Open voor aanvragen

ISDE: Aansluiting op een warmtenet woningeigenaren

Gepubliceerd op:
21 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
18 juli 2023

Bent u eigenaar van een koopwoning? En is dit uw hoofdverblijf? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor de aansluiting op een warmtenet. De subsidie hiervoor is € 3.325.

Voorwaarden

Wilt u weten of u aan de voorwaarden voldoet om subsidie te krijgen? U leest hier de voorwaarden:

  • Voordat u uw woning inpandig aansluit op een warmtenet, moet deze door een warmteleverancier aangesloten zijn op een warmtenet buiten de woning. De aansluiting op dit warmtenet moet op of na 1 januari 2022 zijn uitgevoerd.
  • U heeft een verklaring of bewijs van een warmtebedrijf dat uw woning op een warmtenet is aangesloten.
  • U moet voorzieningen hebben voor elektrisch koken (aangepaste meterkast, leidingen).
  • U heeft niet eerder ISDE gekregen voor aansluiting op een warmtenet.
  • Na de aanpassingen waarvoor u ISDE aanvraagt, is uw woning helemaal aardgasvrij. Dit houdt in dat alle warmte (zoals voor verwarming en warm tapwater) via een warmtenet of via een niet-gasgedreven warmtapwatervoorziening gaat.

Andere subsidies voor aansluiting op een warmtenet

  • Heeft u voor de aansluiting op een warmtenet een andere subsidie ontvangen? Zoals subsidie van een gemeente, provincie, waterschap of andere overheidsorganisatie? Dan mag deze subsidie samengaan met de ISDE. 
  • Bent u woningeigenaar van een appartement in een appartementencomplex? En is er al eerder ISDE aangevraagd voor een centrale aansluiting op een warmtenet door uw vereniging van eigenaars (VvE)? Dan kunt u hiervoor geen ISDE meer aanvragen. 
  • Bent u lid van een (gemengde) VvE? Dan kunt u met de ISDE geen subsidie krijgen voor aansluiting op een warmtenet. U komt mogelijk wel in aanmerking voor de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH). Lees de voorwaarden van deze regeling goed door om te zien waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Aanvragen

Wilt u goed voorbereid zijn op het indienen van uw subsidieaanvraag? Bekijk dan eerst het stappenplan.

Om uw aanvraag te starten, logt u in met de DigiD-app óf DigiD met sms-controle. Als u bent ingelogd, vindt u het aanvraagformulier onder ‘Nieuwe aanvraag’. Later uw aanvraag bewerken of afronden? Dat kan via ‘Mijn aanvragen’.

Bent u in 2022 gestart met een subsidieaanvraag voor de ISDE? Het ISDE-formulier van 2022 is gesloten en staat niet meer online. U kunt dit formulier dus niet meer inzien of gebruiken. Vanaf 24 januari 2023 kunt u een nieuwe aanvraag indienen met het nieuwe formulier.

Over warmtenetten

We kunnen ons voorstellen dat u zich eerst nog wilt oriënteren op de keuze voor aansluiting op een warmtenet. U leest daarover meer op Milieu CentraalWarmtenet zonder aardgas.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?