Gesloten voor aanvragen

Experiment tijdelijke vrijstelling van rijbewijs C voor nul-emissie-bestelwagens

Gepubliceerd op:
21 maart 2019
Laatst gecontroleerd op:
31 december 2022

De rijksoverheid voert een experiment uit met een tijdelijke vrijstelling van rijbewijs C voor nul-emissie-bestelwagens. Dit houdt in dat bestuurders met rijbewijs B een elektrische bedrijfsauto mogen besturen als die een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3500 kg, maar minder dan 4250 kg. Er hoort ook een vrijstelling van de tachograafplicht bij.

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.

Chauffeurs hoeven bij dit experiment niet te beschikken over een rijbewijs C met code 95. Momenteel is dat wel verplicht voor chauffeurs in beroepsgoederentransport. De chauffeur moet wel een cursus volgen. Het experiment maakt onderdeel uit van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES).

Voorwaarden

  • Alleen bedrijven die zijn aangesloten bij deze Green Deal ZES, kunnen deelnemen. Mogelijk bent u al lid via uw brancheorganisatie. Is dat niet het geval, dan kunt u ook zelf lid worden. Lees meer over meedoen Green Deal ZES.
  • Bovenstaande voorwaarde geldt niet voor rijscholen. Zij hoeven niet aangesloten te zijn bij de Green Deal ZES

Wanneer is deelname interessant voor uw bedrijf?

  • U bezorgt regelmatig in de stadscentra met elektrische bestelbusjes of overweegt om dit te gaan doen. In de pilot kan met elektrische bestelbussen worden gereden met een groter laadvermogen, zonder dat de chauffeur in het bezit hoeft te zijn van rijbewijs C. Voor de chauffeur is rijbewijs B voldoende. Zo kunt u met de elektrische bestelbus uw klanten bedienen met een grotere actieradius, terwijl er niet minder hoeft te worden meegenomen.
  • U heeft een rijschool en bent geïnteresseerd in het verzorgen van een eendaagse training voor de chauffeurs van de bestelauto’s. De chauffeurs die de aangepaste bestelauto’s gaan rijden, hebben naast rijbewijs B een aanvullende cursus gedaan. De cursus moet voldoen aan de randvoorwaarden en eisen die het CBR stelt. De cursus kan gegeven worden door instructeurs die in het bezit zijn van een lesbevoegdheid voor rijbewijs C. Als uw rijschool deze trainingen gaat verzorgen, registreert u uw rijschool en uw instructeurs via deze website.

Onduidelijkheid verloop experiment

Het is nog onduidelijk of het experiment na de proefperiode wordt verlengd. Als er geen verlenging komt, moeten chauffeurs voor hun werk alsnog een rijbewijs C halen.

Ook is het nog onbekend of er nieuwe EU-wetgeving komt. De pilot onderzoekt of dat zinvol is. Mocht er toch aangepaste wetgeving komen, dan kan het zijn dat die niet of slechts deels aansluit op de situatie in de pilot. Houd u daar rekening mee met uw beslissing om al dan niet deel te nemen.

Vragen over het experiment rijbewijs?

Neem contact met ons op
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?