"Wij willen koploper zijn in energiebesparing"

Gepubliceerd op:
2 november 2023

Ondernemers uit de detailhandel moeten uiterlijk 1 december 2023 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Hoe pakken supermarktketens dit aan? Arnold Baas, teamleider Energie bij Lidl, deelt zijn kennis en ervaringen: "Meten is weten".

Energieneutrale supermarkt

Lidl investeert volop in energiebesparende maatregelen. In juli 2021 opende de supermarktketen de eerste CO2- en energieneutrale supermarkt van Nederland. Alle Lidl-filialen zijn aardgasvrij en nieuwe winkels hebben standaard het hoogste energielabel. Baas vertelt: "We voldoen aan alle verplichte energiebesparende maatregelen. Zo zijn al onze winkels voorzien van LED-verlichting, koppelen we energie-efficiënte koelingen aan de klimaatsystemen en zijn de koelmeubels afgedekt."

Energiezuinige gebouwen

Lidl volgt de trias energetica, een strategie om gebouwen energiezuinig te maken. De eerste stap daarin is de vraag naar energie beperken. "Alles wat niet hoeft, doen we niet", zegt Baas. "Als producten niet gekoeld hoeven te worden, doen we dat ook niet. Op deze en andere manieren willen we koploper zijn in energiebesparing."

De supermarktketen heeft een gebouwbeheersysteem geïnstalleerd om op afstand elektriciteitsverbruik, winkeltemperatuur, CO2-waarden en de technische staat van installaties te controleren. "Meten is weten. Zo kunnen we snel ingrijpen als de waarden op locatie afwijken van de norm."

Verwarmen met restwarmte en ventilatielucht

"Bij het koelen van producten in de winkel komt restwarmte vrij”, legt Baas uit. “Daarmee verwarmen we de winkel inclusief het magazijn, de kantine en overige ruimtes. Ook warmen we bij de luchtverversing de koudere buitenlucht op met warme lucht uit het filiaal. En zorgen energiezuinige, elektrische warmtepompen ervoor dat de filialen op de juiste temperatuur blijven, als het hergebruik van energie onvoldoende is. Zo konden we in 2018 stoppen met aardgas te gebruiken."

Besparingen aantonen

De installaties worden steeds energie-efficiënter, maar volgens Baas is het lastig om absolute besparingen aan te tonen. "De winkels worden groter en steeds meer klanten bezoeken onze filialen. We zijn meer gaan koelen en verlichten, maar dan wel energie-efficiënter. Een nieuwe koelinstallatie mag bijvoorbeeld niet meer energie gebruiken dan de oude of moet een grotere inhoud koelen. Ik raad energiemanagers aan goed te kijken wat er te koop is en zorgvuldig te investeren."

Houd rekening met informatieplicht energiebesparing

Verbruikt uw bedrijf minstens 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of aardgasequivalent? Zorg dat u uiterlijk 1 december 2023 voldoet aan de informatieplicht energiebesparing

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?