Open voor aanvragen

ISDE: Subsidie voor verduurzaming van uw woning

Gepubliceerd op:
30 juni 2017
Laatst gecontroleerd op:
12 april 2024

Gebruik de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) om uw woning te verduurzamen. Zo vraagt u geld terug nadat u een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookvoorziening laat installeren. Of nadat u uw woning isoleert of deze aansluit op een warmtenet.

ISDE aanvragen? Dit moet u weten

Wilt u de ISDE-subsidie aanvragen? Bereid u zich dan goed voor door onderstaande video te kijken. U leert voor welke verduurzamingsmaatregelen u subsidie krijgt en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn tijdens het aanvraagproces.

Let op: verhuurt u uw woning of bent u ondernemer? 
Ook dan is er ISDE subsidie, maar wel met andere voorwaarden! Kijk voor u start daarom eerst op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers.
 

Hoeveel subsidie krijgt u?

Het subsidiebedrag dat u ontvangt, is afhankelijk van:

  • het type;
  • het aantal verduurzamingsmaatregelen dat u laat installeren.

Het type

Zo ontvangt u voor bodemisolatie aanbrengen maximaal € 780, maar kunt u voor de installatie van een zonneboiler tot € 4.100 ontvangen. U vindt meer informatie over de exacte bedragen in de meldcodelijsten en op de voorwaardenpagina’s van de verschillende maatregelen. Bekijk hiervoor ook stap 1 en 2 in het stappenplan voor subsidie aanvragen.

Het aantal verduurzamingsmaatregelen

Laat u meer dan één isolatiemaatregel installeren? Dan verdubbelt het subsidiebedrag voor isolatie. Dit geldt ook als u een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Vraag hiervoor subsidie aan binnen 24 maanden nadat u de eerste maatregel uitvoert.

Bereken uw subsidiebedrag

Voert u meerdere maatregelen binnen 24 maanden uit? Met de ISDE-rekentool krijgt u een schatting van het totale subsidiebedrag. Voor een juiste schatting is het belangrijk dat u de rekentool volledig invult. U vindt de rekentool (Excel) hieronder.

Let op: om de rekentool te kunnen gebruiken moet u deze eerst downloaden en opslaan.

Stappenplan voor het aanvragen van subsidie

Wilt u de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen? Doorloop het stappenplan. U leest in 5 stappen wat u moet doen om uw aanvraag goed af te ronden.

Na uw aanvraag

Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. U kunt binnen 8 weken een beslissing of reactie op uw aanvraag verwachten. Na verzending van uw aanvraagformulier ontvangt u een ontvangstbevestiging met een referentienummer via de mail. Gebruik dit referentienummer bij contact over uw aanvraag.

Iemand anders machtigen?

U kunt iemand anders toestemming geven om de aanvraag voor u te doen. Vul daarvoor onderstaand machtigingsformulier in. U doet dit samen met de persoon die u wilt machtigen. U hoeft dit formulier niet mee te sturen met de aanvraag, maar u moet het wel bewaren. Nadat u iemand heeft gemachtigd, dient die persoon de subsidieaanvraag in.

Vragen over ISDE?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?