Gesloten voor aanvragen

Pilot SBIR-oproep Innovatie uitdagingen in Ghana, Ivoorkust, Marokko en Oeganda

Laatst gecontroleerd op:
18 januari 2024
Gepubliceerd op:
2 oktober 2023

Bent u geïnteresseerd in innovatie en impact maken in een nieuwe context? Wilt u samenwerken en co-creëren met ondernemers in Ghana, Ivoorkust, Marokko en Oeganda? Dan is deze SBIR oproep voor opkomende markten iets voor u!

Budget en aanvraagperiode

Startdatum:
donderdag 29 februari 2024
Einddatum:
zaterdag 14 november 2026
Totaal budget:
€ 1.744.000

Deze oproep is gesloten. U kunt niet meer indienen.

We zoeken organisaties die samen met ondernemers in de genoemde landen oplossingen willen ontwikkelen voor de uitdagingen die zij hebben. In deze pilot SBIR in opkomende markten hebben ondernemers hun innovatiebehoefte uitgewerkt om lokale uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Zij willen daarbij graag met u samenwerken op een gelijkwaardige basis. Wij organiseren een matchmaking om in contact te komen met de ondernemers.

De 16 winnende ondernemers in fase 1

16 ondernemers zijn geselecteerd om in co-creatie met hun Afrikaanse partner de haalbaarheid te onderzoeken van hun innovatieve oplossingen in Ghana, Ivoorkust, Marokko en Oeganda.

Thema's

Deze SBIR kent verschillende thema's waarvoor u ideeën kunt indienen. Centraal staan innovatieve oplossingen die passen in de lokale context van de doellanden. U als ondernemer bepaalt zelf welke uitdaging u wilt aanpakken, voor welke sector en in welk land. Samenwerken met lokale partijen en organisaties die de innovaties kunnen implementeren is daarbij noodzakelijk.

De opgehaalde uitdagingen zijn divers en vallen onder de volgende thema’s:

 • Afvalmanagement en logistiek
 • Bouw en infra
 • Circulaire en biobased economie
 • Distributie van gezondheidsproducten, medicijnen en medische consulten
 • Duurzame energie en opslag
 • Fintech
 • Landbouw, voedselverwerking en verpakking
 • Mobiliteit
 • Onderwijs

Looptijd

De looptijd van de opdracht is van 1 maart 2024 tot 15 november 2026. Belangrijk is dat bij de ontwikkeling van de innovatie, zowel u als de ondernemer in het land de eigen business kan versterken. En dat u beiden de drive heeft om van de innovatie een succes te maken, ook na afloop van de SBIR-financiering.

Proces

De SBIR-methodiek kent 2 fases. In fase 1 wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de innovatie. Fase 2 is de onderzoeks- en ontwikkelingsfase. 

De oproep is voor fase 1: haalbaarheidsonderzoek naar de innovatie. Voor uitleg van de fasen en de procedure, zie de pagina 'Hoe werkt SBIR?'. Voor deze SBIR geldt een afwijkende procedure, geïnteresseerden dienen eerst hun idee in via een webformulier.

Budget

Er is een budget beschikbaar van maximaal € 1.744.000 (alle bedragen zijn inclusief btw).

 • Voor fase 1 is een budget van € 544.000 beschikbaar. Het maximum bedrag per project is € 34.000
 • Voor fase 2 is minimaal € 1.200.000 beschikbaar voor de ontwikkeling van prototypes en testen. Het maximumbedrag per project is € 150.000.

Volledige oproep

U vindt u de volledige informatie over de oproep in onderstaand pdf-document. Om makkelijker te schakelen met partners in de doellanden over de thema’s is de oproep deels in het Engels geschreven. Informatie over het indienen en het (beoordelings-)proces is in het Nederlands.

Uw interesse kenbaar maken

U kon tot 30 november 2023 10:00 uur uw interesse via het webformulier kenbaar maken. Alleen partijen die hun interesse kenbaar hebben gemaakt en hebben meegedaan aan de matchmaking, kunnen deelnemen aan deze SBIR-competitie.

Dit webformulier is in het Engels opgesteld. Hier geeft u aan in welke uitdaging en in welk land u interesse heeft. Door RVO aangestelde coaches nemen vervolgens contact met u op over de matchmaking. U dient het formulier in het Engels of in het Frans (alleen voor Ivoorkust en Marokko) in te vullen, voor goede communicatie met de ondernemers in Afrika.

Alle documenten voor de verschillende fasen van SBIR vindt u op de webpagina Offertes indienen.

Nota van Inlichtingen

Meer weten?

Lees meer over SBIR

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?