Open voor aanvragen

Horizon Europe - Onderzoeksinfrastructuren

Gepubliceerd op:
20 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
4 april 2022

Onderzoeksinfrastructuren (Research Infrastructures of RI's) zijn faciliteiten, middelen en diensten die de wetenschap gebruikt om toponderzoek uit te voeren. Dit onderzoek varieert van sociale wetenschappen tot astronomie en nanotechnologie. RI's kunnen ook buiten de wetenschap worden gebruikt, bijvoorbeeld voor onderwijsdoeleinden of openbare diensten.

RI's hoeven niet op één locatie te staan. Ze kunnen ook bestaan uit een netwerk van gedistribueerde installaties op meerdere locaties. Een virtuele RI is ook mogelijk, waarbij de diensten digitaal worden aangeboden.

Onderzoeksinfrastructuren

RI's bestaan uit:

  • grootschalige onderzoekinstallaties;
  • op kennis gebaseerde bronnen zoals collecties en archieven;
  • computersystemen en communicatienetwerken;
  • elke andere unieke onderzoeks- of innovatie-infrastructuur die toegankelijk is voor externe gebruikers.

RI's kunnen op de lange termijn een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het probleemoplossend vermogen van de samenleving. Om te zorgen voor op maat gemaakte, impactgerichte onderzoeksinfrastructuren en -middelen, zijn nieuwe inspanningen nodig. Dit is nodig om de overgang naar een inclusieve, duurzame en digitale toekomst te versnellen.

RI's dragen bij aan de doelstellingen van de Horizon Europe-clusters, -missies en -partnerschappen in pijler 2 en worden aangesloten op de European Open Science Cloud (EOSC). Onderzoekers krijgen toegang tot high-performance computing en data uit onderzoeksinfrastructuren.

Oproepen voor voorstellen

Het Werkprogramma onderzoeksinfrastructuren voor 2021-2022 heeft verschillende oproepen ('calls for proposals'). Deze oproepen zijn onderverdeeld in 5 thematische doelen:  

  1. Developing, consolidating and optimizing the European Research Infrastructures landscape, maintaining global leadership (INFRADEV)
  2. Enabling an operational, open and fair EOSC ecosystem (INFRAEOSC)
  3. Research infrastructure services to support health research, accelerate the green and digital transformation, and advance frontier knowledge (INFRASERV)
  4. Next generation of scientific instrumentation, tools and methods and advanced digital solutions (INFRATECH)
  5. Network connectivity in research and education - enabling collaboration without boundaries (INFRANET)

Voorstel indienen

De Europese Commissie (EC) publiceert in 2021 en 2022 de oproepen voor het indienen van projectvoorstellen. In het online portaal (Funding and Tender Opportunities Portal) van de EC ziet u welke 'calls' op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten.

Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project. Zoekt u een contactpersoon over een specifiek programma in Horizon Europe? Bekijk dan het totaaloverzicht van onderwerpen en bijbehorende adviseurs.

Vragen over Horizon Europe?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?