Jachttrofee invoeren
U heeft in het buitenland gejaagd op dieren. Nu wilt u het geschoten wild als jachttrofee meenemen of later laten invoeren. Vooral bij beschermde diersoorten heeft u vaak invoerdocumenten nodig. In sommige gevallen is invoeren zelfs helemaal verboden.
Beschermde dieren en planten mogen niet zomaar worden verhandeld, vervoerd, verzameld of gehouden. Hiervoor hebben overheden van verschillende landen regels en afspraken gemaakt en vastgelegd in de CITES-overeenkomst. Dit moet ervoor zorgen dat bedreigde dieren en planten niet uitsterven. De regels gelden ook voor producten die van beschermde dieren of planten komen of zijn gemaakt. Gaat u beschermde soorten vanuit of naar Nederland en de Europese Unie (EU) in- of wederuitvoeren? Dan heeft u vaak een CITES-vergunning nodig.
Definitie jachttrofee
Onder een jachttrofee verstaan we een dier of een gemakkelijk herkenbaar deel of afgeleid product daarvan, dat aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Het is onbewerkt, verwerkt of bewerkt.
- De jager heeft het legaal door jacht verworven voor eigen persoonlijk gebruik.
- Het wordt in-, uit- of wederuitgevoerd door of namens de jager.
- De houder gebruikt de trofee niet voor commerciële doelen.
Regels bij een jachttrofee
Volgens de Europese regels is een zelf geschoten jachttrofee een persoonlijk bezit. U moet kunnen aantonen dat u een jachtvergunning had. U kunt de trofee zelf meenemen op de terugreis, maar ook laten nasturen. Dat laatste komt bijvoorbeeld voor als een trofee eerst moet worden geprepareerd of bewerkt.
Welke documenten heeft u nodig?
U heeft vaak CITES-documenten nodig als u jachttrofeeën wilt invoeren. U vraagt deze bij ons aan. Of u documenten nodig heeft, hangt af van de CITES-bijlage waarin het dier staat. Van sommige soorten mag u nooit een jachttrofee invoeren. Uitgebreide informatie over de bijlagen leest u op de pagina CITES-soort of niet.
Bijlage A-dieren
Het invoeren van een jachttrofee van een Bijlage A-soort is niet meer mogelijk. De staatssecretaris van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft geen invoervergunningen voor jachttrofeeën van Bijlage A-soorten meer af. Dit is in 2016 besloten. Aanvragen voor deze soorten wijzen we daarom af.
Bijlage B-dieren
De staatssecretaris van LNV heeft in 2016 ook besloten voor jachttrofeeën van de volgende soorten geen invoervergunningen meer af te geven:
- Breedlipneushoorn of witte neushoorn (Ceratotherium simum simum)
- Nijlpaard (Hippopotamus amphibius)
- Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) (Alleen de populaties in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Alle andere populaties staan op Bijlage A)
- Moeflon (Ovis ammon)
- Leeuw (Panthera leo)
- IJsbeer (Ursus maritimus)
Aanvragen voor invoervergunningen voor deze soorten wijzen wij af. Het is niet meer mogelijk jachttrofeeën van deze soorten in te voeren.
Voor jachttrofeeën van andere Bijlage B-soorten heeft u alleen een uitvoervergunning nodig. Die is afgegeven door het land van oorsprong. U heeft daarvoor geen invoervergunning nodig.
Bijlage C of D-dieren
Voor jachttrofeeën van dieren uit bijlage C en D van CITES heeft u geen in- of uitvoervergunning nodig. U kunt deze uitvoeren, invoeren en (laten) verzenden zonder vergunning.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur