ISDE: Warmtepomp woningeigenaren
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vraagt u subsidie aan voor een (hybride) warmtepomp. Op deze pagina vindt u de voorwaarden waar u aan moet voldoen om deze subsidie aan te vragen.
Voorwaarden warmtepomp
Bereid uw aanvraag goed voor door de voorwaarden te lezen.
- De warmtepomp is nieuw. Voor een tweedehands of gebruikt product krijgt u geen subsidie.
- U gebruikt de warmtepomp voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming. U krijgt geen subsidie voor een warmtepompdroger.
Voorwaarden installatie
- U laat de warmtepomp eerst installeren, daarna vraagt u de subsidie aan.
- U vraagt de subsidie aan, binnen 24 maanden na installatie.
- De volledige installatie doet een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
- U laat de warmtepomp installeren in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019. Of u toont aan dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
De meldcode van uw warmtepomp
De meldcodelijst is een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat.
Staat uw warmtepomp op de lijst? Vermeld dan in uw aanvraag de meldcode van de warmtepomp.
Staat uw warmtepomp niet op de lijst? U kunt dan toch subsidie aanvragen. Stuur dan wel bij uw subsidieaanvraag de productbeschrijving en technische documentatie mee. Let op: het kan zijn dat uw warmtepomp niet voldoet aan onze eisen. Wij wijzen uw aanvraag dan af en u krijgt geen subsidie.
Hoeveel subsidie krijgt u?
U ontvangt altijd minimaal € 500 subsidie voor een (hybride)-warmtepomp. De daadwerkelijke hoogte is afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. Weet u al welke warmtepomp u laat installeren? Als uw warmtepomp op de meldcodelijst staat, kunt u daar een indicatie van het subsidiebedrag zien.
Tip: gaat u binnen 24 maanden ook isoleren? Dan verdubbelt uw subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel. De 24 maanden gaan in op het moment dat u de 1e maatregel heeft laten uitvoeren.
Uitzonderingen voor warmtepompen uit 2023 en 2024
Heeft u in 2023 of 2024 een warmtepomp aangeschaft? Dan geldt er voor u mogelijk een uitzondering op het subsidiebedrag of energielabel van uw warmtepomp.
- Voor warmtepompen die in 2024 zijn aangeschaft, maar pas in 2025 zijn geïnstalleerd, geldt er een overgangsregeling voor het subsidiebedrag. Als u bij uw aanvraag een bewijs aanlevert dat u de warmtepomp al in 2024 kocht, dan komt u in aanmerking voor het hogere subsidiebedrag van 2024. Dit bewijs kan zijn: een kopie van de opdrachtbevestiging uit 2024, een digitaal ondertekende offerte of een digitaal schriftelijke bevestiging van het installatiebedrijf.
- Vanaf 1 januari 2024 moet een warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben om subsidie te kunnen krijgen. Installeerde u in 2023 een warmtepomp met een A+ energielabel, of lager? Dan staat uw warmtepomp niet in de meldcodelijst. U komt wel in aanmerking voor subsidie als de installatie niet langer dan 24 maanden geleden was. Gebruik hiervoor de meldcode 'overig'.
Documenten en gegevens bij uw aanvraag
Vraagt u subsidie aan voor een warmtepomp? Dan levert u de volgende gegevens aan:
- De meldcode van de warmtepomp die u heeft gekocht. Heeft uw warmtepomp (nog) geen meldcode? Dan levert u de productbeschrijving en technische documentatie van het type warmtepomp aan.
- Een omschrijving van de warmtepomp met het typenummer, de naam van het merk of de fabrikant.
- Een factuur en betaalbewijs met daarop de datum van aanschaf, het bedrag en de datum van betaling(en).
- De datum van installatie.
- Het adres van de woningeigenaar en van het bouw(installatie)bedrijf uitvoerder en/of leverancier, naam en telefoonnummer van de contactpersoon van het bouwbedrijf.
ISDE aanvragen: warmtepomp
U vraagt subsidie aan voor warmtepomp via Mijn RVO.
DigiD
Voor uw aanvraag heeft u de DigiD-app nodig óf DigiD met sms-controle. Heeft u die nog niet? Zorg dan dat u een van beide regelt. Dit kan enkele werkdagen duren.
Een warmtepomp kiezen
Welke warmtepomp kiest u? U leest daarover meer op Verbeterjehuis.nl - Warmtepompen.
Meer weten?
Vragen over ISDE?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei