Fietsen

Laatst gecontroleerd op:
17 februari 2025
Gepubliceerd op:
31 januari 2025

De fiets is een duurzaam en gezond vervoersmiddel dat de bereikbaarheid en leefbaarheid vergroot. Nationaal en internationaal stimuleren wij het gebruik van de fiets als alternatief voor de auto.

Trends en ontwikkelingen

Nationaal

Kansen voor vrachtfietsen in stadslogistiek

Voor korte ritten in gebieden waar steeds meer oog is voor leefbaarheid, klimaat en luchtkwaliteit, biedt de vrachtfiets mogelijkheden. De brochure 'Kansen voor vrachtfietsen in stadslogistiek' geeft voorbeelden van het gebruik van elektrische vrachtfietsen voor goederenvervoer. U komt mogelijk ook in aanmerking voor fiscaal voordeel met gebruik van de MIA\Vamil. Vanaf 2025 is er naast de regeling voor reguliere vrachtfietsen ook een regeling voor vrachtfietsen met zonnepanelen.

Circulariteit van de fiets

De fiets is al duurzaam, maar kan nog circulairder worden. In de Quickscan Circulariteit van de fiets onderzoeken we hoe Nederlandse fietsbedrijven de fiets meer circulair kunnen maken. Dit helpt Nederland richting een circulaire economie in 2050. Ook versterkt het de internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.

Fietsen

Citydeal Fietsen voor iedereen

We werken mee aan de City Deal Fietsen voor iedereen. Hierbij werken gemeenten, maatschappelijke partners, ministeries en bedrijven samen om jong en oud op een veilige manier toegang te geven tot de fiets. Zo helpt de City Deal mensen die niet zelf kunnen fietsen. Bijvoorbeeld doordat financiële middelen ontbreken.

Doortrappen: Veilig fietsen tot je 100e

We zijn onderdeel van Doortrappen. Dit programma helpt senioren om zo lang mogelijk veilig te fietsen. Het programma heeft activiteiten en communicatiemiddelen om te werken aan vertrouwen en vaardigheden.

Meer lezen

Fietsen

Kabinetsbeleid fietsen

De Rijksoverheid wil meer mensen op de fiets krijgen. Dat is goed voor de gezondheid van mensen en voor het milieu. De activiteiten die wij uitvoeren voor fietsen zijn deel van dit beleid.

Nieuwe Europese regels voor fietsenstalling

De Europese Unie maakt nieuwe regels voor het parkeren van fietsen bij gebouwen. De regels zijn onderdeel van de EPBD IV. Dit is een Europese richtlijn waarin staat hoe gebouwen zuiniger met energie moeten omgaan. Nederland gaat deze regels verwerken in bouwregelgeving. Op de pagina Fietsenstalling in de EPBD IV kunt u zien wat dit betekent voor gebouwen in Nederland.

Bedrijven kunnen vanaf 2025 geld terugkrijgen van de belasting als ze laadkluizen neerzetten. Dit kan via de MIA\Vamil. In deze kluizen kunnen mensen de accu's van hun elektrische fietsen of andere kleine elektrische voertuigen opladen. U leest er meer over op de pagina Oplaadkluis voor het laden van lithium-ion accu's van fietsen, brom- of snorfietsen.

Internationaal

Internationaal verdienpotentieel Nederlandse fietsensector

Steeds meer landen investeren in duurzame en gezonde steden. Voor veel landen is Nederland als fietsland een voorbeeld. Dat biedt kansen voor onze fietsensector. Iedere 2 jaar komt het rapport Internationaal verdienpotentieel Nederlandse fietsensector uit. Van de Nederlandse fietsensector geeft dat een beeld van: 

  • de economische omvang
  • de maatschappelijke impact
  • de internationale kansen 
  • activiteiten 

In juli 2024 verscheen een nieuwe versie van het rapport.

Focuslanden voor de fietssector

Adviesbureau Goudappel onderzocht welke landen Nederland kan benaderen voor kennisuitwisseling en groei in de fietssector. Het rapport geeft een gerangschikte lijst van focuslanden en aanbevelingen voor internationale samenwerking. Het houdt rekening met veranderingen in de internationale politiek.

Sectorgids Nederlandse fietsensector

Deze gids biedt een overzicht van de Nederlandse fietsensector met al zijn kennis en expertise. Ook ziet u er Nederlandse bedrijven en organisaties die hun diensten en producten aanbieden in het buitenland. Met de sectorgids wordt de Nederlandse branche aan het buitenland gepresenteerd.

Internationaal ondernemen

We ondersteunen Nederlandse bedrijven die in het buitenland handel willen drijven. Zo zijn er bijvoorbeeld handelsmissies. Ook kunnen bedrijven samenwerken in een Partners for International business Initiatief (PIB). Hieronder leest u daarover meer.

International Clean Energy Partnership

Eén van onze programma's is het International Clean Energy Partnership (ICEP). Daarmee helpt de overheid Nederlandse ondernemers uit de duurzame energie- en mobiliteitssector met internationaal zakendoen. ICEP organiseert activiteiten zoals handelsmissies en matchmakingevenementen om onder andere de fietsensector te helpen.

ACTIVE

We werken mee aan de Alliance for Cycling and Walking towards International Vitality and Empowerment (ACTIVE). ACTIVE heeft tot doel om 10.000 experts voor actieve mobiliteit op te leiden in lage- en middeninkomenslanden binnen 10 jaar. Dit doet ACTIVE door trainingen te organiseren en meer financiering beschikbaar te maken voor actieve mobiliteit. Zo dragen we bij aan leefbare en duurzame steden.

Meer weten? Mail dan naar active@minienw.nl.

Projectendatabase

We ondersteunen veel projecten van Nederlandse ondernemers. Ook van ondernemers in de fietssector. U vindt ze in de projectendatabase.

Bent u tevreden over deze pagina?