Convention on International Trade of Endangered Species (CITES)

Gepubliceerd op:
15 september 2022

In de CITES-overeenkomst staan regels om ongeveer 5.800 diersoorten en 30.000 plantensoorten te beschermen. Het is een internationale overeenkomst waar de Europese Unie (EU) en ook nog 184 andere landen aan mee doen. Handelt u in soorten die beschermd zijn door CITES? U krijgt dan te maken met de regels.

Al bekend met CITES en snel zakendoen?

Koraal

Dit is een stappenplan. Hiermee zoekt u uit of uw plant of dier een CITES-soort is. En welk document u nodig heeft.

Aloë vera

Dit is een overzicht van alle CITES-documenten en -verplichtingen. Heeft u een document nodig? Hier kunt u dit aanvragen.

Slangen

Dit is een stappenplan van het aanvraagproces. Zo weet u wat u van ons kunt verwachten. 

Hier vindt u wat CITES inhoudt. Ook leest u hier hoe wij handhaven. En met welke regelingen CITES raakvlakken heeft. Bijvoorbeeld met de Omgevingswet. 

Uitgelichte CITES-regels

Sommige CITES-soorten verdienen meer aandacht. Bijvoorbeeld omdat ze streng beschermd zijn of veel worden ingevoerd. Ook vindt u hier de informatie voor toeristen. 

Olifant

Olifanten dreigen uit te sterven. Daarom gelden er strenge regels voor de handel in ivoor. Hiermee bestrijden wij de illegale stroperij en handel.

De grijze roodstaartpapegaai is een CITES-soort. Daarom moet u zich aan de CITES-regels houden voor deze vogelsoort.

Delen van CITES-soorten kunnen verwerkt zijn in voorwerpen. Die voorwerpen moeten daarom voldoen aan de regels van CITES. Is het voorwerp voor 3 maart 1947 gemaakt? Dan noemen we dat antiek. Hiervoor gelden uitzonderingen op de CITES-regels.

Schelpen

U wilt een souvenir van uw vakantie meenemen naar Nederland. Sommige souvenirs vallen onder CITES. Zoals bijvoorbeeld de doopvontschelp of slangenleren tasjes. Houd hier rekening mee.

Dalbergia is een houtsoort en is beschermd door CITES.  Het hout kan in bijvoorbeeld muziekinstrumenten of meubels zitten. Handelt u in Dalbergia? Vraag dan de nodige CITES-documenten aan.

Kaviaar

Kaviaar bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur. De steur is beschermd door CITES. Daarom heeft u CITES-documenten nodig als u in kaviaar handelt.

U jaagt voor de sport en u wilt uw trofee vervoeren. Heeft u een CITES-dier geschoten? Dan mag u niet zomaar uw trofee vervoeren.

Tijger

Tijgers en neushoorns dreigen uit te sterven. Alleen als organisatie mag u misschien tijgerbot of neushoornhoorn hebben.  

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?