Hoe ziet het CITES-aanvraagproces eruit?

Gepubliceerd op:
15 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
3 maart 2023

Heeft u een CITES-soort en weet u welke CITES-documenten u nodig heeft? Dan kunt u nu de documenten aanvragen. Wij leggen dat voor u uit. Zo weet u waar u aan toe bent en wat u van ons mag verwachten. Wacht altijd op uw CITES-document voordat u gaat handelen.

Stap 1: Gebruik een digitaal identiteitsbewijs

Om een CITES-document aan te vragen, moet u inloggen op mijn.rvo.nl. Daarvoor heeft u een digitaal identiteitsbewijs nodig. U gebruikt 1 van de volgende 2 mogelijkheden:

  • Als ondernemer logt u in met eHerkenning niveau 2+ of hoger. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eHerkenning aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
  • Als particulier logt u in met DigiD en een sms-code of via de DigiD-app. Heeft u nog geen DigiD? Vraag dan DigiD aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.

Stap 2: Vraag een CITES-document aan

Als u bent ingelogd, kiest u het gewenste document. Doorloop het aanvraagformulier.

Heeft u al eens eerder een CITES-document aangevraagd? Houd het oude document bij de hand. Zo heeft u de informatie die wij nodig hebben.

Stap 3: Betaal het document

U kunt kiezen uit 3 manieren om de documenten te betalen:

De kosten voor elk document zijn:

  • EU-certificaat: € 15
  • Invoervergunning: € 60
  • (Weder)uitvoervergunning: € 60
  • PEC: € 45
  • MIC: € 45
  • Bijlage: € 60

Bij een aanvraag voor een invoer- of (weder)uitvoervergunning brengen wij elke bijlage in rekening. Dit komt voor wanneer u voor meerdere CITES-soorten tegelijk een aanvraag doet. Vraagt u bijvoorbeeld voor 5 soorten tegelijk een invoervergunning aan? U ontvangt dan:

•    een invoervergunning waarop 1 soort staat beschreven;
•    een bijlage waar 3 soorten op staan beschreven;
•    een bijlage waar 1 soort op staat beschreven.

Soms wijzen wij een aanvraag af. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u uw aanvraag niet compleet inlevert. U ontvangt hierover een brief als dat zo is. 

Stap 4: Wacht op uw document

Wij beoordelen uw aanvraag nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen. Is de aanvraag compleet en keuren wij hem goed? Wij sturen het document dan naar u op. Wij verwerken een aanvraag vaak binnen 4 weken. 

U ontvangt van ons de beslisbrief met uw documenten. In deze brief vindt u ook alle informatie over uw betaling. U was van ons gewend dat u ook nog een factuur ontving. Omdat wij alle betaalgegevens opnemen in de beslisbrief, is deze factuur niet meer nodig.

Soms hebben wij extra informatie nodig van u of een andere organisatie. Wij sturen u hiervan een bericht. Hierdoor kan uw aanvraag langer duren. Wees daarom op tijd met uw aanvraag. Wacht met uw zending totdat u van ons de vergunning heeft ontvangen. Ook wanneer u al een uitvoervergunning heeft. Wij nemen uw zending in bewaring als uw zending binnenkomt zonder geldige invoervergunning. 

U kunt de status van uw aanvraag bekijken op mijn.rvo.nl. Daarvoor logt u in met eHerkenning of DigiD.

Stap 5: Zakendoen

Heeft u het document ontvangen? U kunt nu de CITES-soort vervoeren, verkopen of houden.

Wilt u weten hoe wij de regels van CITES controleren en handhaven? Kijk op Dit is CITES onder Controle en handhaving.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?