Open voor aanvragen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)

Gepubliceerd op:
30 juni 2017
Laatst gecontroleerd op:
20 juni 2023

Bent u eigenaar van een koopwoning? En is dit uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en met 5 typen isolatiemaatregelen.

Uw aanvraag voorbereiden

Bereid uw aanvraag goed voor, door deze voorwaarden te lezen:

Volg het stappenplan

Weet u welke maatregelen u gaat nemen, en kent u de voorwaarden? Volg dan het stappenplan om de subsidie aan te vragen. U leest in 6 stappen wat u moet doen.  

Bereken uw subsidie

Hoeveel subsidie kunt u verwachten? Met de ISDE-rekentool voor woningeigenaren krijgt u een schatting van het subsidiebedrag. Om een juiste schatting te geven, is het belangrijk dat u weet welke maatregelen u gaat uitvoeren. Ook is het belangrijk dat u de rekentool volledig invult. U vindt de rekentool (Excel) hieronder.

Let op: om de rekentool te kunnen gebruiken moet u deze eerst downloaden en opslaan. 

Direct ISDE Aanvragen

Kent u de mogelijkheden en de voorwaarden per maatregel? Heeft u alle benodigde documenten paraat? Om uw aanvraag te starten, logt u in met de DigiD-app óf DigiD met sms-controle. Heeft u die nog niet? Zorg dan dat u dit eerst regelt.

Als u bent ingelogd vindt u het aanvraagformulier onder 'Nieuwe aanvraag'. Later uw aanvraag bewerken of afronden? Dat kan via 'Mijn aanvragen'.

Na uw aanvraag

Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. Na verzending van uw aanvraagformulier ontvangt u een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Gebruik dit referentienummer bij contact over uw aanvraag.

Video: Dit is wat u moet weten

Eerst oriënteren op het verduurzamen van uw woning?

Een goed startpunt is uw energielabel. Hierop staan de mogelijkheden om uw huis te verduurzamen. U vindt ook tips op de website verbeterjehuis.nl. Of vraag advies aan uw uitvoerder(s) of het gemeentelijk energieloket.

Wilt u een uitgebreid maatwerkadvies? Zoek dan een energieadviseur op de site centraalregistertechniek.nl

Iemand anders machtigen?

U kunt iemand anders toestemming geven om de aanvraag voor u te doen. Vul daarvoor onderstaand machtigingsformulier in. U doet dit samen met de persoon die u wilt machtigen. U hoeft dit formulier niet mee te sturen met de aanvraag, maar u moet het wel bewaren. Nadat u iemand heeft gemachtigd, dient die persoon de subsidieaanvraag in.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?