Convention on International Trade in Endangered Species (CITES)
In de CITES-overeenkomst staan regels om ongeveer 6.600 diersoorten en 34.000 plantensoorten te beschermen. Het is een internationale overeenkomst waar de Europese Unie (EU) en ook nog 185 andere landen aan mee doen. Handelt u in soorten die beschermd zijn door CITES? U krijgt dan te maken met de regels.
Al bekend met CITES en snel zakendoen?
Stap 1: CITES-soort of niet
Dit is een stappenplan. Hiermee zoekt u uit of uw plant of dier een CITES-soort is. En welk document u nodig heeft.
Stap 2: Welk CITES-document heeft u nodig?
Dit is een overzicht van alle CITES-documenten en -verplichtingen. Heeft u een document nodig? Hier kunt u dit aanvragen.
Stap 3: Hoe ziet het aanvraagproces eruit?
Dit is een stappenplan van het aanvraagproces. Zo weet u wat u van ons kunt verwachten.
Algemeen: Dit is CITES
Hier vindt u wat CITES inhoudt. Ook leest u hier hoe wij handhaven. En met welke regelingen CITES raakvlakken heeft. Bijvoorbeeld met de Omgevingswet.
Uitgelichte CITES-regels
Sommige CITES-soorten verdienen meer aandacht. Bijvoorbeeld omdat ze streng beschermd zijn of veel worden ingevoerd. Ook vindt u hier de informatie voor toeristen.
Grijze roodstaartpapegaai
De grijze roodstaartpapegaai is een CITES-soort. Daarom moet u zich aan de CITES-regels houden voor deze vogelsoort.
Hout van beschermde boomsoorten
Verschillende boomsoorten zijn beschermd door CITES. Het hout hiervan kan bijvoorbeeld in muziekinstrumenten of meubels zitten. Handelt u in hout? Vraag dan de nodige CITES-documenten aan.
Jachttrofee
U jaagt voor de sport en u wilt uw trofee vervoeren. Heeft u een CITES-dier geschoten? Dan mag u niet zomaar uw trofee vervoeren.
Tijgerbot en neushoornhoorn
Tijgers en neushoorns dreigen uit te sterven. Alleen als organisatie mag u misschien tijgerbot of neushoornhoorn hebben.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur