MVO: Seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik

Laatst gecontroleerd op:
9 december 2024
Gepubliceerd op:
9 september 2021

(Seksueel) grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik is altijd en overal onacceptabel. Internationaal wordt de afkorting SEAH gebruikt voor dit onderwerp. Deze staat voor: Sexual Exploitation, Abuse and Harassment. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zetten zich in voor het voorkomen en bestrijden van deze ongewenste omgangsvormen. Zo moeten organisaties een SEAH-beleid hebben om subsidie te mogen ontvangen. Op deze pagina leggen wij meer uit over SEAH binnen uw organisatie.

SEAH-beleid  

Om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik aan te pakken is het belangrijk dat (hulp)organisaties en bedrijven een eigen integriteitsbeleid hebben en een systeem om klachten te melden. SEAH-beleid opzetten of verbeteren binnen een organisatie kan leiden tot meer meldingen van incidenten. Dit is een goede ontwikkeling. Een toename van het aantal meldingen kan namelijk wijzen op een groeiend bewustzijn van SEAH. Een goed SEAH-beleid zorgt ervoor dat slachtoffers/melders zich veilig voelen om incidenten te melden. Ook zorgt het ervoor dat organisaties eerder bereid zijn actie te ondernemen. 

RVO richt zich op de bewustwording en preventie van, en reactie op (seksueel) grensoverschrijdend gedrag bij: 

  • externe uitvoerders van internationale projecten, en 
  • ontvangers van een subsidie gericht op internationale samenwerking en handel.

SEAH-voorwaarden bij RVO

Voor het ontvangen van subsidies gelden voorwaarden, waaronder ook SEAH-voorwaarden. Zo verklaart u als subsidieontvanger van tevoren dat uw onderneming een integriteitsbeleid heeft opgesteld. Ook moeten er binnen de organisatie procedures zijn om dat beleid uit te voeren.

Daarnaast moeten organisaties en bedrijven melding maken van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of machtsmisbruik tijdens RVO gefinancierde projecten en activiteiten. Dit moet via het SEAH-Meldpunt van RVO. Wij benadelen de subsidieontvanger niet na een melding. Transparantie is voor RVO juist belangrijk. Wel is het verplicht om meldingen op te volgen. Ons uitgangspunt is "zero tolerance for inaction". 

Wanneer een melding niet wordt opgevolgd kan BZ de financiering stopzetten. Ook wanneer een melding wordt opgevolgd zonder passende vervolgstappen. Dit doet BZ als laatste maatregel.

SEAH-incidenten melden 

Heeft u als partnerorganisatie of subsidieontvanger te maken gehad met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of machtsmisbruik binnen een door RVO gefinancierd project? Via het SEAH-Meldpunt brengt u ons op de hoogte daarvan. 

Voelt u zich als slachtoffer niet gehoord door de verantwoordelijke organisatie binnen het project? Of voelt het niet veilig om de melding bij die organisatie te maken? Gaat uw melding over een medewerker van RVO die betrokken was bij een internationaal project? Ook dan kunt u gebruik maken van dit SEAH-meldpunt. RVO informeert BZ vertrouwelijk over meldingen volgens de privacywet (AVG).

Download hieronder het meldingsformulier. U kunt deze ingevuld mailen naar seah@rvo.nl

Meer weten? 

Heeft u vragen over dit onderwerp? Stuur deze via e-mail naar seah@rvo.nl

Lees voor meer informatie over SEAH ook: 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?