ISDE: Veelgestelde vragen woningeigenaren
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de ISDE voor woningeigenaren.
Nee, de ISDE is alleen beschikbaar voor het verduurzamen van een bestaande woning.
Per 21 april 2021 kunt u als woningeigenaar ISDE combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies om bijvoorbeeld uw woning aan te sluiten op een warmtenet. Dit is terug te vinden in de publicatie in de Staatscourant. Het is niet mogelijk om meer dan een keer subsidie te ontvangen vanuit de Rijksoverheid voor dezelfde maatregel.
Nee, u krijgt alleen subsidie voor isolatie in het huidige, bestaande oppervlakte van uw woning. Gaat u uw oppervlakte vergroten door een aanbouw, nieuwe verdieping, nieuwe dakkapel of het betrekken van een garage bij uw woning? Dan krijgt u geen subsidie voor de (glas)isolatie hiervan. Is een deel van uw woning afgebroken en vervolgens opnieuw opgebouwd? Dan bent u voor isolatie in dat deel van de woning ook uitgesloten van subsidie.
Nee, het recht op subsidie betreft het vervangen van glas in de bestaande thermische schil. Uitsluitend het al aanwezige glasoppervlak van vóór de renovatie komt in aanmerking voor de subsidie, niet de uitbreiding hiervan.
Nee, voor het isoleren van uw garage of losstaand bijgebouw krijgt u geen subsidie.
De bestaande thermische schil is de isolerende laag aan de buitenzijde van de woning. Wanden, daken, beglazing en deuren, en vloeren grenzend aan de buitenlucht of grond zijn geïsoleerd om kou te weren en warmte binnen te houden. De thermische schil is de 'jas' van de woning.
De thermische schil is één geheel. Hij wordt gevormd door de bouwkundige constructies, die de verwarmde ruimten omhullen en die hiermee de woning afscheiden van de buitenomgeving, bodem of aangrenzende onverwarmde ruimten.
Ter verduidelijking: een woningscheidende wand (tussen 2 woningen) is géén onderdeel van de thermische schil. Ook een verwarmd of onverwarmd bijgebouw dat los staat van het hoofdverblijf is géén onderdeel van de thermische schil, evenals onverwarmde bergingen of serres aan de woning. Een aanbouw die in open verbinding staat met een verwarmde ruimte van het hoofdgebouw valt binnen de thermische schil. Een verbetering van een aanbouw komt in aanmerking voor subsidie als:
- de aanbouw al binnen de thermische schil aanwezig is tijdens de uitvoering van de verbetering en dus bij de bestaande thermische schil hoort; én
- in gebruik is als onderdeel van de bestaande woning; én
- de verbetering binnen de voorwaarden van de subsidie valt.
U moet ook uw kozijn vernieuwen als u een aanvraag doet voor Triple-glas. Dit is een voorwaarde. U mag de oppervlakte van dit nieuwe kozijn niet meetellen voor de subsidie als u het isolerend glas in 2022 heeft laten aanbrengen. U mag de oppervlakte van dit nieuwe kozijn wel meetellen voor de subsidie als u het isolerend glas na 1 januari 2023 heeft laten aanbrengen.
Om subsidie aan te vragen is het nodig dat u de oppervlakte van dit glas weet in vierkante meters.
Nee, u krijgt geen subsidie voor een lucht-lucht warmtepomp. Een lucht-lucht warmtepomp wordt in de meeste situaties voor koeling gebruikt. In Europese regels (verordening nummer 206/2012) valt dit type klimaatsysteem in de categorie airconditioning. Andere warmtepompen vallen in de categorie verwarmingstoestellen. De ISDE is bedoeld om het energieverbruik te verminderen. Als een lucht-lucht warmtepomp voor koeling wordt gebruikt, dan leidt dit juist tot een toename van het energieverbruik.
Het betaalbewijs kan een kopie van uw bankafschrift, of een print van uw rekeningoverzicht op internet zijn. Hierop staan:
- uw bankrekeningnummer
- rentedatum
- naam
- adres en woonplaats
Betaalde u in een winkel? Dan levert u een factuur aan waarop uw leverancier vermeldt dat de maatregel betaald is.
Nee, u krijgt geen subsidie als u de werkzaamheden zelf uitvoert. Het is ook niet toegestaan om zelf het apparaat gedeeltelijk te installeren en vervolgens de inbedrijfstelling uit te laten voeren door een bouw(installatie)bedrijf. De volledige installatie moet door een bouw(installatie)bedrijf worden gedaan. Mogelijk heeft u op andere websites gelezen dat u wel subsidie krijgt als u zelf de materialen koopt en installeert. Dat is onjuist.
Ja, u komt in aanmerking voor ISDE subsidie op een warmtepomp, zonneboiler en kleinschalige windturbine. Let op: als verhuurder wordt u als een zakelijke aanvrager gezien. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Zo zal u bijvoorbeeld eerst subsidie moeten aanvragen, voordat u opdracht geeft aan een installateur om het apparaat te installeren in de verhuurde woning. U komt bovendien niet in aanmerking voor de ISDE subsidie voor isolatiemaatregelen. Mogelijk komt u wel in aanmerking voor subsidie vanuit de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat