Gesloten voor aanvragen

Veelgestelde vragen TEK: verbonden ondernemingen

Gepubliceerd op:
31 januari 2023
Laatst gecontroleerd op:
2 oktober 2023

Is uw onderneming onderdeel van een groep verbonden ondernemingen? Op deze pagina leest u de meestgestelde TEK-vragen over verbonden ondernemingen en het antwoord daarop.

Overige vragen en antwoorden vindt u op de pagina Veelgestelde vragen TEK: algemeen.

   TEK groep verbonden ondernemingen

Video: verbonden ondernemingen

Valt uw onderneming onder een groep verbonden ondernemingen? Lees hieronder wanneer er sprake is van een groep verbonden ondernemingen. Vroeg u de TEK aan? Dit kon alleen als groep. Bekijk de video.

 

Begrippenlijst

Uitleg over de begrippen die wij gebruiken in deze regeling vindt u op de pagina Begrippenlijst TEK.

Wat is een groep verbonden ondernemingen?

Een groep verbonden ondernemingen is een aantal binnenlandse en/of buitenlandse ondernemingen die zodanig verbonden zijn, dat ze samen een groep of concern vormen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Een onderneming heeft meer dan 50% van de aandelen in een andere onderneming.
 • Een onderneming kan de meerderheid van het bestuur of de raad van commissarissen van een andere onderneming benoemen of ontslaan.
 • 2 of meerdere ondernemingen hebben een gezamenlijke leiding die alle beslissingen neemt. Bijvoorbeeld bij dochterondernemingen of werkmaatschappijen.
 • Een onderneming heeft als enige het recht om te beslissen over een andere onderneming. Dit is vaak vastgelegd in een overeenkomst.
 • Een onderneming kan op hoofdlijnen instructies opleggen aan een andere onderneming. Dit is vaak vastgelegd in de statuten of in een overeenkomst.
 • Een franchisenemer die niet los staat van de franchisegever. Dit is vaak vastgelegd in de franchiseovereenkomst. Een franchise kan ook nog op een van de bovenstaande manieren verbonden zijn met een andere onderneming.
 • Ondernemingen zijn een fiscale eenheid voor de belasting. Als u deel uitmaakt van een fiscale eenheid, maakt u automatisch deel uit van een groep. Een fiscale eenheid bestaat vaak uit een moedermaatschappij en 1 of meer dochtermaatschappijen.

Overige vragen over verbonden ondernemingen

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op. Gebruik de livechat via de oranje chatballon rechts onderaan deze pagina of bel ons TEK-telefoonnummer: 088 042 44 60. Onze medewerkers zitten op werkdagen van 08:30 en 17:00 uur voor u klaar en helpen u graag verder.

Info in English

Wilt u advies of heeft u vragen over hoe om te gaan met hogere energiekosten?

 • Kijk op KVK Energie besparen voor praktische informatie over energie besparen en verduurzamen van uw bedrijf.

 • Ondernemersplein biedt u veel informatie over verduurzamen, energie opwekken, milieuregels en CO2 verminderen.
 • Bekijk ook onze pagina Energie besparen nu en straks voor tips over verduurzamen en regelingen die u daarbij helpen.
In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?