Gesloten voor aanvragen

SBIR oproep Ontwerp innovaties van lokale materialen voor de bouw, publieke ruimte en gezondheidssector Afrika

Laatst gecontroleerd op:
15 mei 2023
Gepubliceerd op:
20 december 2021

Bent u geïnteresseerd in innovatie en duurzaamheid in een nieuwe context? Dan is deze SBIR uitdaging misschien iets voor u. Begin 2022 wordt de SBIR oproep Design and innovate with locally available materials for economic and environmental impact opengesteld. U kunt dan uw idee insturen dat past bij deze uitdaging. U onderzoekt en test tijdens een SBIR-traject hoe de innovatie geschikt gemaakt kan worden met lokale partners in een van de Afrikaanse landen: Ivoorkust, Nigeria, Ghana, Senegal, Marokko, Kenia, Egypte, Mozambique, Oeganda en Zuid-Afrika.

Budget en aanvraagperiode

Startdatum:
donderdag 31 maart 2022
00:00
Einddatum:
donderdag 31 oktober 2024
00:00
Totaal budget:
€ 3.900.000

Deze oproep is gesloten. U kunt niet meer indienen.

We nodigen ook innovators en ontwerpers uit die nog niet internationaal of in bovenstaande landen actief zijn om een idee in te sturen. Deze SBIR biedt een betaalde haalbaarheidsfase om uw eerste idee verder te onderzoeken en partners te vinden.

De 23 winnende ondernemers in fase 1

23 ondernemers zijn geselecteerd om de haalbaarheid te onderzoeken van hun innovatieve oplossingen en alternatieven om geïmporteerde materialen te vervangen en om de ecologische voetafdruk en kosten te verminderen in Nigeria, Ghana, Marokko, Kenia, Egypte, Oeganda en Zuid-Afrika.

De 11 winnende ondernemers in fase 2

11 ondernemers zijn geselecteerd om alternatieven te ontwikkelen voor geïmporteerde materialen om zo de ecologische voetafdruk te verkleinen en kosten te verminderen in Ghana, Ivoorkust, Kenia, Uganda en Zuid-Afrika.

Grondstoffen effectief benutten

In veel Afrikaanse landen is er een toenemende urgentie om:
  • efficiënt om te gaan met lokale (secundaire) grondstoffen;
  • geïmporteerde grondstoffen te vervangen door (goedkopere) lokale alternatieven; en
  • deze materialen te gebruiken bij het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van duurzame producten en diensten.
Naarmate de prijzen van grondstoffen stijgen en verschillende grondstoffen met hoge kosten worden geïmporteerd en vervoerd, neemt de economische last voor ondernemers toe. Daarnaast hebben huidige ontwerpen op basis van geïmporteerde grondstoffen en concepten vaak een negatieve impact op het milieu. Zoals een hoge CO2-voetafdruk of ze resulteren in gevaarlijke afvalstromen. Deze SBIR daagt partijen uit tot slimme oplossingen en alternatieven om geïmporteerde materialen te vervangen en om de ecologische voetafdruk en kosten te verminderen.
 

Thema's

Deze SBIR kent 3 thema's waarvoor u ideeën kunt indienen. Centraal staan innovatieve oplossingen die passen in de lokale context van de doellanden. U als ondernemer bepaalt zelf welke uitdaging u wilt aanpakken, voor welke sector en in welk land. Samenwerken met lokale partijen en organisaties die de innovaties kunnen implementeren is daarbij noodzakelijk.

  1. Gebouwde omgeving: we dagen u uit om innovaties te ontwerpen van lokale materialen, die modulair en flexibel zijn en geïnspireerd door duurzame traditionele bouwmethodes. Ook oplossingen voor geïntegreerde opslag van water en duurzame energie passen hieronder.
  2. Publieke ruimte en infrastructuur: we zoeken duurzame producten voor de publieke ruimte en infrastructuur gemaakt van hernieuwbare en circulaire lokale materialen. Ook producten die de leefkwaliteit van de buitenruimte verbeteren en oplossingen voor geïntegreerde opslag van water en duurzame energie passen hieronder.
  3. Producten voor de gezondheidszorg: hierbij zoeken we innovaties gemaakt van lokale materialen, die ervoor zorgen dat medische producten langer meegaan en duurzame alternatieven voor medische (wegwerp) producten.

Looptijd

Looptijd van de opdracht is naar verwachting van april 2022 tot uiterlijk november 2024. Belangrijk is dat u de motivatie heeft om van uw innovatie een succes te maken en doorgaat als de financiering vanuit de SBIR stopt.

Proces

De SBIR methodiek kent 2 fases. In fase 1 wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de innovatie. Fase 2 is de onderzoeks- en ontwikkelingsfase. Voor uitleg van de fasen en de procedure, zie de pagina 'Hoe werkt SBIR?'.

Voor deze SBIR geldt een afwijkende procedure. U kon tot 8 februari 2022, 10:00 uur een idee indienen via het Expression of interest-formulier. Als uw idee past, dan ontvangt u van ons een verzoek voor het indienen van uw offerte.

Budget

Er is een budget beschikbaar van maximaal € 3.900.000 (alle bedragen zijn inclusief btw).

Oproep en Nota van Inlichtingen

Bent u geselecteerd voor deze SBIR oproep en heeft u de volledige oproep of Nota van Inlichtingen niet meer? Stuur een mail naar sbir@rvo.nl en we zenden u de documenten toe.

Meer weten?

Lees meer over SBIR

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?