Open voor aanvragen

ISDE: Warmtepomp woningeigenaren

Gepubliceerd op:
21 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
27 oktober 2022

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) geeft subsidie voor een (hybride) warmtepomp. U kunt hiervoor in aanmerking komen als u eigenaar bent van de koopwoning en deze woning uw hoofdverblijf is of direct na renovatie wordt.

U ontvangt minimaal € 500 subsidie voor een warmtepomp, afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest.

Let op

U heeft recht op de hogere subsidiebedragen als u de installatie van de warmtepomp na 31 december 2021 heeft laten uitvoeren.

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • U bent eigenaar van de koopwoning en het is uw hoofdverblijf (of wordt uw hoofdverblijf direct na renovatie).
  • De warmtepomp is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product.
  • U laat de warmtepomp installeren in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
  • De warmtepomp is geïnstalleerd voordat u een aanvraag gaat doen.
  • De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
  • U bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van uw warmtepomp.
  • U kunt tot maximaal 12 maanden na installatie van uw warmtepomp nog subsidie aanvragen. Dat kan anders worden, als u uw aanvraag combineert met een aanvraag voor een isolatiemaatregel, dan geldt namelijk dat u tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aan kunt vragen.
  • Wilt u naast de warmtepomp ook nog een of meer isolerende maatregelen laten uitvoeren? Dan kunt u alle maatregelen in 1 aanvraag indienen.

Apparatenlijst

Controleer voordat u een aanschaf voor een (hybride) warmtepomp gaat doen eerst de Apparatenlijst Warmtepompen. Staat uw warmtepomp op de lijst? Kies dan in uw aanvraag de meldcode van de warmtepomp. De meldcode betekent dat de keuze die u maakt voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Staat uw warmtepomp niet op de lijst? U kunt dan wel subsidie aanvragen. Stuur dan de productbeschrijving en technische documentatie mee. Het risico is dan wel dat bij controle blijkt dat uw gekozen apparaat niet voldoet aan onze eisen. In dat geval heeft u geen recht op subsidie.

Vanaf 3 januari 2022 heeft u recht op de verhoogde subsidiebedragen voor warmtepompen. Dit geldt voor aanvragen die vanaf 3 januari zijn ingediend en waarbij de warmtepomp is geïnstalleerd op of na 1 januari 2022. De verhoogde bedragen vindt u vanaf 3 januari in onderstaande apparatenlijst.

Aanvragen

Doorloop eerst het stappenplan, zodat u precies weet wat u nodig heeft voordat u gaat aanvragen. Of maak een indicatieve berekening van de door u te ontvangen subsidie met onze rekentool.

Voorkom vertraging in de behandeling van uw aanvraag

Heeft u uw apparaat al aangeschaft en geïnstalleerd? En gaat u subsidie aanvragen? Als uw apparaat niet op onze apparatenlijst staat met een meldcode, dan duurt de behandeling van uw aanvraag langer. Als uw apparaat op deze lijst staat, dan is bij ons bekend of deze in aanmerking komt voor subsidie. En welk subsidiebedrag erbij hoort. Met de unieke meldcode kunnen wij uw aanvraag voor subsidie eerder goedkeuren.

Uw installateur of leverancier is de enige die uw apparaat bij ons kan aanmelden met een meldcode. Vraag bij uw installateur of leverancier dus altijd om de meldcode.

Over warmtepompen

We kunnen ons voorstellen dat u zich eerst nog wilt oriënteren op de keuze voor warmtepompen. U leest daarover meer op Milieu Centraal - Warmtepompen.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?