Biologische bestrijders

Gepubliceerd op:
1 mei 2015
Laatst gecontroleerd op:
16 februari 2022

Veel soorten biologische bestrijders zijn niet schadelijk voor planten en dieren. Maar een aantal kan dit wel zijn. Wilt u een biologische bestrijder gebruiken die schadelijk kan zijn? Dan heeft u een ontheffing nodig. Deze ontheffing vraagt u bij ons aan.

Wat zijn biologische bestrijders?

In de land- en tuinbouw kunnen ziekten, plagen en onkruiden voorkomen. Sommige zijn te bestrijden met een natuurlijke vijand, zoals roofmijten, sluipwespen of andere roofdieren en parasieten. Dit zijn biologische bestrijders. Ze voorkomen de inzet van gif. Ook dragen ze bij aan een duurzame en veilige voedselteelt. Maar u mag sommige biologische bestrijders alleen met een ontheffing gebruiken.

Risico biologische bestrijders

Biologische bestrijders kunnen gevaarlijk zijn als ze in de vrije natuur komen. Zo kunnen ze andere dieren en geteelde gewassen beschadigen en daardoor verdringen.

Een voorbeeld van een insect dat een bedreiging vormt, is het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Dit is een uitheemse soort die in kassen werd gebruikt als bestrijder van bladluis. Maar deze kever eet in de vrije natuur ook larven van andere soorten lieveheersbeestjes, rupsen en vlindereitjes.

Wanneer vraagt u een ontheffing aan?

Veel soorten zijn niet schadelijk voor onze planten en dieren. Deze mag u zonder ontheffing inzetten, in en buiten kassen. Welke soorten dat zijn, leest u in Bijlage 8 en 9 van de Regeling natuurbescherming. Staat uw soort daar niet bij? Dan heeft u een ontheffing nodig.

Ontheffing aanvragen

U kunt ontheffing van biologische bestrijders aanvragen via de knop Uw ontheffing direct regelen. Voor uw aanvraag heeft u minimaal eHerkenning niveau 2+ met machtiging RVO diensten op niveau 2+ nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan.

Vul voor elke soort bestrijder een digitaal formulier in. Bij de soort gaat het niet alleen om bestrijders zelf. Het gaat ook om mogelijke ondersteunende begeleidende prooidieren voor de bestrijder. 

Bijlagen

U stuurt een activiteitenplan mee met uw aanvraag. U gebruikt hiervoor het format dat u hieronder kunt downloaden (Opgave activiteitenplan biologische bestrijders). Zonder dit document kunnen wij niet voldoende beoordelen of u een ontheffing kunt krijgen. Dit format vult u volledig in. 

Kosten ontheffing

De administratiekosten voor een ontheffing zijn € 800 voor een ontheffing van maximaal 5 jaar. U kunt deze kosten op 2 manieren betalen:

  • iDEAL. U betaalt direct online nadat u het digitale aanvraagformulier heeft gestuurd.
  • Factuur via de post. Als uw aanvraag compleet is, krijgt u een brief met de rekening.

Betaalt u via iDEAL? Dan kunnen wij uw aanvraag sneller beoordelen. U krijgt dan van ons een betaalbevestiging voor uw administratie.

Na uw aanvraag

Als u een ontheffing aanvraagt, krijgt u van ons direct een ontvangstbevestiging. Wij bekijken daarna of de aanvraag compleet is. Is dat niet zo, dan krijgt u daarvan bericht. Binnen 13 weken na uw complete aanvraag laten we u weten of u de ontheffing krijgt. Krijgt u de ontheffing niet, dan leggen we u uit waarom.

Uw aanvraag aanvullen

Wilt u uw aanvraag aanvullen? Of heeft u een brief van ons gekregen omdat uw ontheffingsaanvraag niet compleet is? Dan volgt u de stappen hieronder:

Stap 1: U klikt hieronder op de knop Uw aanvraag aanvullen. Er opent een nieuwe pagina.
Stap 2: Bent u nog niet ingelogd? Log dan eerst in via Inloggen.
Stap 3: U klikt op de knop Digitaal post versturen. U gaat automatisch naar het formulier.
Stap 4: U kiest voor het onderwerp WNB Biologische bestrijders.
Stap 5: U volgt de stappen in het formulier.

Aflopende ontheffing

Een ontheffing geldt voor een bepaalde periode en heeft dus een einddatum. Wilt u de uitheemse biologische bestrijders langer inzetten dan deze periode? Dan vraagt u opnieuw een ontheffing aan voor deze nieuwe periode. Doe dit op tijd, ruim voordat uw nu lopende ontheffing verloopt. Wij hebben dan genoeg tijd om uw aanvraag af te handelen. Noem het nummer van de oude ontheffing. En stuur ook alle verplichte bijlagen mee met uw nieuwe aanvraag.

Deze pagina is onderdeel van Your Europe, een EU-kwaliteitsnetwerk.
Laat Your Europe weten wat u denkt van deze pagina.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
In samenwerking met:
Bent u tevreden over deze pagina?