Gesloten voor aanvragen

Fonds Duurzaam Water (FDW)

Gepubliceerd op:
16 april 2012
Laatst gecontroleerd op:
24 januari 2024

Fonds Duurzaam Water (FDW) is een programma voor publiek-private partnerschappen (PPP's) dat waterveiligheid en waterzekerheid in ontwikkelingslanden ondersteunt.

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen. Lopende FDW-projecten worden nog afgehandeld (zie informatie onder 'Na uw aanvraag'). Heeft u vragen over een lopend FDW-project? Wij helpen u graag met informatie en advies.

Afhandeling lopende projecten

  • In 2012, 2014 en 2016-2017 stond FDW open voor subsidieaanvragen.
  • In totaal kregen 42 projecten FDW-subsidie.
  • Projecten die in 2012 en 2014 zijn gestart, zijn afgerond of lopen af in 2021-2022.
  • De meeste projecten uit 2016-2017 lopen door tot 2025-2026.

Onze adviseurs denken graag met u mee

Wilt u meer weten over FDW of een van de projecten? Hoewel het programma gesloten is, delen we graag informatie en advies over lopende en afgeronde projecten. Ook stellen we kennis beschikbaar over publiek-private partnerschap samenwerking op het gebied van water. Stuur ons een e-mail, dan neemt een van onze adviseurs contact met u op.

Wereldwijde wateruitdagingen vragen om publiek-private samenwerking

FDW draagt bij aan het behalen van de volgende duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's):

  • SDG 6 - schoon water en sanitair;
  • SDG 8 - eerlijk werk en economische groei;
  • SDG 17 - partnerschap om doelstellingen te bereiken.

Om deze doelen te bereiken moeten we samenwerken. FDW werkt met publiek-private partnerschappen (PPP's) tussen overheden, bedrijven, ngo's en kennisinstellingen, waarvan minimaal 1 partner Nederlands moet zijn. Alle partners dragen bij aan inclusieve, duurzame en uitbreidbare projecten.

We vragen overheden, bedrijven, investeerders, ngo's, en kennisinstellingen zich samen in te zetten om publiek-private samenwerking in het waterdomein verder te verkennen.

Soorten projecten

FDW heeft sinds 2012 € 150 miljoen subsidie verleend. Met dit budget hebben we 42 publiek-private samenwerkingsprojecten ondersteund in 24 landen. Dit zijn projecten op het gebied van drinkwater en sanitaire voorzieningen (WASH), efficiënt watergebruik in de landbouw, en integraal waterbeheer (IWRM). De projecten dragen via de partnerschappen bij aan duurzame economische groei, zelfredzaamheid en armoedebestrijding.

FDW in de praktijk

FDW-projecten zorgen voor waterzekerheid en waterveiligheid in ontwikkelingslanden. Lees de FDW-praktijkverhalen en laat u inspireren door onze projecten. Bekijk het overzicht van alle FDW-projecten, of het totaaloverzicht van projecten die wij uitvoeren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Bekijk ook onze FDW-video's:

Na uw aanvraag

De organisatie die het project leidt, moet jaarlijks verslag aan ons uitbrengen over de voortgang. Lees meer hierover op onze Engelstalige FDW-pagina bij Project Management:

 

 

We betalen de subsidiebedragen in vooraf bepaalde termijnen. Alle betalingen zijn eerst voorschotten.

Community voor projectpartners

Bent u FDW-projectpartner? En wilt u kennisdelen en samenwerken met anderen? Kom dan bij de Partners in Sustainable Development Community. Deze community is van en voor ondernemers, ngo's, kennisinstellingen en overheidsorganisaties. Leden van de community willen hun netwerk uitbreiden, kennis en best practices delen, leren van anderen en werken aan toekomstige samenwerkingen. Allemaal met hetzelfde doel: samen hun impact vergroten en de SDG's bereiken. 

Wet- en regelgeving

Communicatie en logogebruik

Samenwerkingspartners kunnen het logo van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een voorbeeldtekst gebruiken in hun artikelen, video’s of ander soort berichten over de projecten.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over FDW op de Engelstalige pagina Sustainable Water Fund (FDW). Publiek-private partnerschappen kunnen zich ook inzetten voor voedselzekerheid via het programma: SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP).

Vragen over FDW?

 

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?