Open voor aanvragen

ISDE: Elektrische kookvoorziening woningeigenaren

Gepubliceerd op:
23 november 2022
Laatst gecontroleerd op:
23 mei 2023

Bent u eigenaar van een koopwoning? En is dit uw hoofdverblijf? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische kookvoorziening.

Hoogte subsidie en looptijd

Hoogte subsidie (bij voldoen aan voorwaarden):
€ 400,-

Voor woningen op een warmtenet

U komt alleen in aanmerking voor de ISDE als uw woning is aangesloten op een warmtedistributienet. Dit warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Het is een centrale verwarmingsinstallatie in uw wijk die meerdere woningen van warmte voorziet. Dit kan één huizenblok zijn, maar ook meerdere straten. 

U gebruikt dus geen gas om uw woning te verwarmen. De ISDE voor elektrische kookvoorzieningen, helpt u om volledig van het gas af te gaan.

Voorwaarden

Wilt u weten of u aan de voorwaarden voldoet om subsidie te krijgen? U leest hier de voorwaarden:

  • Uw woning is al aangesloten op een warmtedistributienet, maar u kookt nog op gas. Is uw woning wel volledig van het gas af, maar niet aangesloten op een warmtedistributienet? Dan komt u niet in aanmerking voor ISDE.  
  • De aardgasmeter is verwijderd op of na 2 april 2022.
  • De elektrische kookvoorziening is aangeschaft op of na 2 april 2022.
  • U heeft niet eerder ISDE-subsidie aangevraagd of gekregen voor aansluiting op een warmtenet.
  • U vraagt binnen 24 maanden na aanschaf van de elektrische kookvoorziening de subsidie hiervoor aan.
  • De elektrische kookvoorziening is nieuw en dus geen tweedehands of gebruikt product.
  • U heeft een factuur of betaalbewijs van de aanschaf van de elektrische kookvoorziening.
  • De elektrische kookvoorziening moet door een (elektrotechnisch) installatiebureau worden geïnstalleerd. Dit geldt ook voor de extra groep in de meterkast en kabel tussen de meterkast en kookvoorziening.

Het subsidiebedrag van € 400 is gebaseerd op eenmalige kosten voor elektrisch koken (aanschaf kookplaat, aanleg extra groep in de meterkast en leiding naar de keuken). Het gaat dus niet om ander elektrisch kookgerei dan een (inductie)kookplaat.

Bent u lid van een (gemengde) VvE, wooncoöperatie of woonvereniging?

Dan kunt u met de ISDE geen subsidie krijgen voor een elektrische kookvoorziening. U komt mogelijk wel in aanmerking voor de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH). Lees de voorwaarden van deze regeling goed door om te zien waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Aanvragen

Wilt u goed voorbereid zijn op het indienen van uw subsidieaanvraag? Bekijk dan eerst het stappenplan.

Om uw aanvraag te starten, logt u in met de DigiD-app óf DigiD met sms-controle. Als u bent ingelogd, vindt u het aanvraagformulier onder ‘Nieuwe aanvraag’. Later uw aanvraag bewerken of afronden? Dat kan via ‘Mijn aanvragen’.

Bent u in 2022 gestart met een subsidieaanvraag voor de ISDE? Het ISDE-formulier van 2022 is gesloten en staat niet meer online. U kunt dit formulier dus niet meer inzien of gebruiken. Vanaf 24 januari 2023 kunt u een nieuwe aanvraag indienen met het nieuwe formulier.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?