Open voor aanvragen

Horizon Europe - Onderzoeksinfrastructuren (RI's)

Laatst gecontroleerd op:
3 november 2023
Gepubliceerd op:
20 juli 2021

Onderzoeksinfrastructuren (Research Infrastructures of RI's) zijn faciliteiten, middelen en diensten die de wetenschap gebruikt om toponderzoek uit te voeren. Dit onderzoek varieert van sociale wetenschappen tot astronomie en nanotechnologie. RI's kunnen ook buiten de wetenschap worden gebruikt, bijvoorbeeld voor onderwijsdoeleinden of openbare diensten.

Wat zijn onderzoeksinfrastructuren (RI's)?

RI's bestaan uit:

  • grootschalige onderzoekinstallaties;
  • op kennis gebaseerde bronnen zoals collecties en archieven;
  • computersystemen en communicatienetwerken;
  • elke andere unieke onderzoeks- of innovatie-infrastructuur die toegankelijk is voor externe gebruikers.

RI's kunnen op de lange termijn een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het probleemoplossend vermogen van de samenleving. Om te zorgen voor op maat gemaakte, impactgerichte onderzoeksinfrastructuren en -middelen, zijn nieuwe inspanningen nodig. Dit is nodig om de overgang naar een inclusieve, duurzame en digitale toekomst te versnellen.

RI's dragen bij aan de doelstellingen van de Horizon Europe-clusters, -missies en -partnerschappen in pijler 2 en worden aangesloten op de European Open Science Cloud (EOSC). Onderzoekers krijgen toegang tot high-performance computing en data uit onderzoeksinfrastructuren.

RI's hoeven niet op 1 locatie te staan. Ze kunnen ook bestaan uit een netwerk van gedistribueerde installaties op meerdere locaties. Een virtuele RI is ook mogelijk, waarbij de diensten digitaal worden aangeboden.

Oproepen voor voorstellen

Het Werkprogramma onderzoeksinfrastructuren voor 2023-2024 heeft verschillende oproepen ('calls for proposals'). Deze oproepen zijn onderverdeeld in 5 thematische doelen:  

  1. Developing, consolidating and optimizing the European Research Infrastructures landscape, maintaining global leadership (INFRADEV)
  2. Enabling an operational, open and fair EOSC ecosystem (INFRAEOSC)
  3. Research infrastructure services to support health research, accelerate the green and digital transformation, and advance frontier knowledge (INFRASERV)
  4. Next generation of scientific instrumentation, tools and methods and advanced digital solutions (INFRATECH)
  5. Network connectivity in research and education - enabling collaboration without boundaries (INFRANET)

Zoek een geschikte oproep

De Europese Commissie (EC) publiceert de oproepen voor het indienen van projectvoorstellen. In het Funding & Tender portal van de EC ziet u welke calls op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.

Vragen over RI's of hulp nodig bij uw projectvoorstel?

Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project. Of mail naar horizon.infrastructures@rvo.nl.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de RI's? Meld u dan via ons interesseformulier om op de hoogte te blijven en uitnodigingen te ontvangen voor evenementen.

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. Bekijk het overzicht met trainingen en workshops en zoek een geschikte training in onze agenda.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?