Regels paardenhouder | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Regels paardenhouder

20-05-2020

Alle paarden, pony’s, ezels en zebra’s moeten een paspoort en een chip hebben. U bent in overtreding als uw paardachtige geen paspoort en chip heeft. Koop daarom altijd een paardachtige met paspoort en chip. Zorg dat u bij de overdracht van het dier ook gelijk het paspoort krijgt.

Houder verantwoordelijk

Als houder bent u verantwoordelijk voor het paspoort. Zorg er ook voor dat de paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi) de goede gegevens heeft. De ppi zet de informatie in het paspoort. Het gaat om de volgende gegevens:

 • of het paard geslacht mag worden voor menselijke consumptie;
 • een leesbaar chipnummer;
 • of het paard een stamboekpaard is;
 • informatie over de eigenaar van het paard.

Vervoert of stalt u een paard? U wordt dan als houder van het paard gezien, ook als u niet de eigenaar bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor handelaren, pensionstallen en maneges.

Paardenpaspoort en chip

Is een paard 9 maanden of ouder en heeft het geen paspoort en chip? Dan is het verboden om het dier te houden of te vervoeren. Dit was 6 maanden. Door de coronamaatregelen is op tijd chippen niet altijd mogelijk. Daarom is de termijn van 6 maanden voor onbepaalde tijd aangepast naar 9 maanden. Deze tijdelijke verlenging geldt vanaf 19 mei 2020.

Heeft het paard vóór 1 juli 2009 een paspoort gekregen, maar heeft het geen chip? Dan moet u in ieder geval zorgen voor een volledig beschrijvende en ingetekende schets in het paspoort. Een chip is dan niet verplicht. Dit komt vaak voor bij buitenlandse paarden.

Chippers, gekwalificeerde dierenartsen en erkende paardendierenartsen mogen paarden schetsen en een chip inbrengen. U vindt deze in het register PE-veterinair.

Met onze zoekfunctie op mijn.rvo.nl ziet u of een paard goed geregistreerd staat. Maar ook of het geslacht is of naar de destructor is gegaan. U kunt zoeken op het chipnummer of het levensnummer van het paard.

Paardenpaspoort kwijt

Bent u een paspoort kwijt? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij de ppi die het paspoort heeft uitgegeven. U kunt dan een duplicaat of vervangend paspoort aanvragen. Paarden met een duplicaat of vervangend paspoort mogen niet meer worden geslacht voor menselijke consumptie.

Wat te doen met het paspoort na overlijden?

Stuur het paspoort binnen 30 dagen terug naar de ppi die het heeft uitgegeven. Het paspoort blijft eigendom van deze instantie. Daar registreren ze de sterfte van uw paard en maken ze het paspoort ongeldig.

Meld het overlijden van uw paard ook bij de destructor. Doe dit door het chipnummer van 15 cijfers door te geven. Nadat de destructor het dier heeft opgehaald, stuurt u het paspoort naar de ppi. Geef hierbij aan dat het paard niet meer leeft. Laat u uw paard cremeren? Stuur dan na de crematie het paspoort naar de ppi.

Bij slacht

Als u uw paard laat slachten, dan moet het paspoort met uw paard mee naar het slachthuis. Op het slachthuis controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het paspoort en maken zij het ongeldig. Zij sturen het paspoort via RVO.nl terug naar de ppi. In de Nederlandse centrale database staat dan dat uw paard is geslacht. Stuur ook het Voedsel Keten Informatie (VKI) formulier met het paard mee naar het slachthuis. Neem voor meer informatie over dit formulier contact op met de Sectorraad Paarden.

Paspoort bewaren

Als u het paspoort wilt bewaren dan moet u het eerst opsturen naar de ppi. Zij registreren de dood van uw paard en maken het paspoort ongeldig. Daarna sturen zij het paspoort terug. Geef bij het opsturen van het paspoort aan op welk adres u het paspoort wil ontvangen.

Aanpassen gegevens

Veranderen de gegevens van uw paard? Als paardenhouder moet u dit binnen 30 dagen melden bij de ppi. Stuur hiervoor het paspoort op naar de ppi. Bent u met het paard al in een ander land? Stuur dan het paspoort naar een vergelijkbaar stamboek in het betreffende land.

Het gaat om veranderingen van de volgende gegevens:

 • chipnummer
 • kleur
 • datum van de aanpassing
 • registratie van het paard (ingeschreven bij een erkend stamboek of een FEI-paspoort)
 • registratie slacht voor menselijke consumptie
 • verandering van eigenaar
 • land van verblijf
 • sterfdatum
 • verlies of slachting

Tijdelijk document

Heeft u het paspoort voor een aanpassing naar een ppi gestuurd? Vraag dan om een tijdelijk document. Hiermee mag u een paard maximaal 45 dagen binnen Nederland vervoeren. Reizen naar het buitenland mag ook als u voldoet aan de eisen voor export. Het paard mag met een tijdelijk document niet naar de slacht voor menselijke consumptie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.