ISDE: Veelgestelde vragen woningeigenaren
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de ISDE voor woningeigenaren.
U heeft alleen recht op subsidie ISDE voor een nieuwbouwwoning in de volgende situatie:
- Voor uw nieuwbouwwoning is voor 30 juni 2018 een omgevingsvergunning aangevraagd
- Voor uw nieuw te bouwen woning is er voor 30 juni 2018 een omgevingsvergunning aangevraagd
U moet ook rekening houden met het volgende:
Voor elk nieuwbouwproject gelden tot 1 januari 2021 wettelijke eisen aan de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC), daarna zijn de Bijna Energie Neutrale Gebouw (BENG)-eisen van belang. Een duurzame installatie in een nieuwbouwproject komt niet in aanmerking voor ISDE-subsidie, als de installatie nodig is om te voldoen aan de wettelijk verplichte EPC- of BENG-norm.
Is de duurzame installatie in het nieuwbouwproject niet nodig om aan de wettelijk verplichte EPC-norm of BENG-norm te voldoen? Dan komt de installatie mogelijk wel in aanmerking voor ISDE-subsidie. Doet u een subsidieaanvraag? Zorg er dan voor dat u 2 EPC-berekeningen of 2 BENG-berekeningen voor het nieuwbouwproject heeft:
- Een EPC- of BENG-berekening met de duurzame installatie waarvoor u subsidie aanvraagt. De EPC- of BENG-berekening met de duurzame installatie moet altijd voldoen aan de wettelijke eisen.
- Een EPC- of BENG-berekening zonder deze duurzame installatie. Deze berekening gebruiken we als referentiesituatie. Gebruik in deze berekening niet de gegevens van de duurzame installatie waarvoor u ISDE-subsidie aanvraagt. Zonder het invullen van gegevens van een verwarmingssysteem kunt u de berekening alleen niet maken. Daarom vragen wij u om als referentie te rekenen met gegevens van een gasgestookte HR-ketel.
Onze excuses. Er is vertraging in de behandeling van aanvragen. Dit komt vooral door de vele aanvragen waarin één of meerdere keren de meldcode OVERIG is ingevuld. Heeft u ook OVERIG ingevuld? Dan duurt de behandeling van uw aanvraag langer.
Elk apparaat en elke maatregel heeft een unieke meldcode waarmee wij een aanvraag voor subsidie kunnen goedkeuren. Uw installateur of leverancier is de enige die ervoor kan zorgen dat uw apparaat/maatregel is aangemeld bij ons met een meldcode. Vraag bij uw installateur en leverancier dus altijd om de meldcode. En vraag of de meldcode ook op de factuur wordt vermeld.
We kunnen helaas niet aangeven wanneer de achterstanden zijn ingelopen.
Per 21 april 2021 kunt u als woningeigenaar ISDE combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies om bijvoorbeeld uw woning aan te sluiten op een warmtenet. Dit is terug te vinden in de publicatie in de Staatscourant.
Nee, de subsidie is bedoeld voor energiebesparende maatregelen binnen de bestaande thermische schil. Een uitbreiding (aanbouw, bijbouw) van een woning of een plaatsing van een nieuwe dakkapel komen niet in aanmerking voor deze subsidie.
Nee, het recht op subsidie betreft het vervangen van glas in de bestaande thermische schil. Uitsluitend het al aanwezige glasoppervlak van vóór de renovatie komt in aanmerking voor de subsidie, niet de uitbreiding hiervan.
Nee, voor het isoleren van garages en bijgebouwen die eerder niet verwarmd waren, krijgt u geen subsidie.
Wordt uw garage of bijgebouw al wel verwarmd met behulp van een vast verwarmingselement, zoals een cv-installatie door een radiator, vloerverwarming of convector? En gebruikt u de ruimte als leefruimte? Dan heeft u wel recht op subsidie volgens de andere voorwaarden van de regeling.
Verwarmingselementen, zoals kacheltjes om het bijvoorbeeld vorstvrij te houden, worden niet gezien als een vast verwarmingselement. Daarvoor krijgt u geen subsidie.
De bestaande thermische schil is de isolerende laag aan de buitenzijde van de woning. Wanden, daken, beglazing en deuren, en vloeren grenzend aan de buitenlucht of grond zijn geïsoleerd om kou te weren en warmte binnen te houden. De thermische schil is de 'jas' van de woning.
De thermische schil is één geheel. Hij wordt gevormd door de bouwkundige constructies, die de verwarmde ruimten omhullen en die hiermee de woning afscheiden van de buitenomgeving, bodem of aangrenzende onverwarmde ruimten.
Ter verduidelijking: een woningscheidende wand (tussen 2 woningen) is géén onderdeel van de thermische schil. Ook een verwarmd of onverwarmd bijgebouw dat los staat van het hoofdverblijf is géén onderdeel van de thermische schil, evenals onverwarmde bergingen of serres aan de woning. Een aanbouw die in open verbinding staat met een verwarmde ruimte van het hoofdgebouw valt binnen de thermische schil. Een verbetering van een aanbouw komt in aanmerking voor subsidie als:
- de aanbouw al binnen de thermische schil aanwezig is tijdens de uitvoering van de verbetering en dus bij de bestaande thermische schil hoort; én
- in gebruik is als onderdeel van de bestaande woning; én
- de verbetering binnen de voorwaarden van de subsidie valt.
Per 17 maart 2022 is er geen subsidiegeld vanuit Friesland beschikbaar. Het budget is uitgeput.
U komt in aanmerking voor subsidie van Provincie Friesland als wij u na 4 januari 2021 tot en met 17 maart 2022 een ISDE-subsidie hebben verstrekt voor ten minste één energiebesparende maatregel (spouw, gevel, vloer/bodem, dak, glas).
Lees in de voorwaarden voor de Friese tegemoetkoming woningeigenaren hoe u als Friese woningeigenaar in aanmerking komt voor extra subsidie op isolatiemaatregelen.
Woningeigenaren in Friesland krijgen 50% extra tegemoetkoming op isolatiemaatregelen als zij hun woning verduurzamen. De provincie stimuleert hiermee haar inwoners om isolerende maatregelen te nemen volgens de ISDE-geldende voorwaarden.
Nee, u mag uw bestaande kozijnoppervlak niet optellen bij de aanvraag van subsidie voor Triple-glas. U moet namelijk uw kozijn vernieuwen als u een aanvraag doet voor Triple-glas, dit is een voorwaarde.
U kunt dan voor dit nieuwe isolerende kozijn geen subsidie aanvragen. Dit kan alleen voor het oppervlakte van het nieuw geplaatste Triple-glas zonder de oppervlakte van de kozijnen mee te tellen.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat