Open voor aanvragen

ISDE: Aansluiting op een warmtenet woningeigenaren

Gepubliceerd op:
21 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
30 januari 2023

Bent u eigenaar van een koopwoning? En is dit uw hoofdverblijf? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor de aansluiting op een warmtenet. De subsidie hiervoor is € 3.325.

Voorwaarden

Wilt u weten of u aan de voorwaarden voldoet om subsidie te krijgen? U leest hier de voorwaarden:

  • Voordat u uw woning inpandig aansluit op een warmtenet, moet deze door een warmteleverancier aangesloten zijn op een warmtenet buiten de woning. De aansluiting op dit warmtenet moet op of na 1 januari 2022 zijn uitgevoerd.
  • U heeft een verklaring of bewijs van een warmtebedrijf dat uw woning op een warmtenet is aangesloten.
  • De aardgasmeter moet verwijderd zijn op of na 1 januari 2022. U heeft hiervan een bevestiging van uw netbeheerder.
  • U moet voorzieningen hebben voor elektrisch koken (aangepaste meterkast, leidingen).
  • U heeft niet eerder ISDE gekregen voor aansluiting op een warmtenet.
  • Na de aanpassingen waarvoor u ISDE aanvraagt, is uw woning helemaal aardgasvrij. Dit houdt in dat alle warmte (zoals voor verwarming en warm tapwater) via een warmtenet of via een niet-gasgedreven warmtapwatervoorziening gaat.

Andere subsidies voor aansluiting op een warmtenet

  • Heeft u voor de aansluiting op een warmtenet een andere subsidie ontvangen? Zoals subsidie van een gemeente, provincie, waterschap of andere overheidsorganisatie? Dan mag deze subsidie samengaan met de ISDE. 
  • Bent u woningeigenaar van een appartement in een appartementencomplex? En is er al eerder ISDE aangevraagd voor een centrale aansluiting op een warmtenet door een lid van uw vereniging van eigenaars (VvE)? Dan kunt u hiervoor geen ISDE meer aanvragen. 
  • Bent u lid van een (gemengde) VvE? Dan kunt u met de ISDE geen subsidie krijgen voor aansluiting op een warmtenet. U komt mogelijk wel in aanmerking voor de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH). Lees de voorwaarden van deze regeling goed door om te zien waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Aanvragen

Wilt u goed voorbereid zijn op het indienen van uw subsidieaanvraag? Bekijk dan eerst het stappenplan.

Om uw aanvraag te starten, logt u in met de DigiD-app óf DigiD met sms-controle. Als u bent ingelogd, vindt u het aanvraagformulier onder ‘Nieuwe aanvraag’. Later uw aanvraag bewerken of afronden? Dat kan via ‘Mijn aanvragen’.

Bent u in 2022 gestart met een subsidieaanvraag voor de ISDE? Het ISDE-formulier van 2022 is gesloten en staat niet meer online. U kunt dit formulier dus niet meer inzien of gebruiken. Vanaf 24 januari 2023 kunt u een nieuwe aanvraag indienen met het nieuwe formulier.

Over warmtenetten

We kunnen ons voorstellen dat u zich eerst nog wilt oriënteren op de keuze voor aansluiting op een warmtenet. U leest daarover meer op Milieu CentraalWarmtenet zonder aardgas.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?