Open voor aanvragen

ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren

Laatst gecontroleerd op:
11 juni 2024
Gepubliceerd op:
21 december 2020

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vraagt u subsidie aan voor 5 typen isolatiemaatregelen voor uw woning. Op deze pagina vindt u de voorwaarden waar u aan moet voldoen om deze subsidie aan te vragen.

Voorwaarden isolatie

De voorwaarden verschillen per type isolatie. Bereid uw aanvraag goed voor door de algemene voorwaarden en de voorwaarden per isolatietype te lezen.

Algemene voorwaarden installatie:

 • U laat de woning eerst isoleren, daarna vraagt u de subsidie aan.
 • U isoleert het huidige oppervlakte van uw woning. Gaat u uw oppervlakte vergroten door een aanbouw, nieuwe verdieping, nieuwe dakkapel of het betrekken van een garage bij uw woning? Dan krijgt u geen subsidie voor de isolatie hiervan.
 • Het isolatiemateriaal moet dik genoeg zijn om aan de isolatiewaarde te voldoen. Is er al isolatie aanwezig? Dan mag u het aanwezige isolatiemateriaal niet optellen om aan deze isolatiewaarde te voldoen.
 • De volledige isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een bouw(installatie)bedrijf. U mag niet zelf isoleren.
 • Tijdens de werkzaamheden maakt u een foto. Hierop is duidelijk zichtbaar dat de werkzaamheden op uw adres worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld, een foto waarop installateurs de spouwmuur van uw woning isoleren.

Algemene voorwaarden subsidie aanvragen:

 • Per type isolatie krijgt u maar één keer subsidie. Heeft u bijvoorbeeld eerder subsidie ontvangen voor HR++ glasisolatie? Dan kunt u hiervoor later niet nogmaals subsidie aanvragen. Ook niet als dit glas op een andere verdieping van uw woning wordt geplaatst. U mag wel op een later moment subsidie aanvragen voor een andere isolatiemaatregel, zoals dakisolatie of vloerisolatie. Tip: laat u binnen 24 maanden meerdere keren dezelfde isolatiemaatregel uitvoeren? Wacht dan met uw aanvraag en vraag in één keer subsidie aan.
 • U vraagt binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste werkzaamheden de subsidie aan.
 • U laat een woning isoleren met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of u toont aan dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
 • Heeft uw woning een monumentenstatus? Dan gelden er voor u aangepaste voorwaarden. Deze maken het toegankelijker om uw monument te isoleren. U leest hierover meer op onze pagina voor monumenteigenaren.
 • Bent u de eigenaar, maar verhuurt u uw woning? Dan wordt u binnen de ISDE gezien als een zakelijke aanvrager. Voor isolatiemaatregelen kunt u dan subsidie aanvragen via de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Let op: hier gelden andere voorwaarden.

Voorwaarden per isolatietype

Lees hieronder per isolatietype de voorwaarden.

Tip: vraag uw installateur om op de factuur het isolatieoppervlak en de isolatiewaarde van het materiaal op te nemen.

Het oppervlak van glasisolatie bepalen

Om subsidie aan te vragen heeft u de oppervlakte van het nieuw geïsoleerde glas nodig in vierkante meters. Er zijn 2 meetmethoden:

 • Liet u het glas plaatsen in 2023 of later? Meet dan vanuit de binnenzijde van uw woning de totale oppervlakte van het glas, inclusief het kozijn.
 • Liet u het glas plaatsen in 2022? Meet dan alleen de oppervlakte van het glas. De kozijnen tellen niet mee voor het totale oppervlakte.

Vraagt u voor meerdere ramen subsidie aan? Tel dan eerst alle glasoppervlakten bij elkaar op, zonder afronding. Het totale oppervlakte mag u vanaf 0,5 m2 naar boven afronden.

In onderstaande afbeelding ziet u het verschil tussen de twee meetmethoden.

De meldcode van uw isolatie of glas

De meldcodelijst is een overzicht van merk- en productnamen die zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor subsidie. Controleer voordat u het isolatiemateriaal aanschaft, of deze op de meldcodelijst staat. De meldcodelijsten voor isolatiemateriaal en hoogrendementsglas vindt u hieronder.

Om subsidie te krijgen, moet het isolatiemateriaal een minimale dikte hebben. Alleen dan bereikt u de gewenste energiebesparing en voldoet u aan de minimale isolatiewaarde (Rr-waarde). Deze minimale dikte vindt u ook terug op de meldcodelijst. Bespreek dit ook met uw uitvoerder.

Gebruik de toetscombinatie CTRL + F om binnen de meldcodelijst te zoeken naar een merk, type of model.

Extra subsidie voor milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Het gebruik van milieuvriendelijk isolatiemateriaal wordt aangemoedigd. U krijgt een bonus als u kiest voor ‘biobased’ isolatiemateriaal. Biobased isolatiemateriaal heeft een duurzame oorsprong, een milieuvriendelijk productieproces en is goed te recyclen of te verwerken als afval. Deze materialen voldoen aan strenge controles op belangrijke duurzaamheidseisen. Biobased materialen zijn vanwege deze eisen vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen. De bonus zorgt ervoor dat deze materialen toegankelijk worden om uw woning mee te isoleren.

Bonus voor biobased materialen van:

 • dakisolatie: € 5 per m
 • zolder- of vlieringvloerisolatie: € 1,50 per m
 • spouwmuurisolatie: € 1,50 per m
 • gevelisolatie: € 6 per m
 • vloerisolatie: € 2 per m
 • bodemisolatie: € 1 per m

Let op: deze bonus geldt alleen voor isolatiemaatregelen die op of na 1 januari 2024 zijn uitgevoerd.

Subsidiebedragen isolatie (behalve glas)

U ziet in onderstaande afbeelding hoeveel subsidie u krijgt voor isolatiemaatregelen.

Subsidiebedragen isolerend glas

U ziet in onderstaande afbeelding hoeveel subsidie u krijgt voor glasisolatie.

Extra subsidie als u meerdere maatregelen uitvoert

Tip: uw subsidiebedrag voor isolatiemaatregelen verdubbelt als u meer dan één isolatiemaatregel uitvoert. Dit geldt ook als u een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Vraag hiervoor subsidie aan binnen 24 maanden na het uitvoeren van de 1e maatregel.

Heeft u geïsoleerd met biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen? Dan wordt uw bonus niet verdubbeld bij het aanvragen van subsidie voor de  2e maatregel.

Rekenvoorbeeld 

U laat 35 m2 biobased dakisolatie plaatsen. Hiervoor ontvangt u 35 * € 15 = € 525 subsidie plus een bonus van 35 * € 5 = € 175 aan subsidie vanwege het gebruik van biobased milieuvriendelijke materialen. Als u daarnaast nog een warmtepomp installeert, wordt alleen de € 525 verdubbeld. U ontvangt in totaal dus € 1.225 voor de biobased dakisolatie (plus een subsidiebedrag voor de warmtepomp).

Documenten bij uw aanvraag

Vraagt u subsidie aan voor een isolatiemaatregel? Dan levert u de volgende documenten en gegevens aan:

 • De meldcode van het isolatiemateriaal of glas dat u heeft gekocht. Tip: vraag uw bouwbedrijf om deze op te nemen op de factuur.
 • Een factuur en betaalbewijs met daarop de datum van aanschaf, het bedrag en de datum van betaling.
 • Een foto met daarop zichtbaar dat de werkzaamheden op uw adres zijn uitgevoerd. Zowel de woning als de uitvoering zijn hierbij duidelijk in beeld.
 • Het adres van de woningeigenaar en van het (bouw)installatiebedrijf uitvoerder en/of leverancier, naam en telefoonnummer van de contactpersoon van het bouwbedrijf.
 • Laat uw uitvoerder het aantal m2, de dikte, u-waarde en het type isolatiemateriaal dat is aangebracht vermelden op de factuur. Let op: delen van de woning die niet voor subsidie in aanmerking komen, zoals een nieuwe dakkapel of uitbouw, moeten duidelijk worden aangegeven.
 • Een uitwerking van het netto oppervlakte glas, kozijnen en/of m2 van de kozijnpanelen per kozijn.

ISDE aanvragen voor isolatiemaatregelen

U vraagt subsidie aan voor isolatiemaatregelen via Mijn RVO. Ruim 200.000 woningeigenaren ontvingen in 2023 deze subsidie.

DigiD

Voor uw aanvraag heeft u de DigiD-app nodig óf DigiD met sms-controle. Heeft u die nog niet? Zorg dan dat u een van beide regelt. Dit kan enkele werkdagen duren.

Isolatiemaatregelen kiezen

Welk type isolatie is geschikt voor uw woning? U leest daarover meer op Milieu Centraal – Isolatiemaatregelen.

Meer weten?

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?