Open voor aanvragen

ISDE: Zonneboiler woningeigenaren

Gepubliceerd op:
21 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
27 oktober 2022

U kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie ontvangen voor een zonneboiler.

Dat kan als u eigenaar bent van de koopwoning en deze woning uw hoofdverblijf is of direct na renovatie wordt.

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • U bent eigenaar van de koopwoning en het is uw hoofdverblijf (of wordt uw hoofdverblijf direct na renovatie).
  • De zonneboiler is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product en bestaat uit collectoren en een boilervat.
  • U laat de zonneboiler installeren in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
  • De zonneboiler is geïnstalleerd voordat u een aanvraag gaat doen.
  • De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
  • U bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van uw zonneboiler.
  • U kunt tot maximaal 12 maanden na installatie van uw zonneboiler nog subsidie aanvragen. Dat kan anders worden, als u uw aanvraag combineert met een aanvraag voor een isolatiemaatregel dan geldt namelijk dat u tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aan kunt vragen.
  • Wilt u naast de zonneboiler ook nog een of meer isolerende maatregelen laten uitvoeren? Dan kunt u alle maatregelen in 1 aanvraag indienen.

Apparatenlijst

Controleer voordat u een aanschaf voor een zonneboiler gaat doen eerst de Apparatenlijst Zonneboilers. Staat uw zonneboiler op de lijst? Kies dan in uw aanvraag de meldcode van de zonneboiler. De meldcode betekent dat de keuze die u maakt voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Vanaf 26 januari 2022 heeft u recht op de verhoogde subsidiebedragen voor zonneboilers. Dit geldt voor aanvragen die vanaf 26 januari zijn ingediend en waarbij de zonneboiler is geïnstalleerd op of na 1 januari 2022. Is uw zonneboiler voor 1 januari 2022 geïnstalleerd? Dan geldt het lagere bedrag van 2021.

Staat uw zonneboiler niet op de lijst? U kunt dan wel subsidie aanvragen. Stuur dan de productbeschrijving en technische documentatie van uw zonneboiler mee. Het risico is dan wel dat bij controle blijkt dat uw gekozen apparaat niet voldoet aan onze eisen. In dat geval heeft u geen recht op subsidie.

Aanvragen

Doorloop eerst het stappenplan, zodat u precies weet wat u nodig heeft voordat u gaat aanvragen. Of maak een indicatieve berekening van de door u te ontvangen subsidie met onze rekentool.

Voorkom vertraging in de behandeling van uw aanvraag

Heeft u uw apparaat al aangeschaft en geïnstalleerd? En gaat u subsidie aanvragen? Als uw apparaat niet op onze apparatenlijst staat met een meldcode, dan duurt de behandeling van uw aanvraag langer. Als uw apparaat op deze lijst staat, dan is bij ons bekend of deze in aanmerking komt voor subsidie. En welk subsidiebedrag erbij hoort. Met de unieke meldcode kunnen wij uw aanvraag voor subsidie eerder goedkeuren.

Uw installateur of leverancier is de enige die uw apparaat bij ons kan aanmelden met een meldcode. Vraag bij uw installateur of leverancier dus altijd om de meldcode.

Over zonneboilers

We kunnen ons voorstellen dat u zich eerst nog wilt oriënteren op de keuze voor een zonneboiler. U leest daarover meer op Milieu Centraal - Zonneboiler.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?