Open voor aanvragen

ISDE: voor monumenteigenaren

Laatst gecontroleerd op:
12 december 2024
Gepubliceerd op:
1 januari 2024

Uw monument verduurzamen? Vanaf 1 januari 2024 is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) toegankelijker voor monumenteigenaren. Lees hier meer over de voorwaarden en subsidiebedragen.

Voor wie?

U komt in aanmerking voor ISDE als u de eigenaar-bewoner van een monument bent. En als uw woning een monumentenstatus heeft. De woning moet dan wel zelfstandig of als onderdeel van een gebouw staan ingeschreven bij een van onderstaande registers:

  • rijksmonument in het rijksmonumentenregister
  • gemeentelijk monument in een gemeentelijk erfgoedregister
  • of provinciaal monument in een provinciaal erfgoedregister

Zakelijke aanvragen

Bent u een zakelijke aanvrager met een bedrijfspand met monumentenstatus? Dan komt u binnen de ISDE niet in aanmerking voor subsidie op (aangepaste) isolatiemaatregelen. Bekijk welke subsidiemogelijkheden er voor u zijn op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers.

Monumentale woning verhuren

Bent u een particuliere woningeigenaar en verhuurt u uw monumentale woning? Dan wordt u binnen de ISDE gezien als een zakelijke aanvrager. Voor isolatiemaatregelen maakt u als particuliere verhuurder wel aanspraak op de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Let op: voor deze regeling hier gelden andere voorwaarden dan voor de ISDE.

Waarvoor krijgt u subsidie?

Als eigenaar-bewoner van een monument krijgt u subsidie voor:

Klik dan op de maatregel om te lezen hoeveel subsidie u kunt krijgen en aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Aangepaste voorwaarden voor isolatie van monumenten

Vraagt u subsidie aan om uw monument te isoleren? Dan gelden er vanaf 1 januari 2024 aangepaste voorwaarden voor monumenteigenaren. 

Deze nieuwe voorwaarden gelden alleen voor isolatiemaatregelen die op of vanaf 1 januari 2024 zijn aangebracht aan het monument. Heeft u al eerder geïsoleerd? Dan gelden dezelfde voorwaarden als voor woningen zonder monumentenstatus

Versoepelde isolatiewaarden

  • Voor glas komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 (W/ m2K). Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,2 (W/ m2K). Hoe lager deze isolatiewaarde, hoe beter het glas isoleert. Voor glas met een U-waarde van bijvoorbeeld 2,0 (W/ m2K) krijgt u dus meer subsidie. Let op: Voor Triple glas geldt de voorwaarde dat u ook het kozijn vervangt. Het nieuwe kozijn moet een Uf-waarde hebben van maximaal 1,5 (W/ m2K). Deze voorwaarde is dus hetzelfde als bij niet-monumentale woningen.
  • Voor isolerende panelen in kozijnen komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 W/ m2K. Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,2 W/ m2K. Hoe lager deze isolatiewaarde, hoe beter het paneel isoleert. Voor panelen met een U-waarde van bijvoorbeeld 0,7W/ m2K, krijgt u dus meer subsidie.
  • Voor een isolerende deur komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 2,0 W/ m2K. Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,5 W/ m2K. Hoe lager deze isolatiewaarde, hoe beter de deur isoleert. Voor deuren met een U-waarde van bijvoorbeeld 1,0 W/ m2K, krijgt u dus meer subsidie.
  • Bij gevel- dak-, zolder- of vlieringvloerisolatie komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 2,5 (m2 K/w). Voor niet-monumentale woningen is dit 3,5 (m2 K/W).

Op de meldcodelijst voor monumenten vindt u alle glassoorten en isolatiematerialen die aan deze eisen voldoen. U vindt deze meldcodelijst verder op deze pagina.

Lagere minimale afmetingen voor glasisolatie

Het minimaal geïsoleerde oppervlak voor glasisolatie bij een monument is 3 m2. De glasisolatie mag ook voor- of achterzetbeglazing zijn, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam. Voor niet-monumentale woningen is het minimaal geïsoleerde oppervlak 8 m2.

Meldcodes voor monumenten

De meldcodelijst is een overzicht van alle merk- en productnamen die zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor subsidie. Controleer of het isolatiemateriaal op deze op de meldcodelijst staat, voordat u het aanschaft. 

Twijfelt u over de meldcode van uw glas- of isolatiemateriaal? Vraag dan uw uitvoerder om deze op de factuur te zetten.

Hoeveel subsidie krijgt u?

Tip: uw subsidiebedrag voor isolatiemaatregelen verdubbelt als u meer dan één isolatiemaatregel uitvoert. Dit geldt ook als u een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Vraag hiervoor subsidie aan binnen 24 maanden nadat u de 1e maatregel liet uitvoeren.

Subsidiebedragen voor glas, paneel of deur

Voor glasisolatie gelden er aangepaste subsidiebedragen voor monumentale woningen. Daarnaast hangt het bedrag dat u ontvangt af van de isolatiewaarde (U-waarde) van het glas. Voor glas dat beter isoleert, ontvangt u een hoger bedrag. Bekijk in de afbeelding hieronder een schatting van de subsidiebedragen.

Subsidiebedragen voor glas, paneel of deur

Let op: u ontvangt voor glasisolatie maar één keer subsidie. Ontving u bijvoorbeeld eerst subsidie voor triple glas op de benedenverdieping van uw woning, dan wijzen wij een latere aanvraag voor HR++ glas op de bovenverdieping af. U kunt dan beter voor alle glasmaatregelen die u binnen 24 maanden neemt, in één aanvraag subsidie aanvragen.

Subsidiebedragen spouwmuur-, gevel-, bodem-, vloer-, dak-, zolder- of vlieringvloerisolatie

In onderstaande afbeelding ziet u hoeveel subsidie u krijgt voor isolatiemaatregelen. Deze bedragen zijn hetzelfde voor niet-monumentale woningen.

Uw aanvraag voorbereiden

Vraagt u subsidie aan voor uw monument? Dan levert u deze documenten en gegevens aan:

  • Uw adresgegevens. Hiermee zien wij of uw woning als monument staat ingeschreven bij een van de registers. 
  • De meldcode van het isolatiemateriaal of glas dat u heeft gekocht. Vraag uw uitvoerder om deze op de factuur te zetten.
  • Een factuur en betaalbewijs met daarop de datum van aanschaf, het bedrag en de datum van betaling.
  • Een foto met daarop zichtbaar dat de werkzaamheden op uw adres zijn uitgevoerd. Zowel de woning als de uitvoering zijn hierbij duidelijk in beeld.
  • De contact- en adresgegevens van uw uitvoerder.
  • Laat uw uitvoerder het aantal m2, de dikte, U-waarde en het type isolatiemateriaal dat is aangebracht vermelden op de factuur. Delen van de woning die niet voor subsidie in aanmerking komen, zoals een nieuwe dakkapel of uitbouw, geeft u duidelijk aan.
  • Een uitwerking van het netto oppervlakte glas, kozijnen of m2 van de kozijnpanelen per kozijn.
     

ISDE aanvragen voor monumenten 

U vraagt subsidie aan voor uw monument via Mijn RVO. 

DigiD

Voor uw aanvraag heeft u de DigiD-app nodig óf DigiD met sms-controle. Heeft u die nog niet? Zorg dan dat u een van beide regelt. Dit kan enkele werkdagen duren.

Let op bij invoeren adres in Mijn RVO
Voert u uw adres in bij de aanvraag en komt u niet uit in het formulier voor een geregistreerd monument, terwijl u wel de eigenaar en bewoner van een monument bent ? Doe dan het volgende:

  • Verstuur uw aanvraag gewoon via Mijn RVO. U ontvangt een bevestiging. 
  • Stuur daarna een verzoek naar onze ISDE-afdeling dew@rvo.nl. Vraag om de status van uw woning te wijzigen. 
  • Voeg een document toe aan het bericht waaruit blijkt dat u in een pand woont welke is opgenomen in een rijks-, provinciaal- of gemeenteregister van monumenten. 
  • Vermeld in het bericht ook de referentie van uw verstuurde aanvraag = KA24 <.....>.

Na uw aanvraag

Wanneer u uw aanvraag heeft ingediend, nemen wij deze in behandeling. U kunt binnen 8 weken een beslissing of reactie verwachten. Na verzending van uw aanvraagformulier ontvangt u een ontvangstbevestiging met een referentienummer via de mail. Houd dit referentienummer bij de hand als u met ons contact opneemt over uw aanvraag.

Wijzigt uw subsidieaanvraag? Bijvoorbeeld uw e-mailadres of bankrekeningnummer. Geef dit soort wijzigingen dan zo snel mogelijk door. In Mijn RVO dient u via 'Mijn aanvragen' een verzoek in om iets te wijzigen. U kunt hier ook uw aanvraag intrekken.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?