Aanvragen en regels paardenpaspoort
Houdt u een of meer paarden, pony’s, ezels of zebra’s? Dan moet u voor deze dieren een paardenpaspoort hebben. In het paspoort staan de gegevens van het dier, zoals het levensnummer, het chipnummer en een schets. Het paspoort is een identiteitsbewijs, geen eigendomsbewijs.
Waar aanvragen?
Een paspoort vraagt u aan bij een paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi) in Nederland. Een ppi mag dit namens de overheid uitgeven. De ppi’s registreren de gegevens van het paard in hun databases. Ook zorgen zij dat de gegevens in de Nederlandse centrale database komen. Alleen door de minister aangewezen instanties mogen paspoorten uitgeven. Een overzicht van alle ppi’s in Nederland vindt u in dit bestand:
Paarden met stamboek
Gaat het om een paard met een registratie bij een stamboek? Vraag het paspoort bij dat stamboek aan. U krijgt dan een paspoort met stamboeklogo.
Paarden zonder stamboek
Voor een paard zonder stamboekregistratie vraagt u een paspoort aan bij een ppi naar keuze. Het paspoort heeft dan geen logo.
Wanneer en hoe aanvragen?
Een paard moet binnen 9 maanden na de geboorte een paspoort en een chip (transponder) hebben. Laat het veulen binnen 6 maanden na de geboorte chippen. Dan weet u zeker dat u het paspoort op tijd krijgt. Een paard wordt gechipt door een chipper die bij een ppi geregistreerd is. De chipper heeft het aanvraagformulier voor een paspoort bij zich. Het aanvragen gaat zo:
- De chipper vult het aanvraagformulier volledig en duidelijk leesbaar in. U geeft aan op welk UBN het dier verblijft.
- De chipper vult de 2 schetsen in.
- U ondertekent het formulier samen met de chipper.
- De chipper stuurt het formulier binnen 7 dagen naar een ppi.
Is het paard bij het uitgeven van het paspoort toch ouder dan 9 maanden? Dan komt in het paspoort te staan dat het paard niet geslacht mag worden voor menselijke consumptie. Deze melding komt ook in het systeem voor identificatie en registratie (I&R) te staan.
Geboren in een aangewezen natuurterrein
Is een veulen geboren in een aangewezen natuurterrein? Dan geldt de periode van 9 maanden niet. Het veulen moet een paspoort en chip hebben voordat het dier het natuurterrein verlaat.
Een natuurterrein moet van tevoren bij ons zijn aangemeld. Wij beoordelen of het natuurterrein voldoet aan de voorwaarden. Als dit het geval is, dan registreren wij het als aangewezen natuurterrein. Het moet dan ook een uniek bedrijfsnummer (UBN) hebben. De ppi controleert bij het uitgeven van het paspoort of het om een aangewezen natuurterrein gaat. De ppi geeft dit samen met de paspoortgegevens aan ons door.
Hieronder staat een overzicht van de aangewezen natuurterreinen.
Na uw aanvraag
De ppi gebruikt de gegevens op het aanvraagformulier voor het paspoort. Binnen 4 weken na ontvangst van het aanvraagformulier krijgt u het paspoort. Daarna registreert de ppi het dier binnen 2 weken in I&R. De ppi doet dit met een geboortemelding op het UBN waar het dier verblijft.
Regels en aandachtspunten
Voor een paardenpaspoort gelden belangrijke regels en aandachtspunten waar u rekening mee houdt.
Alle paardachtigen in de Europese Unie die na 1 juli 2009 zijn geboren, moeten een chip hebben. Het chipnummer staat in het paspoort. Heeft het dier vóór 1 juli 2009 een paspoort gekregen en heeft het geen chip? Dan moet het een paspoort hebben met een beschrijvende en ingetekende schets. Een chip is dan niet verplicht. Dit komt vaak voor bij buitenlandse paarden.
Missen de chip en beide schetsen? Dan moet het dier toch nog een chip krijgen. En mag het niet naar de slacht voor menselijke consumptie.
Het originele paspoort moet altijd bij het paard zijn. Ook als het dier niet bij de eigenaar staat, maar bijvoorbeeld op een pensionstal of manege. Het paspoort mag geen kopie zijn. Bewaar het originele paspoort bijvoorbeeld in een kluisje of in de zadelkast op de pensionstal. Zet op papier op welke datum u het paardenpaspoort aan de pensionstalhouder heeft gegeven. Onderteken dit beide.
Een paardenpaspoort is alleen geldig met een hoofdstuk Medische behandelingen. Dit is om de volksgezondheid te beschermen. Dit hoofdstuk staat sinds 1 januari 2004 in alle paardenpaspoorten. In paspoorten vóór 2004 is dit vaak een los inlegvel. Het inlegvel is bij de ppi bekend met hetzelfde levensnummer en chipnummer dat in het paspoort staat. Een paspoort met zo’n inlegvel is een geldig paspoort. Zijn de nummers niet hetzelfde? Dan hoort het inlegvel niet bij het paspoort en is het paspoort ongeldig.
Heeft het paspoort geen hoofdstuk Medische behandelingen? Dan is het ongeldig en moet u het vervangen. Neem daarvoor contact op met de ppi die het paspoort heeft uitgegeven.
In het hoofdstuk Medische behandelingen staat of een dier wel of niet geslacht mag worden voor menselijke consumptie. Staat hier niets? En staat er ook in I&R geen uitsluiting? Dan mag het dier geslacht worden. Een houder van paardachtigen mag niet meer zelf een dier uit laten sluiten voor de slacht. De houder mag een dier wel laten inslapen als dat nodig is.
Een paard mag niet worden geslacht voor menselijke consumptie als:
- de tijd tussen de geboorte en uitgifte van het paspoort langer dan 9 maanden is;
- het paard bepaalde medicijnen krijgt en de houder en de verantwoordelijke dierenarts hiervoor een handtekening hebben gezet;
- het dier een duplicaatpaspoort heeft;
- het dier een vervangend paspoort heeft;
- de houder in het verleden heeft aangegeven dat het paard niet geslacht mag worden voor menselijke consumptie. Ook als het paard inmiddels een andere houder heeft.
Staat in het paspoort dat een dier niet naar de slacht mag? Dit kunt u niet meer aanpassen.
Naar het slachthuis
Als u uw paard laat slachten, dan moet het paspoort met uw paard mee naar het slachthuis. Op het slachthuis controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het paspoort en maakt het ongeldig. De NVWA of de slachter stuurt het paspoort via ons terug naar de ppi. In de Nederlandse centrale database staat dan dat uw paard is geslacht. Ook het formulier met de Voedsel Keten Informatie (VKI-formulier) moet met het paard mee naar het slachthuis. Neem voor meer informatie over dit formulier contact op met de Sectorraad Paarden.
Is uw paard overleden? Dan registreert de houder een doodmelding in I&R. Stuur het paspoort binnen 30 dagen terug naar de ppi die het heeft uitgegeven. Zet erbij wanneer het dier is overleden. De ppi controleert of u het paard dood heeft gemeld en maakt het paspoort ongeldig.
Wilt u het paspoort bewaren? Stuur het dan ook eerst op. Geef aan op welk adres u het paspoort weer wilt ontvangen. De ppi stuurt het daarna terug.
Paspoort wijzigen of nieuw paspoort aanvragen
Soms moet u het paspoort wijzigen of een nieuw paspoort aanvragen. Heeft u het paspoort voor een aanpassing naar een ppi gestuurd? Vraag dan om een tijdelijk document. Een tijdelijk document is maximaal 45 dagen geldig. Hiermee mag het paard binnen Nederland worden vervoerd. Maar niet naar de slacht voor menselijke consumptie. Ook reizen naar het buitenland mag niet.
Soms heeft u een vervangend paspoort nodig, als aanpassen van het bestaande paspoort niet kan. Een vervangend paspoort wordt uitgegeven wanneer:
- het bestaande paspoort niet meer aan de EU-eisen voldoet;
- een erkende stamboekorganisatie een paardachtige opwaardeert;
- de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) een paard opwaardeert tot een sportpaard;
- het bestaande paspoort niet voldoet omdat de getekende schets ontbreekt;
- het dier een nieuwe chip krijgt;
- een bevoegde instantie het paspoort voor onderzoek in beslag heeft genomen. Voor de aanvraag van een vervangend paspoort is een bewijs en goedkeuring van de instantie nodig.
U stuurt het bestaande paspoort terug naar de ppi die het paspoort heeft uitgegeven. De ppi maakt het ongeldig en zorgt voor registratie in de centrale database. Met een vervangend paspoort mag het paard naar de slacht voor menselijke consumptie. Behalve wanneer hierover al een aantekening in het oude paspoort stond.
Bent u een paspoort kwijt? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij de ppi die het paspoort heeft uitgegeven. U vraagt dan een duplicaat of vervangend paspoort aan. Een paard met een duplicaat of vervangend paspoort mag niet naar de slacht voor menselijke consumptie. Een duplicaat wordt uitgegeven als de identiteit van het paard bekend is. Een vervangend paspoort wordt uitgegeven als de identiteit van het paard niet duidelijk is. U krijgt het duplicaat of vervangend paspoort uiterlijk 6 weken na uw aanvraag.
Veranderen de gegevens van uw paard? Als paardenhouder moet u dit binnen 30 dagen melden bij de ppi. Stuur hiervoor het paspoort op naar de ppi. Bent u met het paard al in een ander land? Stuur dan het paspoort naar een vergelijkbaar stamboek of vergelijkbare uitgevende instantie in dat land.
Het gaat om veranderingen van de volgende gegevens:
- chipnummer
- kleur
- datum van de aanpassing
- registratie van het paard (ingeschreven bij een erkend stamboek of een FEI-paspoort)
- registratie slacht voor menselijke consumptie
- land van verblijf
- sterfdatum
- verlies of slachting
Verandert het paard van eigenaar? U hoeft dit niet te laten veranderen in het paspoort. Wilt u dat wel? Neem dan contact op met de ppi.
Zijn de pagina’s voor vaccinatiegegevens in het paspoort vol? Neem dan contact op met de ppi.
Bezwaar tegen afwijzen aanvraag
Wijst de ppi een aanvraag voor een nieuw, duplicaat of vervangend paspoort af? Dan stuurt de ppi u hierover bericht. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u binnen 6 weken tegen de afwijzing bezwaar maken bij ons. Hoe u dit doet, leest u op Bezwaar maken.
Vernieuwd paspoort
Sinds 28 januari 2022 ziet het paardenpaspoort er anders uit. Dit heeft te maken met de nieuwe diergeneesmiddelenverordening. De inhoud van het paspoort is veranderd. Paspoorten die voor 28 januari 2022 zijn uitgegeven, blijven gewoon geldig. U hoeft daarvoor geen nieuw paspoort aan te vragen.
Gaat het om een paspoort met een uitgiftedatum vanaf 1 januari 2016? Dan moet de beschrijvende schets helemaal zijn ingevuld. Ook moet de getekende schets compleet zijn. Dit hoeft niet als het paspoort is uitgegeven tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024. En er foto’s van het paard in het paspoort staan.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur