ISDE: Subsidie voor verduurzaming van uw woning
Gebruik de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) om uw woning te verduurzamen. Zo vraagt u geld terug nadat u een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookvoorziening laat installeren. Of nadat u uw woning isoleert of deze aansluit op een warmtenet.
ISDE aanvragen? Dit moet u weten
Wilt u de ISDE-subsidie aanvragen? Bereid u zich dan goed voor door onderstaande video te kijken. U leert voor welke verduurzamingsmaatregelen u subsidie krijgt en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn tijdens het aanvraagproces.
Let op: verhuurt u uw woning of bent u ondernemer?
Ook dan is er ISDE subsidie, maar wel met andere voorwaarden! Kijk voor u start daarom eerst op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers.
Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat boven in beeld.
Beeldtekst: ISDE: subsidie aanvragen voor verduurzaming van uw woning.
Voiceover:
Wil je je woning verduurzamen?
*Up-tempo muziek begint*
Voiceover:
Daar is subsidie voor. Via de website van RVO check je wat je kunt verduurzamen in jouw woning, waar je precies subsidie voor kunt krijgen, en wat de voorwaarden daarvoor zijn. Keuze gemaakt? Maak dan een afspraak met de aannemer of installateur. Voor een subsidieaanvraag heb je altijd een factuur van de werkzaamheden en een meldcode nodig. Vraag dus aan de aannemer of installateur of die de meldcode op de factuur wil zetten. En let op: doe je een subsidieaanvraag voor isolatiemaatregelen? Lever daarnaast dan ook nog, per isolatiemaatregel, één foto aan van de werkzaamheden in je woning. Maak dus tijdens de isolatiewerkzaamheden foto's. Doe een subsidieaanvraag binnen 24 maanden na afronding van de werkzaamheden. Heb je een vraag of wil je iets weten over de subsidievoorwaarden of het proces? Bel dan naar RVO, of chat met met een RVO adviseur via www.rvo.nl/isde. Let op, doe je een zakelijke aanvraag, dan gelden andere voorwaarden. Kijk hiervoor ook op www.rvo.nl/isde.
Beeldtekst: Meer info?
088-0424747
www.rvo.nl/ISDE.
Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat boven in beeld.
Beeldtekst: Zakelijke aanvraag?
Dan gelden andere voorwaarden.
www.rvo.nl/ISDE.
*Muziek eindigt*
Hoeveel subsidie krijgt u?
Het subsidiebedrag dat u ontvangt, is afhankelijk van:
- het type;
- het aantal verduurzamingsmaatregelen dat u laat installeren.
Het type
Zo ontvangt u voor bodemisolatie aanbrengen maximaal € 780, maar kunt u voor de installatie van een zonneboiler tot € 4.100 ontvangen. U vindt meer informatie over de exacte bedragen in de meldcodelijsten en op de voorwaardenpagina’s van de verschillende maatregelen. Bekijk hiervoor ook stap 1 en 2 in het stappenplan voor subsidie aanvragen.
Het aantal verduurzamingsmaatregelen
Laat u meer dan één isolatiemaatregel installeren? Dan verdubbelt het subsidiebedrag voor isolatie. Dit geldt ook als u een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Vraag hiervoor subsidie aan binnen 24 maanden nadat u de eerste maatregel uitvoert.
Bereken uw subsidiebedrag
Voert u meerdere maatregelen binnen 24 maanden uit? Met de ISDE-rekentool krijgt u een schatting van het totale subsidiebedrag. Voor een juiste schatting is het belangrijk dat u de rekentool volledig invult. U vindt de rekentool (Excel) hieronder.
Let op: om de rekentool te kunnen gebruiken moet u deze eerst downloaden en opslaan.
Stappenplan voor het aanvragen van subsidie
Wilt u de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen? Doorloop het stappenplan. U leest in 5 stappen wat u moet doen om uw aanvraag goed af te ronden.
Weet u welke maatregelen u gaat nemen? En kent u de voorwaarden? Dan kunt u door naar de volgende stap. Lees anders eerst wat de voorwaarden zijn van de maatregelen die u laat uitvoeren:
Heeft uw woning een monumentenstatus? Dan gelden er voor u aangepaste voorwaarden om uw woning te isoleren. Bekijk de voorwaarden op ISDE voor monumenteigenaren.
Vraagt u subsidie aan voor een warmtepomp, zonneboiler en/of isolatiemaatregelen? Dan vragen we bij de subsidieaanvraag om een meldcode. Controleer voordat u de duurzame maatregel aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. Uw installateur kan u hier ook mee helpen.
Staat uw maatregel op de lijst? Dan krijgt u hiervoor subsidie.
Staat uw maatregel niet op de lijst? U kunt dan toch subsidie aanvragen. Stuur dan wel bij uw subsidieaanvraag een productbeschrijving mee. Let op: het kan zijn dat uw maatregel niet voldoet aan onze eisen. We wijzen uw aanvraag dan af en u krijgt geen subsidie.
Waar let u op als u de maatregel(en) koopt?
- Maak goede afspraken met het (bouw)installatiebedrijf en zorg dat zij de meldcode in de offerte en op de factuur zetten.
- Bewaar het bewijs van aanschaf en het betaalbewijs. Het bewijs van aanschaf is bijvoorbeeld een getekende offerte of een opdrachtbevestiging per mail waarin de maatregel(en) staan. Het betaalbewijs is een bewijs dat u heeft betaald. Denk hierbij aan een bankafschrift.
U laat de maatregel eerst installeren en vraagt daarna subsidie aan. De installatie mag u niet zelf doen. Let tijdens de installatie op de volgende zaken:
- Gaat u isoleren? Maak dan een foto van de werkzaamheden. Zorg dat de woning hierbij duidelijk in beeld is.
- Zorg dat het bouwbedrijf de meldcode van de maatregel en/of het aantal geïsoleerde m2 vermeldt op de factuur.
- Laat bedragen die in aanmerking komen voor subsidie apart vermelden op de factuur. Bijvoorbeeld: u moet de hoeveelheid isolatiemateriaal in de bestaande woning apart vermelden van het isolatiemateriaal in een aanbouw.
Is de maatregel geïnstalleerd? Dan kunt u subsidie aanvragen. U heeft een factuur, foto en DigiD nodig als u subsidie aanvraagt.
Factuur en foto
U moet bewijzen meesturen, zoals een digitale foto (zie stap 4) en facturen. Voor alle maatregelen moet de volgende informatie duidelijk zijn:
- de meldcode van de warmtepomp, zonneboiler of de isolatiemaatregel die u heeft laten installeren
- het aantal m2 isolatiemateriaal dat is aangebracht, exclusief het aantal m2 isolatiemateriaal dat is gebruikt voor uitbreiding van de wooninhoud of het woonoppervlak van de woning
- foto van de installatie bij/in uw woning
- een factuur en betaalbewijs
- een omschrijving van het product, met onder andere het typenummer, de naam van het merk of de fabrikant
- de datum van de aanschaf en installatie
- de contactgegevens van uw installatiebedrijf.
Vraag de subsidie uiterlijk binnen 24 maanden na de installatie aan.
Als u bent ingelogd vindt u het aanvraagformulier onder 'Nieuwe aanvraag'. Later uw aanvraag bewerken of afronden? Dat kan via 'Mijn aanvragen'.
DigiD
Voor uw aanvraag heeft u de DigiD-app nodig óf DigiD met sms-controle. Heeft u die nog niet? Zorg dan dat u een van beide regelt. Dit kan enkele werkdagen duren.
Na uw aanvraag
Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. U kunt binnen 8 weken een beslissing of reactie op uw aanvraag verwachten. Na verzending van uw aanvraagformulier ontvangt u een ontvangstbevestiging met een referentienummer via de mail. Gebruik dit referentienummer bij contact over uw aanvraag.
In ons aanvraagsysteem zijn de belangrijkste berichten digitaal beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing op uw aanvraag of een verzoek om aanvullende gegevens. U kunt online reageren op deze berichten.
Om de berichten te bekijken opent u 'Mijn aanvragen' of klikt u op de aanvraag.
Wijzigt uw subsidieaanvraag? Bijvoorbeeld uw e-mailadres of bankrekeningnummer. Geef dit soort wijzigingen dan zo snel mogelijk door. In ons aanvraagsysteem dient u via 'Mijn aanvragen' een verzoek in om iets te wijzigen. U kunt hier ook uw aanvraag intrekken.
Wij doen ons best uw aanvraag binnen 8 weken af te handelen. Lukt dat niet, dan ontvangt u na ongeveer 7 weken een brief waarin staat dat we afhandeltermijn verlengen. Hebben wij uw aanvraag behandeld, dan krijgt u daarover bericht.
Iemand anders machtigen?
U kunt iemand anders toestemming geven om de aanvraag voor u te doen. Vul daarvoor onderstaand machtigingsformulier in. U doet dit samen met de persoon die u wilt machtigen. U hoeft dit formulier niet mee te sturen met de aanvraag, maar u moet het wel bewaren. Nadat u iemand heeft gemachtigd, dient die persoon de subsidieaanvraag in.
Vragen over ISDE?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei