld.

Op deze pagina brengen wij de meest actuele resultaten in beeld van opdrachten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitvoert.

Exportwijzer

De nieuwe regelhulp, de RVO Exportwijzer, helpt ondernemers met internationale ambities hun weg in het brede instrumentarium van RVO. In een paar vragen gidst de Exportwijzer de ondernemer eenvoudig door informatie, financiering en andere vormen van ondersteuning heen.

Brexitloket.nl

Het Brexitloket is een gezamenlijk project van de Rijksoverheid en haar uitvoerende organisaties, waaronder RVO.nl. Het Brexitloket is opgezet voor ondernemers die te maken krijgen met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU). Het is belangrijk dat ze zich voorbereiden op zakendoen met een land buiten de EU. Met de campagne 'Zorg dat Brexit jouw bedrijf niet in de weg zit' benadrukken wij het belang van goede voorbereiding bij ondernemers. Op de website Brexitloket.nl vinden ze meer informatie en de Brexit Impact Scan, een handige tool om te controleren wat er allemaal bij de voorbereiding op Brexit komt kijken. Daarnaast behandelt een contactcentrum ondernemersvragen over Brexit.

Coronavirus Q&A’s

RVO heeft voor een aantal landen een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden over zakendoen en het coronavirus opgesteld. Denk aan vragen van ondernemers over lokale coronamaatregelen, zakenreizen, gevolgen voor de handel en transport. Dat doen we in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassades en consulaten-generaal. We streven ernaar de vragen en antwoorden zo actueel mogelijk te houden. Momenteel bieden wij die informatie voor 14 landen en 5 regio’s.

Resultaten Internationaal Ondernemen

Dit overzicht (pdf) van de resultaten van de Handelsagenda van Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) geeft een concreet beeld van de uitvoering van het beleid op het gebied van internationaal ondernemen. De infographics laten met feiten en cijfers de activiteiten én resultaten zien. Deze publicatie wordt vanaf 2019 jaarlijks opgesteld.

Inkomende bezoeken en uitgaande missies

Recent ontvingen wij in Nederland:

 • Delegatieleden uit Rusland en Kazachstan. Zij bezochten de Nederlandse afvalsector.
 • Vertegenwoordigers van grote distributiecentra uit verschillende Braziliaanse staten. Zij bezochten onder andere Coolport, Schiphol, Royal Flora Holland, Greenery, Fruit Masters en Freshpark Venlo.
 • Vertegenwoordigers uit Kentucky, Verenigde Staten. Zij bezochten bedrijven in de glastuinbouw om kennis op te doen over het ecosysteem.
 • Ambtenaren uit Jordanië, Marokko en Tunesië. Zij kregen training op het gebied van ecosystemen voor ondernemers.
 • Burgemeesters en beleidsmakers uit Albanië, Georgië en Armenië. Zij bezochten Den Haag, groene daken, landschapsarchitecten in Rotterdam en Nijmegen.

En waren er handelsmissies naar:

 • Indonesië. Onder leiding van minister Kaag, zakelijk missieleider De Boer en minister Van Nieuwenhuizen. 112 bedrijven en kennisinstellingen deden mee. Thema’s: agro, Life Science & Health, maritiem en afval.
 • Oekraïne. 16 Nederlandse bedrijven deden mee. Thema’s: ziekenhuisbouw, gezondheidszorgmanagement, e-Health, onderwijs en de farmaceutische sector.
 • Israël en de Palestijnse Gebieden. Onder leiding van minister Kaag. 16 Nederlandse organisaties deden mee. Thema’s: circulaire economie, ICT- en landbouw en voeding.
 • België. Onder leiding van minister Kaag en voorzitter MKB-Nederland. 30 bedrijven deden mee. Thema's: duurzame en slimme mobiliteit.
 • Pakistan. 14 partijen deden mee. Thema’s: (poot)aardappel- en zuivelsector.
 • China. 21 bedrijven en 40 Nederlandse bedrijven in China deden mee. Thema’s: landbouw & tuinbouw, water & duurzame stedelijke ontwikkeling.