Open voor aanvragen

Subsidie SIB Coaching

Laatst gecontroleerd op:
20 november 2023
Gepubliceerd op:
1 april 2022

Bent u mkb-ondernemer en wilt u leren hoe u de uitvoer van uw product of dienst het beste organiseert? Met de subsidie SIB Coaching kunt u een coach inhuren om u hierin te begeleiden. Na de coaching bezit u voldoende kennis om bijvoorbeeld zelf een exportplan te schrijven.

SIB Coaching is onderdeel van de regeling Support International Business (SIB). Met deze regeling kunt u verschillende activiteiten bij het internationaal zakendoen (deels) financieren.

Voor wie?

Mkb-ondernemingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk met een eigen product of dienst kunnen gebruikmaken van deze subsidie. U heeft de ambitie en capaciteit om de internationale markt op te gaan. U weet al welke buitenlandse afzetmarkt het beste bij uw product of dienst past en ziet daar kansen.

SIB-subsidie kan worden aangevraagd door bedrijven uit alle sectoren, die ingeschreven staan bij de KVK. Bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, Vennootschap onder firma (vof), Commanditaire vennootschap (cv), en maatschap, komen niet voor SIB in aanmerking. U komt ook niet voor SIB-subsidie in aanmerking wanneer uw onderneming activiteiten uitvoert die op de FMO-uitsluitingslijst staan.

Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt 50% van de kosten, tot een maximum van € 1.000.

Voorwaarden

 • De coaching omvat maximaal 3 gesprekken van 2 uur. Hiervan maakt u gespreksverslagen.
 • De coach voldoet aan de volgende eisen:
  • heeft minimaal HBO denk- werkniveau;
  • werkt voor een organisatie met exportadvies als kerntaak;
  • heeft aantoonbaar minimaal 3 jaar praktijkervaring in de uitvoering van exportactiviteiten in het doelland;
  • is niet de indiener van de aanvraag;
  • is niet werkzaam bij, werkzaam voor of op een andere manier verbonden met de indiener van de aanvraag.

Aanvragen

Voor het aanvragen van deze subsidie, doorloopt u de volgende 3 stappen:

 1. Zoek een adviseur die bij uw vraag past.
 2. Vraag de adviseur om een offerte en een cv. In de offerte staat welke diensten deze persoon gaat leveren en wat die dienstverlening per onderdeel kost. Uit het cv blijkt duidelijk de kennis en ervaring van de coach over het doelland.
 3. Offerte ontvangen? Vraag dan binnen 3 maanden de subsidie aan.

U moet zelf de SIB-subsidieaanvraag doen, of deze laten doen door een zelfgekozen intermediair. Deze intermediair is op geen enkele manier verbonden met de uitvoerder of organisator van de activiteit. Een SIB-subsidie mag niet worden aangevraagd door dezelfde partij die ook met deze subsidie wordt betaald.

Bijlagen meesturen

Bij de aanvraag stuurt u de volgende bijlagen mee:

 • De offerte van de externe adviseur, met een overzicht van de diensten die geleverd worden en de kosten daarvan.
 • CV van de adviseur, waaruit de kennis en ervaring over het doelland naar voren komen.

Subsidie aanvragen vanuit Nederland met eHerkenning 2+

Vraagt u de subsidie aan vanuit Nederland? Dan heeft u eHerkenning niveau 2+ nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Houd rekening met een paar dagen verwerkingstijd.

Heeft u nog hulp nodig bij het inloggen? Wij helpen u graag verder.

Subsidie aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk

Vraagt u de subsidie aan vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk?

 1. Gebruik het formulier voor het aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk.
 2. Vul dit formulier in en verstuur het samen met de offerte en het cv van de adviseur naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Na uw aanvraag

Wij behandelen de aanvragen in volgorde van binnenkomst. Als datum van ontvangst, geldt de datum waarop u de aanvraag instuurt. U ontvangt binnen 13 weken een beslissing op uw aanvraag.

Is de beslissing positief? Dan betalen wij de subsidie binnen 2 weken aan u uit. De subsidie wordt 21 weken na de toekenningsdatum vastgesteld.

Steekproef

Wij controleren de aanvragen steekproefsgewijs. Valt uw aanvraag in de steekproef, dan vragen wij u om extra informatie aan te leveren. Reageert u niet op tijd op onze vraag, dan kan dit gevolgen hebben voor de vaststelling van uw subsidie. U loopt dan het risico dat u de subsidie plus een boete, moet terugbetalen.

Wijzigingen op tijd doorgeven

Verandert er iets in uw aanvraag nádat subsidie is toegekend? Geef dit dan aan ons door voordat de opgegeven einddatum van uw training of traject verstrijkt. Dit doet u zo:

Bij subsidieaanvraag vanuit Nederland

 1. Ga naar mijn.rvo.nl/sib-coaching.
 2. Klik op de knop Beheren en log in.
 3. Ga naar uw zaak en kies de gewenste wijzigingsoptie.

Subsidie aangevraagd vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk?

Stuur uw wijzigingen per mail naar sib@rvo.nl.

Vergeet niet om uw wijzigingen door te geven. Dit kan anders gevolgen hebben voor de vaststelling van uw subsidie. U loopt dan het risico dat u de subsidie en een boete, moet terugbetalen.

Wet- en regelgeving

Meer weten?

Heeft u nog vragen over de Support International Business regeling?  Neem dan contact op met onze adviseurs, zij helpen u graag verder met uw exportambities.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?