Open voor aanvragen

Horizon Europe - Cluster 3 Civil security for society

Gepubliceerd op:
22 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
14 maart 2024

Cluster 3 (Civil security for Society) van Horizon Europe heeft als doel het vergroten van de civiele veiligheid, de weerbaarheid voor de interne veiligheid, de veiligheid van individuen en de samenleving als geheel, tegen een breed scala van bedreigingen. Deze bedreigingen kunnen opzettelijk of per ongeluk zijn, van menselijke oorsprong of door de natuur veroorzaakt. Denk aan de dreiging van terrorisme, georganiseerde misdaad en cybercriminaliteit, natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen.

Voorwaarden

 • Een project binnen dit cluster moet bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Commissie door het genereren van nieuwe kennis en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die bijdragen aan een veilige samenleving en een stabiel Europa. 
 • In uw project moet u rekening houden met menselijke factoren, ethiek en privacy. 
 • Uw project moet zich richten op betrokken gemeenschappen en eindgebruikers. 
 • Uw project draagt bij aan het bevorderen en beschermen van de positie van de Europese civiele veiligheidsindustrie.

Oproepen voor voorstellen

Het Cluster 3 programma 2023-2024 heeft meerdere oproepen ('calls for proposals'). Deze oproepen hebben 6 doelen:

 1. Better protection of the European Union and its citizens against crimes and terrorism;
 2. Effective management of the European Union's external borders;
 3. Resilient infrastructure;
 4. Increased cybersecurity;
 5. A disaster-resilient society for Europe;
 6. Strengthened security research and innovation (SSRI).

Zoek een geschikte oproep

De Europese Commissie (EC) publiceert elk jaar de oproepen voor het indienen van projectvoorstellen. In het Funding & Tender portal van de EC vindt u het werkprogramma, ziet u welke calls op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.

Vragen over Cluster 3 of hulp nodig bij uw projectvoorstel?

Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project.

Voorstel indienen

Bent u bezig met het schrijven van een projectvoorstel? Gebruik dan het onderstaande Engelstalige RVO-geannoteerde sjabloon (template). Onze adviseurs kunnen uw voorstel ook proeflezen.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Cluster 3? Meld u dan via ons interesseformulier om op de hoogte te blijven en uitnodigingen te ontvangen voor evenementen.

Bijdragen?

Bent u actief binnen de civiele veiligheid in Nederland en wilt u meedenken over de invulling van de werkprogramma’s of Horizon Europe in zijn geheel? Dan kan dat via de klankbordgroep. Neem hierover contact op met een van onze adviseurs voor Cluster 3.

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. Bekijk het overzicht met trainingen en workshops en zoek een geschikte training in onze agenda.

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?