Open voor aanvragen

Horizon Europe - Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

Gepubliceerd op:
20 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
10 mei 2023

Wilt u onderzoek doen in het buitenland of onderzoekers uit het buitenland in dienst nemen? De Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) bieden beurzen om de carrière van onderzoekers te ondersteunen. Internationale mobiliteit maakt een belangrijk onderdeel uit van deze beurzen.

De MSCA bieden beurzen voor onderzoekers vanuit alle wetenschappelijke disciplines. Het gaat om beurzen voor zowel individuele onderzoekers als voor samenwerkingsverbanden van kennisinstellingen en bedrijven.

De Europese Commissie (EC) wil op deze manier de onderzoeksvaardigheden van onderzoekers ontwikkelen en hen betere carrièreperspectieven bieden. Met deze beurzen moet het voor onderzoekers aantrekkelijker worden om in Europa te komen én te blijven werken.

Verschillende typen MSCA

De MSCA bieden verschillende mogelijkheden om voor een bepaalde periode onderzoek te doen in het buitenland. Ze bieden ook mogelijkheden om buitenlandse onderzoekers tijdelijk in dienst te nemen. De verschillende MSCA zijn:

 • Doctoral Networks (DN)
  Trainingsnetwerken voor het opleiden van beginnende onderzoekers (PhD kandidaten)
 • Postdoctoral Fellowships (PF)
  Individuele internationale beurzen voor meer ervaren onderzoekers (met PhD en maximaal 8 jaar onderzoekservaring)
 • Staff Exchange
  Intersectoraal en internationaal stafuitwisselingsprogramma
 • COFUND
  Co-financiering van regionale, nationale en internationale beursprogramma's
 • MSCA and Citizens
  Financiering voor het organiseren van activiteiten in het kader van de European Researchers' Night, om onderzoek dichter bij de burger te brengen.

Budget

Het budget voor MSCA bedraagt € 6,4 miljard voor de periode 2021-2027. De beurs bestaat bij de meeste MSCA uit:

 • een vergoeding voor het salaris van de onderzoeker: de zogenaamde toelage voor levensonderhoud ('living allowance') en mobiliteitstoelage ('mobility allowance'); en
 • een budget voor onderzoeks- en trainingskosten van deze onderzoeker en een vergoeding voor managementkosten.

Het totale budget per beurs of actie is daarom afhankelijk van het aantal aan te nemen onderzoekers.

Voorwaarden

De EC publiceert jaarlijks oproepen voor voorstellen ('calls for proposals') voor de verschillende MSCA. Iedere actie heeft 1 deadline per jaar. Voor iedere actie gelden andere regels voor wie kan indienen en voor welke onderzoekers de beurs geschikt is.

Voorstel indienen

In het online Funding & Tender portaal van de EC ziet u welke calls op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.

Een overzicht van alle calls voor 2023 vindt u in de 'Introduction to MSC Actions' (pdf, Engelstalig) hieronder.

Veelgestelde vragen

In onderstaand document 'FAQ MSCA financial aspects' (pdf, Engelstalig) vindt u antwoord op de meest gestelde financiële vragen van onderzoekers die deelnemen aan een MSCA-project.

Webinars

Wilt u een Marie Skłodowska-Curie Actions Doctoral Network aanvraag doen? Tijdens dit webinar op 22 juni leert u over de regels voor deelname en hoe u een veelbelovend projectvoorstel kunt ontwikkelen en indienen.

Wilt u meer weten over de Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral fellowships? In deze 2 webinars op 1 juni en 10 juli geven de Nederlandse National Contact Points voor het Marie Skłodowska-Curie programma uitleg over de mogelijkheden en deelname aan een Postdoctoral Fellowship.

Meer weten?

 • Lees meer over MSCA op de website van de EC (Engelstalig).
 • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten.
In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?