Open voor aanvragen

ISDE: Stand van zaken budget

Gepubliceerd op:
12 juli 2017
Laatst gecontroleerd op:
7 mei 2024

Wilt u weten hoeveel budget er nog beschikbaar is voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)? Op deze pagina leest u de stand van zaken.

In 2024 is € 600 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE loopt door tot 2030. Zakelijke gebruikers kunnen tot 31 december 2024 subsidie aanvragen voor kleinschalige windturbines. Hiervoor is in 2024 € 5 miljoen beschikbaar.

De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregel hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatie. En de energieprestatie daarvan. De indicatieve bedragen staan op de apparatenlijsten. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt een vast bedrag van € 3.325  (aansluiting gerealiseerd voor 1 januari 2024) of € 3.775 (aansluiting gerealiseerd op of na 1 januari 2024). Voor een elektrische kookplaat is het subsidiebedrag € 400.

Stand van zaken 2024

Stand van zaken 2023

Stand van zaken ISDE algemeen beeld
ISDE - isolatie
Amendement

Cijfers per gemeente en provincie

Wilt u weten hoeveel ISDE in uw provincie of gemeente is verleend? En voor welke apparaten? U ziet het in één oogopslag in de Klimaatmonitor van Nederland.

Ook subsidie aanvragen?

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?