Service menu right

Internationaal: resultaten uitgelicht

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) helpt de ondernemer met hun internationale ambities. Via marktverkenningen, evenementen, matchmaking, hulp bij financiering en kennisoverdracht. En ook via ontwikkelingsprojecten, die duurzame, inclusieve economische groei stimuleren. Het doel: Succesvol zakendoen op een maatschappelijk verantwoorde manier. Goed voor Nederland, goed voor de wereld.

Op deze pagina brengen wij de meest actuele resultaten in beeld van opdrachten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitvoert.

NBSO's

Bij de Netherlands Business Support Offices (NBSO's) kunnen ondernemers terecht voor hulp in economische groeigebieden. NBSO’s hebben een uitgebreid netwerk van relaties met de lokale overheden, relevante organisaties en het bedrijfsleven ter plaatse. NBSO’s zijn in feite handelskantoren voor Nederlandse bedrijven.

Brexitloket.nl

Het Brexitloket is een gezamenlijk project van de Rijksoverheid en haar uitvoerende organisaties, waaronder RVO.nl. Het Brexitloket is opgezet voor ondernemers die te maken krijgen met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU). Het is belangrijk dat ze zich voorbereiden op zakendoen met een land buiten de EU. Met de campagne 'Zorg dat Brexit jouw bedrijf niet in de weg zit' benadrukken wij het belang van goede voorbereiding bij ondernemers. Op de website Brexitloket.nl vinden ze meer informatie en de Brexit Impact Scan, een handige tool om te controleren wat er allemaal bij de voorbereiding op Brexit komt kijken. Daarnaast behandelt een contactcentrum ondernemersvragen over Brexit.

SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP)

De SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP) helpt bij het behalen van verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) in ontwikkelingslanden. Die doelen zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Publiek-private partnerschappen met maximaal 6 partners kunnen projectvoorstellen indienen. De reacties op de eerste tenderopening waren overweldigend. RVO.nl voert deze regeling uit.

Partners international Business voor handel in Kazachstan en Indonesië

Via een Partners International Business (PIB) kunnen bedrijven betere toegang krijgen tot een buitenlandse markt. Met het 'Dutch Fruit Solutions Kazakhstan' gaan 11 Nederlandse bedrijven en kennisinstituten zich in Kazachstan positioneren als kennispartner. Ook in Indonesië is er een nieuwe PIB-overeenkomst getekend. Die is bedoeld om het marktaandeel voor innovatieve scheepsbouw in Surabaya te vergroten.

Uitgaande missies

In 2018 zijn er 9 economische missies met bewindspersonen georganiseerd. Die missies gingen naar Vietnam/Maleisië, Wallonië, China, India, Luxemburg, Duitsland, Polen, Colombia en Indonesië. In totaal gingen er 593 bedrijven en kennisinstellingen mee op een missie. Ongeveer de helft hiervan was een mkb-bedrijf. Ook zijn er 3 missies voor start-ups geweest: naar de Hannover Messe, met ZKH Prins Constantijn; naar Taiwan, met de burgemeester van Eindhoven; en naar Slush 2018 in Finland, met Prins Constantijn van Oranje.

Inkomende bezoeken

Afgelopen februari zijn er diverse inkomende bezoekers geweest. Het Team Inkomende Bezoekersprogramma’s van RVO.nl ontving onder andere:

  • bezoekers uit Irak, Oekraïne, Afghanistan, Georgië en Myanmar voor de Human Rights Tulip Award;
  • Duitse journalisten over ruimtevaart.