Open voor aanvragen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)

Gepubliceerd op:
30 juni 2017
Laatst gecontroleerd op:
25 januari 2023

Bent u eigenaar van een koopwoning? En is dit uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en met 5 typen isolatiemaatregelen.

U kunt vanaf 24 januari 2023 weer subsidie aanvragen voor de ISDE. De ervaring leert dat er jaarlijks voldoende budget is voor de ISDE. Het is daarom niet nodig om direct bij de startdatum aan te vragen. Heeft u vragen? Neem contact met ons op

Eerst oriënteren?

Weet u nog niet weet welke maatregelen u kunt gaan toepassen? Verken uw mogelijkheden dan eerst op www.verbeterjehuis.nl. Of laat u adviseren door uw uitvoerder(s) en kijk of uw gemeente een energieloket heeft. Mogelijk kunnen zij u adviseren met het maken van keuzes. Wilt u een maatwerkadviesrapport, ga dan aan de slag met een energieadviseur via Zoek een energieadviseur.

Voorwaarden per maatregel

Dit zijn de maatregelen die u kunt nemen. Bekijk de voorwaarden per maatregel.

Uw aanvraag voorbereiden

Wilt u goed voorbereid zijn op het indienen van uw subsidieaanvraag? Bekijk dan eerst het stappenplan. U leest in een aantal stappen wat u moet doen, zodat u de aanvraag goed kunt afronden. Zo gaan we in Stap 5 verder in op wat u mee moet sturen om in aanmerking te komen voor ISDE.

 

Bereken uw subsidie

Wilt u weten hoeveel subsidie u kunt verwachten? Met de ISDE-rekentool voor woningeigenaren krijgt u een schatting van het subsidiebedrag. Om een juiste schatting te kunnen geven is het belangrijk dat u weet welke maatregelen u gaat uitvoeren. Ook is het belangrijk dat u de rekentool volledig invult. Klik op onderstaande knop en download de rekentool (Excel). 

Let op: het kan zijn dat de rekentool niet goed opent. U moet de rekentool downloaden voordat u deze kunt gebruiken. 

Aanvragen

Kent u de mogelijkheden en de voorwaarden per maatregel? Heeft u alle benodigde documenten paraat? Om uw aanvraag te starten, logt u in met de DigiD-app óf DigiD met sms-controle. Heeft u die nog niet? Zorg dan dat u dit eerst regelt.

Om de drukte te beperken nodigen we u uit om uw aanvraag later vandaag of later in week te doen. De ervaring leert dat er jaarlijks voldoende budget is voor de ISDE. Daarom is direct indienen geen noodzaak. 

Als u bent ingelogd vindt u het aanvraagformulier onder 'Nieuwe aanvraag'. Later uw aanvraag bewerken of afronden? Dat kan via 'Mijn aanvragen'.

Bent u in 2022 gestart met een subsidieaanvraag voor de ISDE? Het ISDE-formulier van 2022 is gesloten en staat niet meer online. U kunt dit formulier dus niet meer inzien of gebruiken. Vanaf 24 januari 2023 kunt u een nieuwe aanvraag indienen met het nieuwe formulier.

Na uw aanvraag

Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. Na verzending van uw aanvraagformulier ontvangt u een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Gebruik dit referentienummer bij correspondentie over uw aanvraag.

In ons aanvraagsysteem is de belangrijkste correspondentie digitaal beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing op uw aanvraag of een verzoek om aanvullende gegevens. U kunt online reageren op deze correspondentie.

In ons aanvraagsysteem kunt u via 'Mijn aanvragen' ook een verzoek indienen voor het wijzigen of intrekken van uw aanvraag. Let op: dit geldt voor aanvragen die na 3 januari 2021 zijn ingediend. Correspondentie over eerder ingediende aanvragen is niet zichtbaar.

Om de correspondentie te bekijken opent u 'mijn aanvragen' of klikt u op de betreffende aanvraag. Voorlopig wordt de correspondentie ook via de post verzonden. In de toekomst hopen we volledig over te gaan op digitale correspondentie.

Let op

Wij doen ons best uw aanvraag binnen 8 weken af te handelen. Lukt dat niet, dan ontvangt u na ongeveer 7 weken een brief waarin staat dat de afhandeltermijn verlengd wordt. Op dit moment kan het afhandelen van een aanvraag langer duren. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Hebben wij uw aanvraag behandeld, dan krijgt u daarover bericht. De uitvoeringsdatum - ook wel installatiedatum - is leidend bij de bepaling van het subsidiebedrag.

Wijzigingen

Het kan zijn dat u een aanvraag heeft gedaan en dat daarna iets wijzigt. Bijvoorbeeld uw e-mailadres of bankrekeningnummer. Geef dit soort veranderingen zo snel mogelijk door. Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Bekijk de veelgestelde vragen

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?